173 ден от бременността

Вие сте в 24 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

На този етап липсата на мазнини под кожата и необходимостта от бързо й разрастване може да направи вашето бебе да изглежда сякаш се нуждае от време, за да се нагоди в   собствената си кожа.

Някои ястия могат да бъдат последвани от неприятен пристъп на лошо храносмилане, но можете да предприемете стъпки, за да предотвратите и да се освободите от това.     Докато можете да се наслаждавате на храната си, може да плащате цената с лошо храносмилане. Хормонът на бременността прогестерон отпуска мускулите в целия храносмилателен тракт. Това забавя храносмилането и сфинктерите или пръстените на мускулите, на всеки край на стомаха стават по-малко ефективни. Това може да предизвика киселини и лошо храносмилане, тъй като киселинни сокове от стомаха изтичат обратно в хранопровода. Освен това, с напредването на бременността, растящото ви бебе смачква стомаха ви, така че да е него има по-малко място за храносмилане.

За да се облекчите храносмилането, яжте малко, често и бавно, не яжте късно през нощта и се откажете от мазните и пикантни храни.          Говорете с вашия лекар за всякакви естествени средства, които да пробвате,  включително ментов чай. Вместо да лежите на плоска повърхност, се подпрете с възглавници. Консултирайте се с фармацевт, преди да приемете добавки за киселини и храносмилане.

Естествените средства може да изглеждат безвредни, но като всеки билков препарат, дори консумацията на ментов чай, трябва да се обсъди с  лекар.

Помислете за газовете:

Напоследък имате много повече газове от обикновено. Дали бременността е виновна за това?

Да, бременността забавя храносмилателния тракт, което може да доведе до неприятно оригване, подуване на корема, оформяне на газове и неприятно усещане в стомаха. Симптомите могат да бъдат по-зле, след като ядете по-голямо количество хранене. За да намалите проблемите:

 

  • Стойте настрана от храни, които ви правят газове. За много жени, това може да вклю