Прегледана и обновена на 15-11-2020

Вие започвате 12 гестационна седмица от бременността и това е последната седмица от вашия първи триместър от бременността. Днес сте точно в 11 гестационна седмица и един ден или това е 78 ден от бременността.

Бебето ви днес

Въпреки че на ехограф може да изглежда сякаш бебето ви е покой на гърба си, течността в амниотичната торбичка означава, че то се носи в почти безтегловна среда и може лесно да се движи във всяка позиция в матката. През тази последна седмица от първия ви триместър, вероятно сте получите първото си 3D ултразвуково сканиране и ще видите бебето си за първи път.

Вие и вашият партньор сте достигнали вълнуващо събитие. Ще имате първия си ултразвук и ще може да видите развитието на бебето си; това може да ви помогне да се почувствате по-близо до него. За много мъже, да видят бебето на ехограф може да бъде първият път, в който за тях бременността се превръща в реалност.

При това сканиране, дължината на вашето бебе ще бъде измерена (вижте 79 ден от бременността) и това ще бъде използвано, за да се разбере възрастта му. До около 12 седмици от бременността, всички бебета растат с приблизително една и съща скорост, така че независимо дали вие и партньора ви сте високи или ниски, по това време вашето бебе ще бъде със същия размер като другите на този етап на развитие.

Определянето на термина на раждане с помощта на първия ден от менструацията, не винаги е точно, особено ако вашият менструален цикъл е дълъг или нередовен. Сканирането може да даде по-точна очаквана дата на раждане, но това по никакъв начин не ви гарантира абсолютна точност – много малко бебета пристигат на предполагаемата им дата.

Може да Ви бъде отпечатено изображение на вашето бебе. Не се изненадвайте ако го гледате отново и отново и отново и отново! Това е и чудесен начин да споделите новините с другите.

Фокус върху татковците

Наистина се случва! Като бъдещ баща, да отидете на първото сканиране ще бъде време на голямо вълнение, но може да ви направи и неспокоен. Нормално е вие и вашият партньор да се чудите дали бебето ви е наред и  да копнеете нервно чуете, че всичко е наред. Първото сканиране може да изглежда доста техническо, тъй като се използва за откриване на сърдечния ритъм на бебето ви и  за вземане на някои измервания, но това е също много емоционален момент. В действителност, първото сканиране ви дава първия поглед към този нов живот. То ви позволява да видите вашето бебе да се движи, да размахва ритници и ръце , въпреки че партньорката ви все още не може да усети тези движения.

Може би най-големият шок от сканирането е фактът, че той ви сблъсква за първи път с физическото доказателство, че вашето бебе наистина съществува. Вашата партньорка вероятно ще бъде свикнала с идеята за бременността, защото тя носи бебето, но сканирането ще направи бременността много по-реална за вас и ще може да се изненадате колко емоционално се чувствате.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!