Прегледана и обновена на 11-11-2020

Вие продължавате своето плавно преминава през 11 гестационна седмица от бременността. Днес сте точно в 10 седмица и пет дни или това е 75 ден от вашата бременност.

Бебето ви днес

Развитието на бебето продължава и външното ухо вече е по-ясно оформено, тъй като прави своя път до крайното си положение. Очите също са много по-близо до крайната си позиция и шията продължава да се удължава. Бебето често ще поднася ръцете си до устата си, като дава важна сензорна обратна връзка.

Устна хигиена

Здравите зъби и венците са от съществено значение при бременност, така че четкайте старателно зъбите си и правете редовни стоматологични консултации. Може да прочетете публикацията зъбобол при бременност.

Погрижете се за зъбите и венците си. Хормонът прогестерон причинява омекотяване на дъвкателната тъкан и затова е по-вероятно венците да кървят, когато ги миете и да се разраняват. За съжаление има връзка между заболяването на венците и преждевременното раждане. Бактериите, причинени от пародонтално заболяване, освобождават токсини в кръвта на майката, които достигат плацентата и могат да повлияят на растежа на бебето. Инфекцията може да доведе и до производството на възпалителни химикали, които могат да причинят разширяване на шийката на матката  и да предизвикат контракции.

За да поддържате устата си здрава по време на бременността, мийте зъбите си два пъти дневно с паста за зъби. Не забравяйте да се виждате със зъболекар редовно за почистване на зъбен камък, както се препоръчва. Ако се нуждаете от антибиотици за лечение на инфекция, не забравяйте да напомните на вашия зъболекар, че сте бременна, така че да се предписват лекарства, които са безопасни по време на бременността.

Ако  зъболекар трябва да направи снимка с рентгенови лъчи на устата ви, той ще предпази вашето бебе, като покрие корема Ви с оловна престилка. Уверете се, че редовно си миете зъбите или дори по-често от обикновено, и се уверете, че ползвате концит добре. Това ще намали риска от инфектиране на венците.

Попитайте лекар

Защо получавам повече вагинално течение, откакто сте бременна? По време на бременността, слоят мускули във влагалището се сгъстява и клетките се размножават в отговор на увеличения  хормона естроген. Тези промени подготвят вагината за раждането. Като страничен ефект, допълнителните клетки означават, че има увеличение на вагиналното течение, известно като левкорея.

Ако чувствате сърбеж във вагиналната област и на вид течението  е различно от кремообразно или бяло на цвят, или мирише зле, вашият лекар ще трябва да вземе проба, за да изключи инфекция.

Някои инфекции, като гъбичните, причиняват необичайно течение. Те са често срещани при бременност и се лекуват лесно. Дори ако имате самолечение за гъбични инфекции преди, обадете се на Вашия лекар този път как да процедирате. Той  вероятно ще препоръча лекарства, които се прилагат вагинално, но ако определи, че имате бактериална вагиноза,  може да се изисква и орално лечение.

 

Фактите говоря…

Ех тия Американци!!! Американско проучване установи, че средно при жени с едно дете липсват 2 или 3 зъба, а на тези с четири или повече деца липсват между 4 и 8 зъба. Така че приказката на старите съпруги, че „Ще загубиш зъб за всяко дете“, може да има някаква основа в истината. Това може да се дължи на хормоналните промени, които се случват по време на бременност, които могат да причинят заболяване на венците.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

74 ден от бременността

Previous article

76 ден от бременността

Next article