235 ден от бременността

Вие сте в 33 гестационна седмица и 4 дни от бременността. Бебето ви днес:

Не всички движения, които усещате, че ще се дължат на ритници, някои движения ще бъдат разтягания или удари, а някои от дупето или главата, докато докосват някоя от  страните на матката.

Размерът на корема ви все повече ще се дължи само на бебето, тъй като амниотичната течност започва да намалява леко с всяка изминала седмица. Количеството околоплодна течност, която заобикаля и защитава вашето бебе, сега е максимално и плацентата почти е завършила своя растеж. Амниотичната течност е от съществено значение за развитието на белия дроб на бебето, съзряването на червата, изискванията за количеството протеини и контрола на температурата. Адекватното количество течност също така позволява на вашето бебе да се движи лесно, тъй като то е в почти безтегловно състояние. Около плода има около 800 мл амниотична течност. Диапазонът обаче е доста широк и „нормален“ може да бъде всичко в интервал между 300 мл и 2 литра. Понякога има твърде малко, състояние, известно като олигохидрамнион, или твърде много течност, състояние, известно като полихидрамнион, заобикалящи бебето. В тази ситуация ще бъдете внимателно наблюдавани и може да се наложи преждевременно раждане.

Не е изненадващо, че размерът на матката ви може да не отразява размера на вашето бебе, тъй като може да има толкова много вариации в количеството течност.

Тъй като количеството на амниотична течност намалява в края на бременността, бебето ви не е добре уплътнено и движенията му могат да станат по-очевидни, въпреки че трябва да имате предвид, че все повече, тъй като то расте, има по-малко пространство, в което да се движи.

Текстовите съобщения са един ефективен начин да информирате семейството и приятелите си за раждането. Уверете се, че сте въвели всички номера в телефона си преди големия ден.

 

Фокусирай се върху татковците:

Какво има в болничната ви чанта?

В един по-напреднал етап на бременността, е добре да с