Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 34 гестационна седмица и 6 дни. Бебето ви днес:

Плацентата сега получава половин литър кръв всяка минута от кръвообращението ви.

Може да сте в последните няколко седмици, но все пак трябва да останете активни, колкото можете – повече. Редовното и последователно упражняване ще ви позволи да се възползвате от позитивви като: повишена физическа сила, по-високо самочувствие и много повече енергия. Намерете дейности, които да ви радват: плуване и ходене често са предпочитани от бременните жени в този късен етап. Освен че помагат за подобряване на физическата ви сила, и двете дейности ще Ви помогнат да се отпуснете и да се чувствате много по-добре.

Трудно е да се определи точна цифра за това колко дълго трябва да се упражнявате, но имайте предвид, че това ще се определи от това колко трудно ви е на този етап. Помислете за разликата между спринт и маратон -всеки ще има свои енергийни нужди, един ще има много силна нужда от енергия, а другият се нуждае от бавна и продължителна дейност. Винаги слушайте тялото си и спрете, ако сте в опасност от пренапрягане на себе си. Важно е да се яде много, ако тренирате: изберете закуски, които ще подхранват тялото ви, особено като се има предвид, че третото тримесечие е най-взискателно по отношение на хранителните нужди на вашето бебе. Ако отидете на дневна разходка ще се почувствате енергизирани и това ще бъде добра подготовка за всички тези разходки, които ще правите с вашето бебе.

 

Попитайте лекар:

Защо някои бебета се раждат преждевременно?

Има някои фактори, които могат да увеличат вероятността за жената да има преждевременно родено бебе. Те включват предишна акушерска история на недоносеност на самите вас или на майка или сестра и брат, заболяване по време на бременност – състоянието на здравето на жената преди бременността, имате многоплодна бременност, проблеми с плода като намален растеж, който може да се дължи на лайфстайл фактори като тютюнопушене и други фетални нарушения.

Грижи за недоносен бебе с метод кенгуру:

Ако Вашето преждевременно родено бебе влезе в интензивно отделение за неонатални грижи, може да се наложи да се грижите за него като използвате метод, наречен кенгуру грижи. Ще бъдете помолени да държите бебето си на гърдите си кожа до кожа като главата му се обърне, така че ухото му да е до сърцето ви. Разработен в Богота, Колумбия, в отговор на липсата на инкубатори, кенгуру грижите имат много ползи за недоносените бебета – главно, че сърцето и дишането им се нормализират доста бързо, което им позволява да спят много по-дълги периоди. Температурата на бебето се регулира от температурните колебания в гърдите, което означава, че не е нужно да изразходва енергия, поддържайки топлината си. Това, освен допълнителния сън, запазва енергията му за други жизненоважни функции като развитието на мозъка и наддаването на тегло. Кърменето също е по-успешно и някои кенгуру бебета не губят нито грам от теглото си веднага след като се появят на бял свят.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!