77 ден от бременността

Честито, вие преминахте успешно 11 гестационна седмица от или това е точно 77 ден от бременността.

Бебето ви днес

Развитието на бебето продължава с пълна сила и то вече лесно може да вдига ръцете си, вратът му е удължен, което ще му позволи да го огъва и да прави движенията от едната към другата страна. Ушите и очите на бебето са ясно видими. Ключовите органи, които позволяват на вашето бебе да вижда, чува и вкусва се развиват бързо сега и то започва да се движи все по-осезаемо.

Вашето бебе ще разчита до голяма степен на сетивата си вътре в матката (и след като веднъж се роди) и ключовото развитие за това се случва сега.

Ушите продължават да се придвижват нагоре към крайната им дестинация, но вашето бебе не може да чува на този етап. Слухът изисква средното и вътрешното ухо да са структурно зрели и вътрешното ухо да завърши нервните връзки към мозъка. Слухът обаче ще бъде едно от първите сетива, които се развиват и могат да бъдат тествани, като се види дали бебето реагира на звуковите вълни, които достигат до него в матката. Съдейки по установен вкус е по-трудно, но вкусовите рецептори са започнали да се появяват на езика. Очите на бебето ви имат леща и ранна ретина, но дори и клепачите да са отворени, очите все още няма да могат да виждат светлинни сигнали. Лещата е твърда и оптичният нерв все още не отговаря на сигнали от ретината.

Появяват се повече признаци на телесно движение, но въпреки че вашето бебе е доста ак