Прегледана и обновена на 03-11-2020

Днес е 35 ден от бременността и завършвате или така казано сте в последния ден на 5 гестационна седмица и постепенно навлизате в дните на 6 гестационна седмица.

Бебето ви днес

Издутина в долната част на ембриона в крайна сметка ще се превърне в главата на бебето. В този важен етап на развитие се поставят градивните елементи на гръбначния стълб на бебето. До края на тази 5-та седмица, отделните елементи, които ще образуват ембриона, са започнали да се развиват.

Започвайки от това, което ще се превърне в главен край, отделни сегменти, наречени сомитни форма. Приблизително три нови двойки клетки се появяват всеки ден и всяка представлява част от гръбначния стълб на бебето, както и мускулите, свързани с всеки сегмент на тялото. В крайна сметка ще има 4 сегмента в главата, 8 в областта на шията, 12 на нивото на гърдите, 5 в областта на лумбалната област и 5 в областта на таза.

Фокусирай се върху тялото си

  • Вашият метаболизъм – Редовните упражнения ще увеличат основната ви метаболитна скорост, което е скоростта, с която тялото ви изгаря калориите. По време на бременността вашият метаболизъм вече ще бъде леко повишен. Когато упражнявате тялото си – ще бъдете насърчавани да използвате излишната енергия и запаси с мазнини, но винаги ще поддържа достатъчно енергия за поддържане улесняване на растежа на бебето си. Упражненията при бременност също помогнат на тялото ви да регулира кръвната захар  и енергийните си нива (виж 45 ден от бременността). Провеждането на умерени аеробни упражнения по време на бременност – като ходене или тичане – редовно ще изгаря излишните мазнини, но няма да повлияе на развитието на вашето бебе.

Попитайте диетолог

Вие сте на диета! Може ли това да повлияе на бременността ви? Може да е по-вероятно да страдате от хранителни дефицити, които могат да повлияят на здравето на бебето, дори е по-вероятно да имате преждевременно раждане и да имате по-малко на тегло от обичайното бебе, което е по-уязвимо на здравословни проблеми. За да наддавате здравословно тегло, трябва да се яде на по-малко порции и да се избират здравословни храни, които имат много протеини, доброкачествени мазнини и нерафинирани въглехидрати. Да се изберат храни, богати на хранителни вещества и калории като авокадо и млечни продукти от пълномаслено мляко, яжте много листни зелени зеленчуци, за да сте сигурни, че получавате ключови витамини и минерали. Яжте здравословни закуски като ядки, плодове и семена, и не пропускайте закуската. Вашият лекар ще ви насочи към диетолог, ако е необходимо.

Размер на бебето

Действителен размер на Вашето бебе в 5 гестацинна седмица от бременността вече може да се измери, така че може да се заяви, че ембрионът е дълъг около 1,5 – 2,5 мм

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!