242 ден от бременността

Вие сте в 34 гестационна седмица и 4 дни от началото на бременността. Бебето ви днес:

Един 2D ултразвук често може да заснеме момента, в който бебето смуче палеца си. Вашето бебе постепенно се учи да координира тази сложна дейност с дихателни движения, въпреки че е заобиколено не от въздуха, а от околоплодната течност. Вътре в матката бебето ви вече практикува сукателния си рефлекс, което ще му позволи да се храни, когато се роди. По-рано при бременността се формира рефлексът на сукалчетата, но от оценката на недоносени бебета е известно, че обикновено тогава още не е точният момент, когато бебето е достатъчно здраво и координирано, за да се суче с лекота.

Докато се намира в матката, няма шанс бебето ви случайно да поглъща околоплодната течност в белите дробове. Белите дробове вече са пълни с течност и високото налягане на това, заедно с ларинкса на бебето, задържат амниотичната течност. След раждането бебетата имат серия от рефлекси, предназначени да продължат да дишат и да пият отделно. За да си помогнат с храненето, бебетата винаги дишат през носа си.

Готов ли сте за бебето?

Може да откриете, че скоро ще се уморявате да пазарувате. Опитайте се да купувате артикули постепенно, но има някои неща, които си струва да закупите от около 37 седмица. Първо, купете тези малки бебешки продукти, които ще ви трябват веднага след раждането плюс столче за кола и кош. Няма да ви трябва количка веднага след раждането.Ако излизането за пазаруване става трудно в края на бременността, помислете за закупуване на някои елементи онлайн.

Попитайте лекар:

Майка ви ви е предложила да остане с вас след раждането. Това добра идея ли е?

Някои двойки предпочитат да се опознаят с бебето си сами първите няколко дни, за да се установят  и да свикнат с идеята за нови родители. Също така е добре да се опитате да направите нещата по свой начин, когато става въпрос за грижа за новороденото.  Отговорът наистина зависи от връзката ви с майка ви: ако отношениятя ви са добри и смятате, ч