Прегледана и обновена на 15-11-2020

Вие сте в 13 седмица и това е първата седмица от вашия втори триместър от бременността. Днес сте точно в 12 гестационна седмица и два дни или това е 86 ден от бременността.

Бебето ви днес

При едно ултразвуково сканиране бебето се вижда плуващо в амниотичната течност, което му осигурява достатъчно място за придвижване. По-късно при бременност бебето ви ще отделят отпадъчни продукти в течността, но пикочния мехур е все още малък и бъбречната функция все още не е с пълен капацитет. Торбичката с амниотична течност е домът на вашето бебе – тя ще го предпази и то ще бъде защитено от инфекции, докато не е напълно готово да се роди.

Бебето ви е безопасно омекотено в амниотичната течност. Тя го заобикаля и му дава пространство да се движи и расте и му помага да поддържа постоянна температура.

Обемът на течността е само 1 мл на седем седмици, но е 25 мл на този етап на бременността. След около шест седмици ще има около 60 мл, с достатъчно място за вашето бебе, за да може да прави много салта. Амниотичната течност се увеличава постоянно до около 32 седмици от бременността, след което остава постоянна до 37 седмица. Тя започва да намалява леко след това с около 8 процента на седмица.

По-нататък, по време на бременността, отпадъчните продукти, отделяни в урината на вашето бебе, ще се абсорбират от течността обратно в кръвния поток. На 37 седмици вашето бебе ще уринира от една четвърт до една трета от телесното си тегло всеки ден.

Вашата температура

Температурата ви влияе директно върху температурата на вашето бебе. Контролът на температурата не е важно изискване до по-късно по време на бременността, когато високата скорост на метаболизма на Вашето бебе означава, че то трябва да прехвърли топлината към вас, за да се охлади.

Фокусирайте се върху храненето

Избирайте храни, богати на желязо: Ако страдате от умора през бременността, опитайте да увеличите приема на храни, които са богати на желязо. Яжте много:

  • Зелени листни зеленчуци
  • Червено месо
  • Пълнозърнести житни култури
  • Бобови растения
  • Сок от сливи

Витамин С помага на тялото ви да абсорбира повече желязо от вашата диета, затова опитайте да пиете пресен портокалов сок с храната и да ограничите приема на кафе и други кофеинови напитки: кофеинът потиска способността на организма да абсорбира желязото. Вижте също така и храни богати на витамин C

Попитайте диетолог

Апетитът ми се е върнал, но колко калории трябва да ядете на този етап от бременността си?

Както много жени, вие откривате, че второто тримесечие е донесло облекчение от неудобствата на ранната бременност. В резултат на това може да сте забелязали, че имате  по-малко гадене и повече апетит. Калорийните нужди през втория триместър са приблизително 2,100-2,500 калории на ден, в зависимост от нивото на физическа активност. Не трябва да ядете неограничени количества храна и избирайте храни с добра хранителна стойност. Например един банан има около 100 калории, а една шепа ядки около 170 калории. За лека 200-калорийна закуска, можете да ядете две парчета пълнозърнест хляб, намазани с малко количество масло и конфитюр; малка купа зърнена закуска с обезмаслено мляко или малка консерва супа с парче хляб и масло.

Ако тренирате и правите упражнения при бременност и то редовно, можете разбира се да увеличите приема на калории, без да натрупате наднормено тегло.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

85 ден от бременността

Previous article

87 ден от бременността

Next article