Прегледана и обновена на 04-11-2020

Вие сте в пета седмица и два дни или това е 37 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Развитието на ембриона около 37 ден от бременността започва с развитието на сърцето на бебето ви, макар и то да е много примитивна структура на този етап. Също така ембрионът все още е почти напълно прозрачен. Няма да има видими признаци на бременност отвън за известно време, но има много промени, които се случват вътре във вас.

На този ранен етап всички нужди на вашето неродено бебе ще бъдат посрещнати от жълтия сак. Прикрепена към ембриона чрез свързваща тръба, тази основна структура на балона показва мястото на вашата бременност и обикновено може да се разглежда още през тази 6 гестационна седмица като сфера в големина 4 – 6 мм. Първоначалният жълт сак е толкова голям, колкото диска на ембрионалните клетки, които в крайна сметка ще станат вашето бебе. Съдържащите клетки, които изпълняват подобна функция на черния дроб, водят до освобождаване на няколко хормона на бременността и произвежда първите червени кръвни клетки на ембриона. След 9 седмица от бременността черният дроб ще поеме тези функции като жълтият сак постепенно изчезва и плацентата поема функциите му, около 10-та седмица на бременността. През следващите няколко дни се развива примитивна кръвоносна система, преди кръв да се разнесе до плацентата през десета гестационна седмица. И до края на тази седмица, използвайки най-висококачественото ултразвуково оборудване, е възможно да видите сърдечния ритъм на ембриона. На този ранен етап сърцето е доста опростено, може да си представите просто една тръба.

Попитайте диетолог

Трябва ли да ядете за двама? За съжаление, бременността не е като оправдание за ядене на всичко, което искате. “Яденето за двама” е мит, и ако го направите, ще консумирате твърде много калории и ще наддавате твърде много тегло. Най-добрият съвет е да използвате здравия си разум. Проучванията показват, че бременните жени, които ядат според апетита си естествено ядат правилното количество и  получат здравословно количество тегло. Нуждите от калории при бременност варират значително от жена до жена, в зависимост от теглото преди бременността и физическата активност. Като цяло енергийните нужди се увеличават с около 300–500 калории на ден по време на бременност. През първия триместър нуждите от калории са малко по-малко,повечето са в края на бременността.

През първия триместър, когато до 80 процента от жените имат гадене или повръщане, получаването на достатъчно калории понякога може да бъде предизвикателство. Подобно на много бременни жени, може да се почувствате най-гладни, когато стомаха ви е празен. Един добър трик е закуската. Яденето на 5 малки хранения, вместо 3 големи, може да бъде успокояващо за гаденето в стомаха, като в същото време ви дава калориите, от които се нуждаете през този така важен период за вас.

Фактите говорят…

Всъщност трябва да продължите да приемате 400 мгк фолиева киселина дневно до 12 седмица на бременността. Тази добавка е в допълнение към добре балансирана диета, която включва зелени зеленчуци и бобови растения. Много обогатени зърнени култури съдържат фолиева киселина, както и някои плодове като портокали, папая и банани.