Запек при Новородено

Като се замислим, с колко много нови неща се сблъскваме след появата на нов член в семейството. Повечето майки си мислят ето вече родих и мина трудното, но всъщност едва сега започват изпитанията за вас. Има толкова много неща, с които трябва да се справим. Едно от тях е запек при новородено бебе. Случва се често и има каква да се знае, за да бъдем подготвени когато ни се случи.

Защо се случва запек при новородено?
Няма спор за това, че е неприятно изживяване, но си има и причина, за да се случи запек при новородено бебе. И понякога вината е в самите родители. Малките деца има силно чувствителна храносмилателна система и това понякога създава проблеми, които разбира се решават лесно, просто минава време, докато научим някои тънкости. При бебе изцяло на кърма, трудно може да говорим  за запек при новороденото бебе, а по скоро за разхлабване. Ако не се изхожда редовно (трябва да има поне 2-3 наакани памперса на ден) то кърмата не му стига и се говори за реорганизация на кърменето. В този случай майката се обръща към консултант за кърмене, за да се дадат адекватни съвети за увеличаване на кърменията. А при бебе на адаптирано мляко, се сменя млякото. Също така за появата на запек при новороденото бебе, разбира се че има значение с какво се храни детето. Ако то е на кърма и се сблъскате със запек, причина е майката и храната, която яде. Както знаем майчината кърма предава всичко на детето. Тоест това, което яде майката се предава и на детето. Заради това има храни забранени на жени, които кърмят. При бебетата, които са на изкуствено мляко нещата стоят по друг начин. Ако новороденото се сблъскате със запек означава, че то и стомахът му не понасят тази хумана. Нужно е да се посъветвате с педиатър и да закупите друг вид храна за кърмачета. Като цяло сега на пазара има много видове хумана и това е плюс за деца с раздразнителни стомаси.

запек при новородено

Признаци на запек при новородено?
Има няколко признака, с които може да свържем това неприятно изживяване за всички. Първо се сещаме за промяната във вида на изпражненията на бебето. Да те стават сухи на вид и с неприятна миризма. Всъщност това с миризмата много зависи на каква възраст е детето. Иначе ако новороденото бебе ви се свива докато се напъва и забележите, че се изчервява докато си върши работата е сигурно, че става въпрос за това. Причина за това е затрудняването да изхвърли изпражненията от тялото си. Един вид се получава тапа и трябва много усилия за това. Новороденото бебе се си свива ръцете и краката в посока към стомаха, това е инстинкт, за да си помогне само. Друг признак е отказ от храна и силна раздразнителност. Случва се дори да плаче силно, защото го боли стомахчето. И много важен признак е твърдото коремче на бебето, ако се усъмните леко докоснете корема ниско долу под пъпа и ако е твърдо значи има задържани изпражнения, които причиняват всичко. Е вече знаете какво да търсите и как да откриете признаците при запек при новородено бебе.

Как да се справим със запекът при новородените бебета?
За онези родители, които вече са се сблъсквали с това е нормално и те не  се притесняват, защото имат опит и знаят какво да направят, за да помогнат на бебето. Но никой не се е родил научен, заради това е нужно да споделяме опита, за да помогнем и на другите. Така няма нищо страшно има два основни варианта, с които може да олекотите преживяването– по лекарски метод или народна медицина. И в двата случая попитайте онези, които са го преживели. Например при запек при новородено бебе лекарите предписват свещички за изхождане, има и различни сиропи на билкова основа, които спомагат за нормалното изхождане. Преди всичко не ги закупувайте сами от аптеката, нека педиатър реши кое е най–подходящо за вашето бебе. Другият метод познат сред мнозина от нас е народната медицина, която включва различни отвари от билки. Също използвани и днес. Който и от двата да изберете има няколко трика, с които да му помогнете да се изходи и премине успешно този така неприятен момент като запек при новороденото бебе:

Масаж – прави се лек масаж в ниската част на корема на новороденото бебе. С кръгообразни движения без да натискате прекалено детето.
Хващат се двете краченца и се притискат леко към стомаха, но не прекалявайте всичко има граници. Така помагате с напъните. В стаята трябва да бъде топло, съблечете детето, така че да се чувства удобно.
Друго, което се ползва е термометърът и почти няма майка, която да не е опитала. Отново детето е съблечено и настанено удобно. Тънкият край се намазва с крем и се поставя в дупето съвсем леко. Внимавайте да не рита през това време, може да държите внимателно крачетата на новороденото бебе. Вкарва се около 1см от него задържате секунди и го изваждате. Така детето се изаква. По принцип лекарите казват да не се ползва много често, защото детето свиква и после не иска само да напъва. Понякога вместо термометър се ползва мушкато или по–точно дръжката на мушкатото. Отново намазана с олио и процедурата е същата. Както се казва… изпитани бабини рецепти за запек при новородено бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социа