Прегледана и обновена на 11-11-2020

Вие преминавате през 11 седмица от бременността. Днес сте точно в 10 седмица и два дни или това е 72 ден от бременността.

Бебето ви днес

Развитието на бебето продължава и главата на бебето по размер е станала малко под половината на тялото му. Неговите крайници са все още сравнително къси, но ръцете и краката могат да изглеждат доста големи. В началото се извършват основни движения на крайниците, но е твърде рано да се почувстват от майката на този етап.

Момче или момиче?

В момента се случват значителни промени, които позволяват развитието на половите органи на вашето бебе. Хормоните влияят върху развитието на плода и яйчниците или тестисите започват да се образуват. Тестисите постепенно ще се снижават, но структурното им развитие няма да бъде завършено, докато детето ви не влезе в пубертета. Яйцеклетките ще бъдат произведени от яйчника (виж 146 ден от бременността), но те ще останат в ранните етапи на развитие. Гениталната тръба образува външните гениталии, но двата пола изглеждат едни и същи на този етап. Това не е напълно изненадващо, тъй като фалосът е само 0,09 в (2,5 мм) дълъг. Мехурът и ректума на бебето ви сега са разделени. На бъбреците ще отнеме известно време, за да се развият напълно: две пъпки растат от пикочния мехур до тъканта, която ще стане бъбреци, по един от всяка страна. Тези така наречените пъпки на матката образуват уретерите-тръбите, които транспортират урина от бъбреците до пикочния мехур. Уретерните пъпки трябва успешно да се сливат с бъбречната тъкан в таза. Тъй като уретерите се разширяват нагоре, ранните бъбреци, развиващи се в таза, ще се движат нагоре, за да залегнат в корема. Повече по темата научете в Момче или момиче.

Фокусирайте се върху близнаците

Разнояйчнитете близнаци винаги са в отделни амниотични сакове в плацентата. Ако вашите бебета са еднояйчни (от едно оплодено яйце), те могат да споделят една и съща плацента и/или амниотична торбичка, с една единствена мембрана, наречена хорион около тях. Те са известни като монохорионни близнаци и ще изискват по-голямо наблюдение. Подреждането на плацентата и амниотичния сак може да бъде анализирано на ултразвуково сканиране.

Когато близнаците споделят плацентата, един кръвоносен съд директно ги свързва. Това може да предизвика състояние, при което  единият близнак да получават твърде много кръв, което може да причини сърдечни проблеми, а другият близнак да получава твърде малко кръв и да не расте с правилната скорост. Това се нарича двойна трансфузия при близнаци и се случва в около 10-15 процента от монохорионните бременности. Дисбалансът понякога може да бъде коригиран чрез източване на околоплодната течност около близнака с по-голямото кръвоснабдяване или чрез използване на лазерно лечение за запечатване на някои кръвоносни съдове в плацентата. Може да е необходимо по-ранно раждане.

Попитайте лекаря

Имате сенна хрема. Мога ли да вземате антихистамини? Потенциалните ефекти от приема на антихистамини по време на бременност не са изве