17 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 17 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

Вече сте в 5 месец от Вашата бременност. През 17 гестационна седмица от бременността бебето продължава да расте и да трупа мазнинки. Плодът в този период е колкото дланта ви. Започва образуването на емайла по зъбите.
Възможно е да имате дискомфорт или болки в корема. Стомашните киселини също започват повече да ви мъчат.

Ембрион

През 17 гестационна седмица сърцето на бебето бие с около 140 –150 удара в минута. Доста по–бързо от сърцето на възрастен. Плода започва да се учи да оцелява, като суче и преглъща.

17 гестационна седмица

Започва да се формира телесната мастна тъкан, която ще продължи своето развитие до края на бременността. Когато се роди, бебето ще притежава доста мазнини по тялото, което кара родители, баби и дядовци да изпадат в умиление от сладките гривнички по ръцете и крачетата на бебето.

Около 17 гестационна седмица от бременността бебето започва да се вслушва в звуците, идващи от вън. Силните шумове, като кучешки лай, висока музика, звънене на звънци могат да стреснат плода. Така, че трябва да се стремите да пазите бебето си от неприятни шумове, защото докато е в корема ви, тези звуци увреждат нервната му система и когато се роди ще плаче много.

Очите на вашето бебе правят движения в очните дъна. Колкото и невероятно да звучи, очите на бебето могат да реагират на светлина, независимо, че клепачите са затворени. В седемнадесета гестационна седмица, бебето вече прави опити да си суче палеца и да преглъща. Тези умения ще се усъвършенстват до края на бременността и ще са много полезни при сучене от гърдата ви и пиене на течности. В интерес на истината тези рефлекси ще са полезни за детето и занапред, като формират у него чувство за самосъхранение.

През 17 гестационна седмица са се формирали и пръстовите отпечатъци и бебето вече е отделен индивид със собствена самоличност както се казва.

Тегло на плода през 17 седмица – около 120 грама.

Бъдеща майка

През 17 гестационна седмица от бременността, както и занапред, ще се увеличи апетитът ви. Затова внимавайте с храната и се хранете добре, но не прекалявайте с порциите.

Възможно е да се появи хъркане по време на сън, което едва ли е особено приятно на партньора ви. Този симптом се дължи на подуването на лигавицата на носа, от което ще го усещате запушен. За да се справите с това неловко положение, може да овлажнявате въздуха в спалнята си преди да си легнете. Също е полезно да си прочиствате носа с физиологичен разтвор, за предпочитане с океанска или морска вода. Но, ако няма кой знае какъв ефект, просто помолете партньора си да си купи тапи за уши и да свикне, с това състояние, докато сте бременна.

Съвети към бременните жени по време на тяхната бременност

Увеличаването на апетита около 17 гестационна седмица е характерно за бременната жена. Сигурно през последните дни апетитът ви е се увеличил и изпитвате неутолим глад. Това е така, защото вашето растящо бебе иска повече храна. За да се предпазите от прекомерното увеличаване на килограмите, опитайте се да изберете храни, които ви засищат и да отговарят на вашите нужди от хранителни вещества, като протеини, минерали, витамини. Използвайте зърнени храни, плодове и зеленчуци. По възможност махнете сладкото или поне го ограничете и не се тъпчете само и само да имате нещо в устата си. И още един важен съвет – ако имате огромно желание да претършувате хладилника посред нощ, си намерете друго занимание, което да ви отдалечи от постоянния глад. Но, ако ви е трудно и корема ви скърца като стара дървена барачка, изяжте една ябълка, а не кило кренвирши.

Киселини в стомаха или лошо храносмилане. Ако имате чувството, че огън гори хранопровода ви след обилното хранене, то желателно да не  лягате веднага, да изчакате известно време.

Метеоризъм. Тъй като матката се разширява и оказва натиск върху ректума, може да ви е трудно да контролирате мускулите в тази област, което може да доведе до някои газови изблици. Един от начините за намаляване на изпускането на газове е да ядете бавно. Когато се храните бързо, може да погълнете въздух, който съдейства за образуването на газови джобове в корема. Храната е изключително важна в 17 гестационна седмица от вашата бременност.

Главоболие при Бременност. Не се знае дали хормоните, умората, напрежението, или някакъв друг виновник предизвикват досадното главоболие. Понякога е достатъчно просто малко да полегнете и болката в главата ще премине, или да си измиете очите със студена вода. Ако главоболието е силно, може да вземете някакъв аналгетик, но все пак преди да пиете лекарства, задължително се консултирайте с вашия лекар.

Отпадналост или замайване. За това състояние е виновна дехидратацията на организма, която може да доведе до виене на свят или отпадналост. Затова приемайте повече течности, най–малко осем чаши вода на ден.

Болки в гърба при бременност. Ако имате подобни оплаквания и те не отшумяват а се засилват и през тази 17 гестационна седмица от бременността, не е лошо да си осигурите удобен стол с облегалка и твърд матрак. Ако нямате такъв стол, може да си сложите и малка възглавница между стола и гърба ви, от която също ще се почувствате по–добре.

Стрии съпътстват бременността в повечето случай. Тази особеност на бременността по принцип е генетично заложена. Ако майка ви е имала стрии по време на бременността си с вас, напълно е възможно и вие да имате. Другия по реалистичен вариант за появата на стрии е наддаването на килограми с бързи темпове, затова внимавайте и се хранете здравословно и през 17 гестационна седмица от бременността. Затова най–оптималния вариант е наддаването да е с постоянна скорост и по този начин кожата ще се разтяга по бавно, което от своя страна ще ви предпази от дълбоки и големи стрии.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация