Прегледана и обновена на 16-11-2020

Честито вие започвате 14 гестационна седмица от бременността. Днес сте точно в 13  гестационна седмица и един ден или това е 92 ден от бременността.

Бебето ви днес

Лесно е да видите къде са костите на вашето бебе на ултразвук, тъй като те се показват като по-ярки области. Възможно е да е по-трудно да се видят други функции. Ако имате сканиране и не сте сигурни какво гледате на екрана, попитайте Вашия лекар, за да го интерпретира вместо Вас.

Облекчение, вълнение, нетърпение… Нормално е да се чувствате всичко това и повече на този етап от бременността си. Докато вие несъмнено се чувствате по-добре физически, и вероятно имате много повече енергия, все още може да бъдете крайни в емоционалното си състояние. Това е напълно нормално. Без притеснения, въпреки че е нормално да има такива. Знайте, че развитието на бебето продължава по план.

Този етап от бременността може да бъде много емоционално време: достигането на втория триместър е етап на бременността и съвпада с виждането на вашето бебе на монитор (виж Първо ултразвуково сканиране). Въпреки това, както много бременни жени, и вие може да откриете, че усещането за облекчение при достигане на този етап е последвано от случайни епизоди на тревога и несигурност.

Един добър изход за цялата тази емоционална енергия е практикуване на физическа активност, което може да ви бъде по-лесно сега, като сте надмогнали умората на първия триместър. Упражненията освобождават ендорфини, което може да подобри вашето емоционално и физическото благополучие, но винаги следете да се упражнявате безопасно.

Слушайте тялото си

Консултирайте се с вашия лекар дали има някаква причина защо не трябва да се упражнява; има определени условия на бременност като плацентата превия и риск от преждевременно раждане, което може да ви попречи да спортувате.

Когато тренирате по време на бременност, винаги използвайте здравия си разум и внимавайте за симптоми, които могат да показват, че тренирате твърде силно. Аеробното упражнение често се проследява чрез измерване на сърдечната честота, но това е трудно по време на бременност, тъй като има естествено увеличение на сърдечната честота, дори и в покой. Така че най-ефективният начин да запазите едно безопасно ниво е тестът за разговор: трябва да можете да провеждате разговор по време на упражнения. Това ще покаже, че не се упражнявате до изтощение и потенциално не ограничавате кислородния поток към вашето бебе. Има и други симптоми, които показват, че се упражнявате твърде много или не трябва да се упражнявате въобще:

Ако страдате от някой от горните симптоми, дори за миг, спрете всякакви упражнения и потърсете медицинска помощ.