Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 24 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Най-често едно 3D сканиране показва смученето на палеца на бебето. Естествен механизъм за регулиране на температурата в матката означава, че вашето бебе никога не е на студено. Температурата в матката е между една трета и половин градуса по-висока от вашата. Тъй като температурата на тялото ви е толкова строго контролирана, бебето ви никога не остава на студено. То е започнало да натрупва специална форма на кафява мазнина около врата, гърдите и гърба. След раждането, метаболизмът на тази мазнина произвежда, както енергия, така и топлина. В матката обаче бебето не може да използва тази мазнина, за да повиши температурата си. Контролът на температурата се случва, когато топлината се губи от кожата на бебето в околоплодната течност през стената на матката и след това в тъканите на тялото. Регулирането на температурата обаче се постига предимно чрез притока на кръв към плацентата. Голямата повърхност на плацентата й позволява да действа като топлообмен, като поддържа температурата на кръвта, оставяйки бебето в пъпната артерия постоянна с тази на окислената кръв, която се връща към бебето през пъпната вена.

След раждането бебетата бързо губи топлина. То все още не може да трепери и не може да поддържа стабилна температурата си, така че се охлажда бързо, ако не е обвито на топло или не го държите кожа до кожа малко след раждането.

Разумна лека закуска:

В допълнение към храненето по три пъти на ден, може да откриете, че трябва да се похапвате по малко през целия ден. Няма нищо лошо в това стига да избирате правилните храни и да не се стига до консумация  на бисквитите и чиповете през цялото време. Тези изкусителни храни могат да задоволят глада, но липсата на хранителни вещества и празни калории няма да ви послужи за никаква реална цел. Здравословната закуска може да се постигне с малко планиране, преди да отидете на пазар:

  • Сушените плодове трябва да бъдат включени във вашата закуска, тъй като те лесно могат да се съхраняват и пренасят. Насладете се на голямо разнообразие от сушени плодове, тъй като колкото по-разнообразни храни консумирате, толкова по-вероятно е да се получите всички хранителни вещества, които са ви необходими. Опитайте сушени кайсии, стафиди, червени боровинки, череши и праскови.
  • Леко осолените смесени ядки ще задоволят всеки глад по здравословен начин.
  • Избирайте солени, овесени ядки или бисквити, а не чипс.
  • Пресните плодове са удобна и богата на хранителни вещества закуска. Винаги носете едно или две парчета със себе си, когато сте навън и направете плодови салати, които можете да съхранявате в хладилника. Дръжте замразени плодове под ръка, и заедно с малко ванилово кисело мляко, можете да си направите смути за нула време.
  • Замразеното кисело мляко и нискомасленият сладолед правят добри закуски и десерти. Запасете се с различни нискомаслени марки кисело мляко.
  • Винаги приемайте здравословна закуска, когато ще излизате от къщата.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

171 ден от бременността

Previous article

173 ден от бременността

Next article