234 ден от бременността

Вие сте в 33 седмица и 3 дни.Бебето ви днес:

На този етап просто вече не е възможно да се види цялото бебе на скенер. Ултразвуковото сканиране не може да се върне достатъчно далеч, за да включи цялото бебе в един поглед. Вместо това е необходимо да се премести сондата наоколо, за да се изследва една определена  област в даден момент. Повечето жени искат да чакат възможно най-дълго, за да започнат отпуск по майчинство, но трябва да вземете решението, което е точно за вас.   Обикновено няма риск от работа до последния месец на бременността. Може да решите да работите точно до раждането ви, но от тази седмица е много вероятно да го намерите за все по-уморително. Ако се чувствате изтощени и мислите, че може да искате да започнете отпуска по-рано, говорете с шефа си без забавяне. Надяваме се, че той или тя ще подходят с разбиране. Но ако се борите да се справите с неудобствата на късната бременност, решението да се вземе болничен може да бъде правилният ход за вас. Говорете с Вашия лекар и работодателя си веднага след като вземете това решение.

Друг желан вариант е да работите с гъвкаво време, така че да можете да пътувате до работа в по-малко натоварено време и ако това е възможно с вашия тип заетост, да работите от дома понякога, за да махнете част от неудобствата за вас.  На този етап ще се проследява редовно вашето кръвно налягане, тъй като високото му ниво може да е признак на прееклампсия.

Фокусирай се върху вашето здраве:

Основни проверки

Някои от редовните тестове, които ще имате през третото тримесечие, са предназначени да проверяват за прееклампсия. Комбинация от високо (или покачващо се) кръвно налягане и белтък в урината може да бъде индикация за прееклампсия;, друг признак на това състояние е екстремно подуване, особено на лицето и/или глезените.

Попитайте  лекар:

Ще трябва ли да да се откажа от майчинството си, ако реша да не се връщам на работа след раждането на бебето?