75 ден от бременността

Вие продължавате своето плавно преминава през 11 гестационна седмица от бременността. Днес сте точно в 10 седмица и пет дни или това е 75 ден от вашата бременност.

Бебето ви днес

Развитието на бебето продължава и външното ухо вече е по-ясно оформено, тъй като прави своя път до крайното си положение. Очите също са много по-близо до крайната си позиция и шията продължава да се удължава. Бебето често ще поднася ръцете си до устата си, като дава важна сензорна обратна връзка.

Устна хигиена

Здравите зъби и венците са от съществено значение при бременност, така че четкайте старателно зъбите си и правете редовни стоматологични консултации. Може да прочетете публикацията зъбобол при бременност.

Погрижете се за зъбите и венците си. Хормонът прогестерон причинява омекотяване на дъвкателната тъкан и затова е по-вероятно венците да кървят, когато ги миете и да се разраняват. За съжаление има връзка между заболяването на венците и преждевременното раждане. Бактериите, причинени от пародонтално заболяване, освобождават токсини в кръвта на майката, които достигат плацентата и могат да повлияят на растежа на бебето. Инфекцията може да доведе и до производството на възпалителни химикали, които могат да