86 ден от бременността

Вие сте в 13 седмица и това е първата седмица от вашия втори триместър от бременността. Днес сте точно в 12 гестационна седмица и два дни или това е 86 ден от бременността.

Бебето ви днес

При едно ултразвуково сканиране бебето се вижда плуващо в амниотичната течност, което му осигурява достатъчно място за придвижване. По-късно при бременност бебето ви ще отделят отпадъчни продукти в течността, но пикочния мехур е все още малък и бъбречната функция все още не е с пълен капацитет. Торбичката с амниотична течност е домът на вашето бебе – тя ще го предпази и то ще бъде защитено от инфекции, докато не е напълно готово да се роди.

Бебето ви е безопасно омекотено в амниотичната течност. Тя го заобикаля и му дава пространство да се движи и расте и му помага да поддържа постоянна температура.

Обемът на течността е само 1 мл на седем седмици, но е 25 мл на този етап на бременността. След около шест седмици ще има около 60 мл, с достатъчно място за вашето бебе, за да може да прави много салта. Амниотичната течност се увеличава постоянно до около 32 седмици от бременността, след което остава постоянна до 37 седмица. Тя започва да намалява леко след това с около 8 процента на седмица.

По-нататък, по време на бременността, отпадъчните продукти, отделяни в урината на вашет