Прегледана и обновена на 05-09-2016

Обичайно ли е да бъда предразположена към появата на пъпки по време на бременност?
Бременността може да предизвика появата на пъпки по лицето и тялото. Също така ако самата жена е склонна да има пъпки, то в този случай може да се засили. Разбира се има изключения и има случай когато пъпките намаляват или напълно изчезват по време на бременността. Всеки човек е с индивидуално ДНК и при всяка жена една бременност може да се отрази по различен начин. По–високите нива на хормоните наречени андрогени са частично отговорни за появата на пъпки по време на бременност. Те може да позволят на мастните жлези в кожата да произвеждат повече мазна субстанция – наречена себум. Този себум в съчетание  с други фактори от бременността може да създадат фактори по вашата кожа за създаването на бактерии, които се размножават много бързо. Всичко това може да доведе до възпаление и кожни обриви на акне.

пъпки по време на бременност

Пъпките по време на бременност може да бъдат леки, умерени, тежки. Като те може да се получат във всека една гестационна седмица на бременността. Те могат да се появяват и да отшумяват, но също така пъпките може да са през цялата бременност. Отново зависи от човешкият организъм и е твърде индивидуално.

Препоръки и неща които може да направите при наличие на пъпки по време на бременност
Няма начин този проблем да се предотврати, но ето някои съвети които могат да ви помогнат:
– Измивайте внимателно лицето си с мек сапун или козметика предназначена за това поне два пъти на ден своето лице или проблемните зони.
– Не търкайте лицето си с кърпа или друг козметичен продукт за измиване, тъй като това може да раздразни кожата и да направи проблема още по–голям. Вместо това използвайте ръцете си за внимателно измиване на лицето. По този начин появилите се пъпки по време на бременност ще изчезнат по–бързо.
– Може леко да подсушите своето лице с мека памучна кърпа, чрез потупване на лицето без да търкате.
Ако използвате овлажнител за лице се уверете, че е без масло (може да попитате продавач–консултанта в магазина или да прочетете съдържанието).
– Не стискайте своите пъпки, това само ще влоши проблема с появилите се пъпки по време на бременност. Ако стискате вашите пъпки при бременност това ще удължи периода на пълно оздравяване, а това от своя страна ще се отрази на вас като жена. Може също от това ваше стискане да се достигне дори до белези по лицето.
– Ако носите грим, използвайте продукти които са на водна основа, а не на маслена основа. Погледнете етикета и вижте дали на е изписано “noncomedogenic” или “nonacnegenic”, което означава, че няма да запуши порите и да предизвика възпаление. Бъдете търпеливи и последователни и измивайте своя грим всяка вечер преди лягане или още по–добре веднага като се приберете в къщи – не чакайте вечерта.
– Това е добър период от вашия живот в които може да се запознаете с Био и Еко Козметиката
– Посъветвайте се с вашият лекар преди да използвате медикаментозни гелове и лосиони. Редица козметични продукти има за грижа за лицето, но може някои от съставките да не са 100% безопасни за бременната жена.
– Добра препоръка при наличие на много пъпки по време на бременност е да отидете на дерматолог.

Всички ли продукти за акне и пъпки, които не са предназначени за бременни може да предизвикат реакция?
Търсете съдържанието на опаковките и се посъветвайте с дерматолог. Особено важно е да се избегне  изотретиноин, които може да причини тежки малоформации на новороденото. Трябва също да се избегнат съставките тетрациклин, доксициклин, миноциклин, те понякога се предписват за акне, но тук важно е да се знае, че те може да предизвикат зъбни и костни аномалии в плода.

Имайте предвид, че бременността не е чак толкова лоша за вашата кожа! Въпреки че може да се наложи да се примирите с някои нови пъпки по време на бременност, колкото повече циркулира кръвта ви и задържате повече вода при бременност, може да откриете, че вашата кожа е по–сияйна от всякога.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Контракции преди Раждане

Previous article

Секс след Раждане

Next article