Прегледана и обновена на 15-11-2020

Вие сте в 12 седмица от бременността и това е последната седмица от вашия първи триместър от бременността. Днес сте точно в 11 гестационна седмица и три дни или това е 80 ден от бременността.

Бебето ви днес

Тъй като бебето плува в амниотичната течност, крайниците му сега са по-добре развити, което му позволява да прави много движения. Устните и пръстите, които сега са напълно разделени стимулират сетивните му усещания.

Лицето ви прилича ли на пъпчивото такова от тийнейджърските ви години? Не се притеснявайте, пак са виновни хормоните и това ще премине. Кожата ви вероятно ще се промени по време на бременността. Някои жени откриват, че развиват пъпки или акне при бременност, но това е твърде вероятно да се дължи на по високите нива на прогестерон. Обратно, може да получите суха кожа, също поради хормоните на бременността. Сухотата може да се влоши над корема, докато коремът ви расте вашата кожа се разтяга и може да получите стрии при бременност.

Луничките и пигментните петна могат да се потъмняват. Може да забележите и малки червени линии на гърдите или краката: те се наричат паякообразни нерви и се дължат на увеличеното кръвоснабдяване на кожата, което прави съдовете да се разширяват и да стават все по-видими. Други жени смятат, че високите нива на естроген означават, че кожата им е в по-добро състояние, отколкото преди да са станали бременни.  Кожата ви може да стане суха и лющеща се на лицето ви, както и на други места по тялото ви. Използването на добър овлажнител трябва да помогне.

Попитайте лекар

Откакто сте отишли на ехографски скенер, партньорът ви е много предпазлив. Това нормално ли е?

Партньорът ви сега осъзнава отговорностите и обичта си към бебето и показва тези чувства, като се грижи за вас. Ако смятате, че глезенето му към вас е твърде много, може да искате да обсъдите други начини, по които той може да се чувства въвлечен в бременността и да се подготви за бебето. Опитайте се да приемете неговото участие и ентусиазъм – това е чудесен начин да укрепите връзката си и да се подготвите за родителството заедно.

Помислете за…

Как да кажете на работодателя си?

Веднага щом работодателят ви разбере, че сте бременна, трябва да бъдете защитени от Закона чрез Кодекса на труда и Инспекция по труда, според който се казва, че бременните служители трябва да бъдат третирани по същия начин като другите служители с увреждания или ограничения. При повечето жени е добре да се изчака първия триместър или до 12 гестационна седмица, когато рискът от спонтанен аборт е по-нисък. Някои чакат дори и по-дълго.

Можете да обсъдите кога ще започне отпуска ви по майчинство. Ако вашето бебе се роди рано или отпускът по майчинство започне по-рано от предвиденото поради заболяване, мерките могат да бъдат променени в кратък срок. Вашият работодател трябва да спазва вашето право на конфиденциалност. Ако искате новините от бременността ви да останат в тайна до определена дата, това трябва да се спази напълно.

Ако броим дните, а ние го правим то ви остават точно 200 дни до датата на раждането. Успех от Bremennost.bg!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

79 ден от бременността

Previous article

81 ден от бременността

Next article