Прегледана и обновена на 16-11-2020

Вие сте в 13 гестационна седмицаот бременността и това е първата седмица от вашия втори триместър. Днес сте точно в 12 гестационна седмица и три дни или това е 87 ден от бременността.

Бебето ви днес

Може би вече ще започнете да усещате развитието на бебето и от друга светлина. Сега ставите на глезена са достатъчно зрели, за да раздава ритници, въпреки че ще трябва да минат много седмици, преди да сте в състояние да усещате всеки ритник. Тъй като матката ви расте, за да побере бебето, може да започнете да забелязвате някакво напълняване около таза ви.

В таза ти има силна лента от съединителна тъкан, която поддържа матката ти. Известна като кръгла връзка, тази лента трябва да се простира, тъй като матката се разширява, което може да причини някакъв дискомфорт. Болката обикновено се усеща в слабините или долната част на корема и може да бъде от двете страни. Въпреки че болката започва в таза, тя може да се движи до бедрата ви. Може да чувствате кратка остра пронизваща болка или по-продължителна тъпа болка.

Скоро ще се адаптирате и ще намерите седнали и легни позиции, които ви причиняват най-малко дискомфорт и които могат да облекчат неприятните усещания. Също така, опитайте други общи методи за облекчаване на болката, като например вземане на топла вана или почивка удобно с крака вдигнати нагоре.

Болката от кръглите връзки е често срещана при бременност и не е причина за безпокойство. Вижте вашия лекар, въпреки това, ако острите коремни или тазови болки не отшумяват бързо или ако болката ви стане спазматична; ако има кървене; ако има усещане за парене, когато уринирате; или ако имате температура. Ако имате някакви съмнения, винаги търсете медицинска помощ.

Фактите говорят…

Лечението на плодовитостта е имало огромно влияние върху броя на многоплодните бременности. През 1977 г. до първото раждане в света на „бебе в епруветка” , естественото появяване на многоплодни раждания в САЩ е: близнаци 1 на 53; тризнаци и други – 1 от 3092. Днес с повишеното използване на леченията на фертилитет, тези номера са 1 на 618 за тризнаци и други многоплодни раждания.

Фокусирайте се върху близнаците

Ако сте бременна с близнаци, или повече бебета, е добре да знаете, че повечето многоплодни бременности са ясни и без усложнения. Въпреки това, да бъдете бременна с няколко бебета ще бъде по-голямо предизвикателство за тялото ви, с което да се справи, отколкото ако носите само едно бебе. Разумно е да се знае за малко по-висок риск от определени условия, които могат да възникнат. Те включват:

Фактът, че всяко от тези условия може да се развие е причината, поради която ще имате повече пренатални прегледи за проблеми и минимизиране на техните ефекти.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

86 ден от бременността

Previous article

88 ден от бременността

Next article