Прегледана и обновена на 03-11-2020

Днес е 35 ден от бременността и завършвате или така казано сте в последния ден на 5 гестационна седмица и постепенно навлизате в дните на 6 гестационна седмица.

Бебето ви днес

Издутина в долната част на ембриона в крайна сметка ще се превърне в главата на бебето. В този важен етап на развитие се поставят градивните елементи на гръбначния стълб на бебето. До края на тази 5-та седмица, отделните елементи, които ще образуват ембриона, са започнали да се развиват.

Започвайки от това, което ще се превърне в главен край, отделни сегменти, наречени сомитни форма. Приблизително три нови двойки клетки се появяват всеки ден и всяка представлява част от гръбначния стълб на бебето, както и мускулите, свързани с всеки сегмент на тялото. В крайна сметка ще има 4 сегмента в главата, 8 в областта на шията, 12 на нивото на гърдите, 5 в областта на лумбалната област и 5 в областта на таза.

Фокусирай се върху тялото си

  • Вашият метаболизъм – Редовните упражнения ще увеличат основната ви метаболитна скорост, което е скоростта, с която тялото ви изгаря калориите. По време на бременността вашият метаболизъм вече ще бъде леко повишен. Когато упражнявате тялото си – ще бъдете насърчавани да използвате излишната енергия и запаси с мазнини, но винаги ще поддържа достатъчно енергия за поддържане улесняване на растежа на бебето си. Упражненията при бременност също помогнат на тялото ви да регулира кръвната захар  и енергийните си нива (виж 45 ден от бременността). Провеждането на умерени аеробни упражнения по време на бременност – като ходене или тичане – редовно ще изгаря излишните мазнини, но няма да повлияе на развитието на вашето бебе.

Попитайте диетолог

Вие сте на диета! Може ли това да повлияе на бременността ви? Може да е по-вероятно да страдате от хранителни дефицити, които могат да повлияят на здравето на бебето, дори е по-вероятно да имате преждевременно раждане и да имате по-малко на тегло от обичайното бебе, което е по-уязвимо на здравословни проблеми. За да наддавате здравословно тегло, трябва да се яде на по-малко порции и да се избират здравословни храни, които имат много протеини, доброкачествени мазнини и нерафинирани въглехидрати. Да се изберат храни, богати на хранителни вещества и калории като авокадо и млечни продукти от пълномаслено мляко, яжте много листни зелени зеленчуци, за да сте сигурни, че получавате ключови витамини и минерали. Яжте здравословни закуски като ядки, плодове и семена, и не пропускайте закуската. Вашият лекар ще ви насочи към диетолог, ако е необходимо.

Размер на бебето

Действителен размер на Вашето бебе в 5 гестацинна седмица от бременността вече може да се измери, така че може да се заяви, че ембрионът е дълъг около 1,5 – 2,5 мм

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

34 ден от бременността

Previous article

36 ден от бременността

Next article