Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 33 седмица и 3 дни.Бебето ви днес:

На този етап просто вече не е възможно да се види цялото бебе на скенер. Ултразвуковото сканиране не може да се върне достатъчно далеч, за да включи цялото бебе в един поглед. Вместо това е необходимо да се премести сондата наоколо, за да се изследва една определена  област в даден момент. Повечето жени искат да чакат възможно най-дълго, за да започнат отпуск по майчинство, но трябва да вземете решението, което е точно за вас.   Обикновено няма риск от работа до последния месец на бременността. Може да решите да работите точно до раждането ви, но от тази седмица е много вероятно да го намерите за все по-уморително. Ако се чувствате изтощени и мислите, че може да искате да започнете отпуска по-рано, говорете с шефа си без забавяне. Надяваме се, че той или тя ще подходят с разбиране. Но ако се борите да се справите с неудобствата на късната бременност, решението да се вземе болничен може да бъде правилният ход за вас. Говорете с Вашия лекар и работодателя си веднага след като вземете това решение.

Друг желан вариант е да работите с гъвкаво време, така че да можете да пътувате до работа в по-малко натоварено време и ако това е възможно с вашия тип заетост, да работите от дома понякога, за да махнете част от неудобствата за вас.  На този етап ще се проследява редовно вашето кръвно налягане, тъй като високото му ниво може да е признак на прееклампсия.

Фокусирай се върху вашето здраве:

Основни проверки

Някои от редовните тестове, които ще имате през третото тримесечие, са предназначени да проверяват за прееклампсия. Комбинация от високо (или покачващо се) кръвно налягане и белтък в урината може да бъде индикация за прееклампсия;, друг признак на това състояние е екстремно подуване, особено на лицето и/или глезените.

Попитайте  лекар:

Ще трябва ли да да се откажа от майчинството си, ако реша да не се връщам на работа след раждането на бебето?

След като сте осигурявани според изискванията на нашето законодателство – имате право на три години отпуск по майчинство. Ако сте работили – през първата година взимате 90% от среднодневното ви възнаграждение за една година преди раждането, за втората ви се полагат по 380 лева на месец и третата е неплатена, но се зачита за стаж и може да се ползва до навършване на 8 годинки на детето.  Никои не ви принуждава да решавате бързо дли ще се връщате на същата си работа след майччинството. Имате достатъчно време да помислите за възможностите си.  Това се случва доста често и шефът ви може да не се изненада, че не се връщате на работа. И ако не сте на 100 процента сигурни за това, помислете внимателно, за да не съжалявате и преценете всички възможности.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

233 ден от бременността

Previous article

235 ден от бременността

Next article