Прегледана и обновена на 16-11-2020

Честито вие започвате 14 гестационна седмица от бременността. Днес сте точно в 13  гестационна седмица и един ден или това е 92 ден от бременността.

Бебето ви днес

Лесно е да видите къде са костите на вашето бебе на ултразвук, тъй като те се показват като по-ярки области. Възможно е да е по-трудно да се видят други функции. Ако имате сканиране и не сте сигурни какво гледате на екрана, попитайте Вашия лекар, за да го интерпретира вместо Вас.

Облекчение, вълнение, нетърпение… Нормално е да се чувствате всичко това и повече на този етап от бременността си. Докато вие несъмнено се чувствате по-добре физически, и вероятно имате много повече енергия, все още може да бъдете крайни в емоционалното си състояние. Това е напълно нормално. Без притеснения, въпреки че е нормално да има такива. Знайте, че развитието на бебето продължава по план.

Този етап от бременността може да бъде много емоционално време: достигането на втория триместър е етап на бременността и съвпада с виждането на вашето бебе на монитор (виж Първо ултразвуково сканиране). Въпреки това, както много бременни жени, и вие може да откриете, че усещането за облекчение при достигане на този етап е последвано от случайни епизоди на тревога и несигурност.

Един добър изход за цялата тази емоционална енергия е практикуване на физическа активност, което може да ви бъде по-лесно сега, като сте надмогнали умората на първия триместър. Упражненията освобождават ендорфини, което може да подобри вашето емоционално и физическото благополучие, но винаги следете да се упражнявате безопасно.

Слушайте тялото си

Консултирайте се с вашия лекар дали има някаква причина защо не трябва да се упражнява; има определени условия на бременност като плацентата превия и риск от преждевременно раждане, което може да ви попречи да спортувате.

Когато тренирате по време на бременност, винаги използвайте здравия си разум и внимавайте за симптоми, които могат да показват, че тренирате твърде силно. Аеробното упражнение често се проследява чрез измерване на сърдечната честота, но това е трудно по време на бременност, тъй като има естествено увеличение на сърдечната честота, дори и в покой. Така че най-ефективният начин да запазите едно безопасно ниво е тестът за разговор: трябва да можете да провеждате разговор по време на упражнения. Това ще покаже, че не се упражнявате до изтощение и потенциално не ограничавате кислородния поток към вашето бебе. Има и други симптоми, които показват, че се упражнявате твърде много или не трябва да се упражнявате въобще:

Ако страдате от някой от горните симптоми, дори за миг, спрете всякакви упражнения и потърсете медицинска помощ.

Фактите говорят…

Практикуването на упражнения по време на бременност може да намалят времето, за което раждате. Изследванията показват, че жените, които се упражняват при умерена до висока интензивност може да намали времето си на раждането до три часа, и тези жени са склонни да имат по-малко усложнения на родилния процес от тези, които не се упражняват.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

91 ден от бременността

Previous article

93 ден от бременността

Next article