Прегледана и обновена на 15-11-2020

Честито, вие преминахте успешно 11 гестационна седмица от или това е точно 77 ден от бременността.

Бебето ви днес

Развитието на бебето продължава с пълна сила и то вече лесно може да вдига ръцете си, вратът му е удължен, което ще му позволи да го огъва и да прави движенията от едната към другата страна. Ушите и очите на бебето са ясно видими. Ключовите органи, които позволяват на вашето бебе да вижда, чува и вкусва се развиват бързо сега и то започва да се движи все по-осезаемо.

Вашето бебе ще разчита до голяма степен на сетивата си вътре в матката (и след като веднъж се роди) и ключовото развитие за това се случва сега.

Ушите продължават да се придвижват нагоре към крайната им дестинация, но вашето бебе не може да чува на този етап. Слухът изисква средното и вътрешното ухо да са структурно зрели и вътрешното ухо да завърши нервните връзки към мозъка. Слухът обаче ще бъде едно от първите сетива, които се развиват и могат да бъдат тествани, като се види дали бебето реагира на звуковите вълни, които достигат до него в матката. Съдейки по установен вкус е по-трудно, но вкусовите рецептори са започнали да се появяват на езика. Очите на бебето ви имат леща и ранна ретина, но дори и клепачите да са отворени, очите все още няма да могат да виждат светлинни сигнали. Лещата е твърда и оптичният нерв все още не отговаря на сигнали от ретината.

Появяват се повече признаци на телесно движение, но въпреки че вашето бебе е доста активно, то е твърде леко, за да усетите ритниците. Но ще сте напълно наясно с него след около два месеца (виж  136 ден от бременността).

Супер шейкове

Смутитата са прост начин да се поддържате хидратирани и в същото време да получите някои хранителни вещества. Основната рецепта за приготвяне на смутита включва замразени плодове, банан, кисело мляко и сок, за да ги слеете. Ето няколко идеи:

  • Ягоди с банани, обезмаслено ванилово мляко или портокалов сок
  • Замразени малини, портокалов шербет, нискомаслено ванилово мляко или портокалов сок
  • Замразени боровинки, банан, обезмасленомаслено ванилово мляко или портокалов сок.

Попитайте лекар

Имали сте кървене след упражнения. Трябва ли да се притеснявате? Ако имате вагинално кървене по време на тренировка със или без спазми, спрете незабавно и  потърсете медицинска помощ. Малко вероятно е упражнението да е причината, но трябва да бъдете проверени преди да направите повече упражнения при бременност.

Кървенето в първия триместър може да се дължи на редица проблеми, които нямат връзка с упражненията, но е важно да се изключат всички проблеми в началото. След като имате яснота от вашия лекар, можете да започнете да се упражнявате отново.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!