Прегледана и обновена на 15-11-2020

Вие сте в 13 седмица и това е първата седмица от вашия втори триместър от бременността. Днес сте точно в 12 гестационна седмица и два дни или това е 86 ден от бременността.

Бебето ви днес

При едно ултразвуково сканиране бебето се вижда плуващо в амниотичната течност, което му осигурява достатъчно място за придвижване. По-късно при бременност бебето ви ще отделят отпадъчни продукти в течността, но пикочния мехур е все още малък и бъбречната функция все още не е с пълен капацитет. Торбичката с амниотична течност е домът на вашето бебе – тя ще го предпази и то ще бъде защитено от инфекции, докато не е напълно готово да се роди.

Бебето ви е безопасно омекотено в амниотичната течност. Тя го заобикаля и му дава пространство да се движи и расте и му помага да поддържа постоянна температура.

Обемът на течността е само 1 мл на седем седмици, но е 25 мл на този етап на бременността. След около шест седмици ще има около 60 мл, с достатъчно място за вашето бебе, за да може да прави много салта. Амниотичната течност се увеличава постоянно до около 32 седмици от бременността, след което остава постоянна до 37 седмица. Тя започва да намалява леко след това с около 8 процента на седмица.

По-нататък, по време на бременността, отпадъчните продукти, отделяни в урината на вашето бебе, ще се абсорбират от течността обратно в кръвния поток. На 37 седмици вашето бебе ще уринира от една четвърт до една трета от телесното си тегло всеки ден.

Вашата температура

Температурата ви влияе директно върху температурата на вашето бебе. Контролът на температурата не е важно изискване до по-късно по време на бременността, когато високата скорост на метаболизма на Вашето бебе означава, че то трябва да прехвърли топлината към вас, за да се охлади.

Фокусирайте се върху храненето

Избирайте храни, богати на желязо: Ако страдате от умора през бременността, опитайте да увеличите приема на храни, които са богати на желязо. Яжте много:

  • Зелени листни зеленчуци
  • Червено месо
  • Пълнозърнести житни култури
  • Бобови растения
  • Сок от сливи

Витамин С помага на тялото ви да абсорбира повече желязо от вашата диета, затова опитайте да пиете пресен портокалов сок с храната и да ограничите приема на кафе и други кофеинови напитки: кофеинът потиска способността на организма да абсорбира желязото. Вижте също така и храни богати на витамин C

Попитайте диетолог

Апетитът ми се е върнал, но колко калории трябва да ядете на този етап от бременността си?

Както много жени, вие откривате, че второто тримесечие е донесло облекчение от неудобствата на ранната бременност. В резултат на това може да сте забелязали, че имате  по-малко гадене и повече апетит. Калорийните нужди през втория триместър са приблизително 2,100-2,500 ка