Мама и Бебе

Запек при Новородено

Обновена: 09-09-2016

Като се замислим, с колко много нови неща се сблъскваме след появата на нов член в семейството. Повечето майки си мислят ето вече родих и мина трудното, но всъщност едва сега започват изпитанията за вас. Има толкова много неща, с които трябва да се справим. Едно от тях е запек при новородено бебе. Случва се често и има каква да се знае, за да бъдем подготвени когато ни се случи.

Защо се случва запек при новородено?
Няма спор за това, че е неприятно изживяване, но си има и причина, за да се случи запек при новородено бебе. И понякога вината е в самите родители. Малките деца има силно чувствителна храносмилателна система и това понякога създава проблеми, които разбира се решават лесно, просто минава време, докато научим някои тънкости. При бебе изцяло на кърма, трудно може да говорим  за запек при новороденото бебе, а по скоро за разхлабване. Ако не се изхожда редовно (трябва да има поне 2-3 наакани памперса на ден) то кърмата не му стига и се говори за реорганизация на кърменето. В този случай майката се обръща към консултант за кърмене, за да се дадат адекватни съвети за увеличаване на кърменията. А при бебе на адаптирано мляко, се сменя млякото. Също така за появата на запек при новороденото бебе, разбира се че има значение с какво се храни детето. Ако то е на кърма и се сблъскате със запек, причина е майката и храната, която яде. Както знаем майчината кърма предава всичко на детето. Тоест това, което яде майката се предава и на детето. Заради това има храни забранени на жени, които кърмят. При бебетата, които са на изкуствено мляко нещата стоят по друг начин. Ако новороденото се сблъскате със запек означава, че то и стомахът му не понасят тази хумана. Нужно е да се посъветвате с педиатър и да закупите друг вид храна за кърмачета. Като цяло сега на пазара има много видове хумана и това е плюс за деца с раздразнителни стомаси.

запек при новороденоПризнаци на запек при новородено?
Има няколко признака, с които може да свържем това неприятно изживяване за всички. Първо се сещаме за промяната във вида на изпражненията на бебето. Да те стават сухи на вид и с неприятна миризма. Всъщност това с миризмата много зависи на каква възраст е детето. Иначе ако новороденото бебе ви се свива докато се напъва и забележите, че се изчервява докато си върши работата е сигурно, че става въпрос за това. Причина за това е затрудняването да изхвърли изпражненията от тялото си. Един вид се получава тапа и трябва много усилия за това. Новороденото бебе се си свива ръцете и краката в посока към стомаха, това е инстинкт, за да си помогне само. Друг признак е отказ от храна и силна раздразнителност. Случва се дори да плаче силно, защото го боли стомахчето. И много важен признак е твърдото коремче на бебето, ако се усъмните леко докоснете корема ниско долу под пъпа и ако е твърдо значи има задържани изпражнения, които причиняват всичко. Е вече знаете какво да търсите и как да откриете признаците при запек при новородено бебе.

Как да се справим със запекът при новородените бебета?
За онези родители, които вече са се сблъсквали с това е нормално и те не  се притесняват, защото имат опит и знаят какво да направят, за да помогнат на бебето. Но никой не се е родил научен, заради това е нужно да споделяме опита, за да помогнем и на другите. Така няма нищо страшно има два основни варианта, с които може да олекотите преживяването– по лекарски метод или народна медицина. И в двата случая попитайте онези, които са го преживели. Например при запек при новородено бебе лекарите предписват свещички за изхождане, има и различни сиропи на билкова основа, които спомагат за нормалното изхождане. Преди всичко не ги закупувайте сами от аптеката, нека педиатър реши кое е най–подходящо за вашето бебе. Другият метод познат сред мнозина от нас е народната медицина, която включва различни отвари от билки. Също използвани и днес. Който и от двата да изберете има няколко трика, с които да му помогнете да се изходи и премине успешно този така неприятен момент като запек при новороденото бебе:

Масаж – прави се лек масаж в ниската част на корема на новороденото бебе. С кръгообразни движения без да натискате прекалено детето.
Хващат се двете краченца и се притискат леко към стомаха, но не прекалявайте всичко има граници. Така помагате с напъните. В стаята трябва да бъде топло, съблечете детето, така че да се чувства удобно.
Друго, което се ползва е термометърът и почти няма майка, която да не е опитала. Отново детето е съблечено и настанено удобно. Тънкият край се намазва с крем и се поставя в дупето съвсем леко. Внимавайте да не рита през това време, може да държите внимателно крачетата на новороденото бебе. Вкарва се около 1см от него задържате секунди и го изваждате. Така детето се изаква. По принцип лекарите казват да не се ползва много често, защото детето свиква и после не иска само да напъва. Понякога вместо термометър се ползва мушкато или по–точно дръжката на мушкатото. Отново намазана с олио и процедурата е същата. Както се казва… изпитани бабини рецепти за запек при новородено бебе.

Секс след Раждане

Предишна публикация

Етапи на Бременността

Следваща публикация

Коментари

Оставете коментар

бебешко олио

Бебешко олио

Какво бебешко олио да избера, какво съдържа бебешкото олио, кога е подходящо да се използва и какви ...
Мама и Бебе
име на бебе

Име на бебе

Как да избера най-подходящото и красиво име на бебето ми? Един от значимите, но трудни решения, преди ...
Мама и Бебе
бебешки пубертет

Бебешки пубертет

Какво е бебешки пубертет? Има много хора, които като чуят термина ,,бебешки пубертет”, започват да се отнасят ...
Мама и Бебе
конюнктивит при бебе

Конюнктивит при бебе

Какво е конюнктивит? Конюнктивит е често срещано и лечимо възпаление на конюнктивата – прозрачната мембрана от вътрешната ...
Мама и Бебе