169 ден от бременността

Вие сте в  24 седмица  и 1 дни. Бебето ви днес:

От тази седмица във врата, гърдите и гърба на вашето бебе се натрупва мазнина, за да се използва тя след раждането за производство на топлина и енергия. В момента бебето няма контрол върху температурата си, която ефективно се поддържа на перфектно ниво от плацентата. Тази седмица помислете за започване на разговори с вашия работодател за предстоящия си отпуск по майчинство.

Попитайте лекар:

Лекарят ви измерва и ви казва, че плода изглежда малко за датата на очаквания термин. Какво означава това?

Това означава, че вашето бебе изглежда малко за вашия етап на бременността, но това не означава непременно, че има проблем. Ще ви бъде направено сканиране за точно измерване, за да може развитието на вашето бебе да бъде старателно проверено. Понякога бавното нарастване се дължи на състояние, наречено ограничение на вътрематочния растеж или забавяне на вътрематочния растеж. Това може да се дължи на проблем с плацентата, множество бебета или сърдечни заболявания при майката, засягащи хранителните вещества, достигащи до бебето. Прееклампсия също може да  предизвиква забавяне в растежа, както и употребата на тютюн, алкохол и наркотици.

Тъй като сте на повече от половината от бременността си до сега и вероятно се вижда ясно в какво състояние сте, сигурно вече сте казали на шефа си, че сте бременна. Но просто да информирате вашата компания не е достатъчно – трябва да знаете всички подробности, които се отнасят до предстоящия ви отпуск по майчинство и какво ще се случи, ако решите да спрете да работите преди раждането на бебето. Говорете с представител на човешки ресурси, за да обсъдите политиките на вашата фирма по отношение на майчинството и отпускът по майчинство.

Фокусирай се върху тялото ви:

Разтеглива кожа:

Възможно е да сте развили стрии поради бързото разтягане на кожата си, докато наддават на теглото през бременността. Първоначално тези марки са розови или  червени и могат да бъдат сърбящи.