Прегледана и обновена на 15-11-2020

Вие започвате 12 гестационна седмица от бременността и това е последната седмица от вашия първи триместър от бременността. Днес сте точно в 11 гестационна седмица и един ден или това е 78 ден от бременността.

Бебето ви днес

Въпреки че на ехограф може да изглежда сякаш бебето ви е покой на гърба си, течността в амниотичната торбичка означава, че то се носи в почти безтегловна среда и може лесно да се движи във всяка позиция в матката. През тази последна седмица от първия ви триместър, вероятно сте получите първото си 3D ултразвуково сканиране и ще видите бебето си за първи път.

Вие и вашият партньор сте достигнали вълнуващо събитие. Ще имате първия си ултразвук и ще може да видите развитието на бебето си; това може да ви помогне да се почувствате по-близо до него. За много мъже, да видят бебето на ехограф може да бъде първият път, в който за тях бременността се превръща в реалност.

При това сканиране, дължината на вашето бебе ще бъде измерена (вижте 79 ден от бременността) и това ще бъде използвано, за да се разбере възрастта му. До около 12 седмици от бременността, всички бебета растат с приблизително една и съща скорост, така че независимо дали вие и партньора ви сте високи или ниски, по това време вашето бебе ще бъде със същия размер като другите на този етап на развитие.

Определянето на термина на раждане с помощта на първия ден от менструацията, не винаги е точно, особено ако вашият менструален цикъл е дълъг или нередовен. Сканирането може да даде по-точна очаквана дата на раждане, но това по никакъв начин не ви гарантира абсолютна точност – много малко бебета пристигат на предполагаемата им дата.

Може да Ви бъде отпечатено изображение на вашето бебе. Не се изненадвайте ако го гледате отново и отново и отново и отново! Това е и чудесен начин да споделите новините с другите.

Фокус върху татковците

Наистина се случва! Като бъдещ баща, да отидете на първото сканиране ще бъде време на голямо вълнение, но може да ви направи и неспокоен. Нормално е вие и вашият партньор да се чудите дали бебето ви е наред и  да копнеете нервно чуете, че всичко е наред. Първото сканиране може да изглежда доста техническо, тъй като се използва за откриване на сърдечния ритъм на бебето ви и  за вземане на някои измервания, но това е също много емоционален момент. В действителност, първото сканиране ви дава първия поглед към този нов живот. То ви позволява да видите вашето бебе да се движи, да размахва ритници и ръце , въпреки че партньорката ви все още не може да усети тези движения.

Може би най-големият шок от сканирането е фактът, че той ви сблъсква за първи път с физическото доказателство, че вашето бебе наистина съществува. Вашата партньорка вероятно ще бъде свикнала с идеята за бременността, защото тя носи бебето, но сканирането ще направи бременността много по-реална за вас и ще може да се изненадате колко емоционално се чувствате.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

77 ден от бременността

Previous article

79 ден от бременността

Next article