72 ден от бременността

Вие преминавате през 11 седмица от бременността. Днес сте точно в 10 седмица и два дни или това е 72 ден от бременността.

Бебето ви днес

Развитието на бебето продължава и главата на бебето по размер е станала малко под половината на тялото му. Неговите крайници са все още сравнително къси, но ръцете и краката могат да изглеждат доста големи. В началото се извършват основни движения на крайниците, но е твърде рано да се почувстват от майката на този етап.

Момче или момиче?

В момента се случват значителни промени, които позволяват развитието на половите органи на вашето бебе. Хормоните влияят върху развитието на плода и яйчниците или тестисите започват да се образуват. Тестисите постепенно ще се снижават, но структурното им развитие няма да бъде завършено, докато детето ви не влезе в пубертета. Яйцеклетките ще бъдат произведени от яйчника (виж 146 ден от бременността), но те ще останат в ранните етапи на развитие. Гениталната тръба образува външните гениталии, но двата пола изглеждат едни и същи на този етап. Това не е напълно изненадващо, тъй като фалосът е само 0,09 в (2,5 мм) дълъг. Мехурът и ректума на бебето ви сега са разделени. На бъбреците ще отнеме известно време, за да се развият напълно: две пъпки растат от пикочния мехур до тъканта, която ще стане бъбреци, по един от всяка страна. Тези така нар