Прегледана и обновена на 11-11-2020

Вие започвате 11 гестационна седмица от бременността. Днес сте точно в 10 гестационна седмица и един ден или това е 71 ден от бременността.

Бебето ви днес

При ехографски страничен  изглед на плода, може да се види, че ухото и окото са само видими и дясната ръка и кракът могат да се видят в характерни наклонени позиции. Ясно видима е и пъпната връв.

Вашата пренатална грижа започва с вашето първо посещение при гинеколог, където ще можете да говорите с него за всички грижи за бременността. Целта на този първи преглед е лекарят да проучи медицинската ви история, да има нужната информация и да планира грижите за бременността и раждането. Това също е възможност да зададете всякакви въпроси, които може да имате и да обсъдите графика за срещи, кръвни тестове, сканирания и пренатални класове. Ще ви бъдат дадени брошури, информационни листовки и важни телефонни номера за контакт. Лекарят ще ви попитам за вашата медицинска история, тази на вашето семейство и на партньора ви, ще проучи всяка ваша предишна бременност, която сте имали и как е била настоящата ви бременност досега.

Вашите отговори ще помогнат на лекаря да идентифицира фактори, които могат да повлияят на вашата бременност, например ако има фамилна анамнеза за прееклампсия. Той ще назначи някои здравни изследвания при бременност, като например тестове на урина и кръв в тази и други бъдещи пренатални срещи. При прегледите ще имате рутинни проверки, включително и следене на кръвното ви налягане. Работата на лекаря е да се грижи за здравето ви по време на бременността.

Попитайте лекаря си

Как да решите кои тестове искате да направите? Вашият лекар ще Ви даде много информация относно изследванията и вие ще можете да решите дали да ги желаете. Съществуват два различни типа: скринингови тестове и диагностични тестове. Целта на скрининг тестовете е да се разбере дали има риск от възникване на проблем – въз основа на резултата, може да бъдете посъветвани да имате последващ диагностичен тест.

Повечето жени избират да имат скрининг тестове, но си струва да се обмисли колко далеч ще продължите с процеса. Например, ако сте имали високо рисков резултат от скрининг теста, бихте ли избрали да направите диагностичен тест? Ако го направите и резултатите от него са положителни, бихте ли искали да продължите с бременността? Такива съображения са трудни, но важни. Например, ако знаете, че независимо от това, вие и вашият партньор ще искате да продължите с бременността, тогава можете да решите да не правите тест или да решите да направите теста, така че да можете да се подготвите за бебе с потенциални проблеми. Прочетете Генетични изследвания при бременност.

Фактите говорят…

Ролята на акушерката е да уважава способността на жената да ражда самостоятелно и да се намесва – само когато това е необходимо. В днешно време също е много популярно бременната жена да си има и Дула.