Прегледана и обновена на 28-10-2020

Вие сте в трета гестационна седмица от бременността и 2 дни или това е 23 ден от вашата бременност.

Вашето бебе днес

Вашето бебе е един голям бластоцист, който може да се види вграден в лигавицата на матката. Предприемането на здравословен начин на живот и подобряване на вашето благосъстояние са разумни мерки сега, когато може да сте бременна.

клетки на бластоциста вградени в матката

След като бременността ви е потвърдена през следващата седмица, ще откриете, че сте бомбардирани с повече здравна информация от всякога. Добре ли е балансирана диетата ви? Можете ли да намалите количеството сол, захар и бърза храна, което ядете? Ядете ли много плодове и зеленчуци, особено листни зелени зеленчуци, които са добър източник на фолиева киселина. Упражнявате ли се достатъчно и безопасно? Въпреки че не знаете, че сте бременна все още, си заслужава да бъдете наясно с препоръчителните съвети и някои основни хранителни и лайфстайл промени. Също така си струва да сте наясно с ранните признаци на бременността, за да знаете какво е нормално. Ако имате предварително съществуващо медицинско състояние или приемате лекарства, потърсете медицинска помощ.

Културни убеждения по отношение на бременността

Ето в какво вярват някои култури:

  • Индийските бащи разгръщат косата на главата на партньорката си три пъти нагоре от пред  назад, за да стимулират развитието на растящото бебе.
  • В някои страни е поставен силен акцент върху защитата на плода. В Тайланд коремът на бременната жена може да бъде боядисан, за да се отблъсне злите духове. Смята се също, че даването на дарове преди раждането ще привлече зли духове.

 

Фокусирайте се върху вашето здраве

Направете някои лайфстайл промени.

  • Ако пушите, трябва да се откажете (така трябва да направи и вашият партньор) по здравословни причини. След като сте бременна, отказът от тютюнопушенето ще намали риска от спонтанен аборт, раждане на мъртво дете, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и внезапна смърт на новородени.
  • Трябва също да спрете да пиете алкохол изцяло. Текущият съвет на повечето медицински специалисти е да се избегне пиенето на алкохол напълно докато се опитвате да забременее и след като сте бременна, тъй като няма известни безопасни нива на употреба от бременни жени.
  • Правете леки упражнения като ходене или плуване, които са идеални преди, по време на и след бременност.

Фактите говорят…

Всъщност има най-малко 30 химикали в цигарения дим, които могат да повлияят неблагоприятно на плодовитостта. Тъй като пушенето намалява скоростта, при която клетките се размножават, това може да причини най-много щети през първите дни и седмици от бременността. В допълнение то причинява проблемите с плодовитостта при жените, пушенето може да има отрицателен ефект и върху сперматозоидите и за намаляване на тестостерона при мъжете. Пушене при бременност!

Остават 257 дни до датата на термина – Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

22 ден от бременността

Previous article

24 ден от бременността

Next article