Прегледана и обновена на 11-11-2020

Вие продължавате своето плавно преминава през 11 гестационна седмица от бременността. Днес сте точно в 10 седмица и пет дни или това е 75 ден от вашата бременност.

Бебето ви днес

Развитието на бебето продължава и външното ухо вече е по-ясно оформено, тъй като прави своя път до крайното си положение. Очите също са много по-близо до крайната си позиция и шията продължава да се удължава. Бебето често ще поднася ръцете си до устата си, като дава важна сензорна обратна връзка.

Устна хигиена

Здравите зъби и венците са от съществено значение при бременност, така че четкайте старателно зъбите си и правете редовни стоматологични консултации. Може да прочетете публикацията зъбобол при бременност.

Погрижете се за зъбите и венците си. Хормонът прогестерон причинява омекотяване на дъвкателната тъкан и затова е по-вероятно венците да кървят, когато ги миете и да се разраняват. За съжаление има връзка между заболяването на венците и преждевременното раждане. Бактериите, причинени от пародонтално заболяване, освобождават токсини в кръвта на майката, които достигат плацентата и могат да повлияят на растежа на бебето. Инфекцията може да доведе и до производството на възпалителни химикали, които могат да причинят разширяване на шийката на матката  и да предизвикат контракции.

За да поддържате устата си здрава по време на бременността, мийте зъбите си два пъти дневно с паста за зъби. Не забравяйте да се виждате със зъболекар редовно за почистване на зъбен камък, както се препоръчва. Ако се нуждаете от антибиотици за лечение на инфекция, не забравяйте да напомните на вашия зъболекар, че сте бременна, така че да се предписват лекарства, които са безопасни по време на бременността.

Ако  зъболекар трябва да направи снимка с рентгенови лъчи на устата ви, той ще предпази вашето бебе, като покрие корема Ви с оловна престилка. Уверете се, че редовно си миете зъбите или дори по-често от обикновено, и се уверете, че ползвате концит добре. Това ще намали риска от инфектиране на венците.

Попитайте лекар

Защо получавам повече вагинално течение, откакто сте бременна? По време на бременността, слоят мускули във влагалището се сгъстява и клетките се размножават в отговор на увеличения  хормона естроген. Тези промени подготвят вагината за раждането. Като страничен ефект, допълнителните клетки означават, че има увеличение на вагиналното течение, известно като левкорея.

Ако чувствате сърбеж във вагиналната област и на вид течението  е различно от кремообразно или бяло на цвят, или мирише зле, вашият лекар ще трябва да вземе проба, за да изключи инфекция.

Някои инфекции, като гъбичните, причиняват необичайно течение. Те са често срещани при бременност и се лекуват лесно. Дори ако имате самолечение за гъбични инфекции преди, обадете се на Вашия лекар този път как да процедирате. Той  вероятно ще препоръча лекарства, които се прилагат вагинално, но ако определи, че имат