Прегледана и обновена на 11-11-2020

Вие преминавате през 11 гестационна седмица. Днес сте точно в 10 седмица от бременността и три дни или това е 73 ден от вашата бременност.

Бебето ви днес

Един  цветен 2D ултразвуков апарат може ясно да покаже бебе, което лежи на гърба си с глава в дясно. Това е идеалната позиция при измерване на короната (главата), за да може лекарят да определи точно бременността. Тя се измерва лесно в права линия.

Може да започнете да забелязвате някакъв дискомфорт в таза, тъй като тялото ви започва да се нагажда към вашата нарастваща матка.

Попитайте диетолог

Ако сте алергични към млечни продукти. Какво можете да ядете, за да се уверите, че бебето ви получава хранителните вещества, които са му нужни за правилно развитие?

Млечните продукти са отличен източник на протеини, калций – който е необходим за развитието на зъбите и костите на вашето бебе, някои витамини от група В и малко желязо. А млякото съдържа витамини А и D. Яжте храни, които осигуряват същите хранителни вещества:

Калций

За калций: зелени листни зеленчуци, особено броколи и келп; риба с меки ядливи кости, като сьомга и сардини; обогатено с  калций соево мляко.

Витамин А

За витамин А: ярко оцветени зеленчуци, меса, яйца и черен дроб. Въпреки че повечето диетолози не препоръчват черния дроб по време на бременност, ако не получавате много витамин А в диетата си, малко от него няма да навреди.

Витамин D

За витамин D: яйца. Витамин D се среща и в повечето риби.

Витамин Е

За витамин Е: яйца, консервирана сьомга, подсилен портокалов сок и зърнени храни и мазни риби. Докато получавате много други източници на тези ключови хранителни вещества, здравето на вашето бебе няма да бъде неблагоприятно засегнато от невъзможността ви за консумация на определени алергенни храни.

Фокусирай се върху безопасността

Независимо дали отивате на почивка или на бизнес пътуване, важно е да се подготвите:

  • Проверете дали сте достатъчно здрави, за да пътувате с вашия лекар.
  • Разберете дали имате нужда от ваксинации и обсъдете това с вашия лекар. Препоръчително е да избягвате пътуване до области, където има висок риск от заболяванеия, докато сте бременна, ако изобщо е възможно.
  • Вземете застраховка за пътуване и се уверете, че тя ви покрива по време на бременност.
  • Носете с вас пренатални записи и останете в обсега на медицинск