Прегледана и обновена на 25-10-2016

Какво е ранен биохимичен скрининг? Предимства и недостатъци на процедурата Ранен биохимичен скрининг. Какво трябва да предприема за да си направя ранен биохинмичен скрининг?
Синдром на Даун е сред най–честите хромозомни аномалии и може да има голямо влияние върху семейството. Тестването за него по време на бременност е желателно особено на бременни жени, които са над 35–годишна възраст. При по–възрастните бременни жени е по–вероятно да родят бебе със синдрома на Даун, отколкото при по–младите майки.

Какви скринингови тестове са достъпни?
В университетските болници в големите градове предлагат биохимичен скрининг, който обаче не се покрива от здравната каса, а се заплаща, така че всяка бременна преценява дали да направи такъв тест. Има ултразвукови изследвания, кръвни тестове и комбинация от двете. При резултат  от 1 в 250 обикновено трябва да сте спокойни, защото вашият риск ще бъде описан като “отрицателен” което означава, че вие е вероятно да носите бебе с Даун. Тестовете могат да открият много бременности, засегнати от синдрома на Даун, но те също така ще идентифицират някои бременности като изложени на риск от синдром на Даун, когато в действителност, те не са, те са известни като “фалшиво положителни”.

ранен биохимичен скрининг

Какво представлява ранния биохинмичен скрининг?
През 11 гестационна седмица, 12 гестационна седмица и до 13 гестационна седмица + 6 дни от бременността може да се извърши ултразвуково сканиране и кръвен тест, който засича:
– hCG (човешки хорионгонадотропин);
– PAPP–A (плазмен протеин).

Жена, която носи бебе със синдрома на Даун ще има завишени нива на тези две вещества в кръвта си (hCG – човешки хорионгонадотропин, PAPP–A плазмен протеин). Тези тестове могат да се направят по отделно, но разбира се те са доста точни, ако се комбинира заедно. Ако съберете двата теста, откриването на генетични аномалии през 11 – 13 гестационна седмица чрез ранен биохимичен скрининг обикновено е с точност в интервала от 90 до 93 процента. Което си е доста голям процент на точност.

Предимствата на ранния биохимичен скрининг през 1–вия триместър от бременността:
Имате време да мислите за това, което искате да направите, ако се установи, че плода ви е с висок риск за Даун. Опциите при такъв момент включват възможността да се направи нов диагностичен тест или амниоцентеза, за да се потвърди, ако бебето ви наистина има Даун или друга генетична болест. Тогава вие, вашия съпруг и лекаря ви можете да обсъдите следващия курс на действие.

Недостатъци на ранния биохимичен скрининг през 1–вия триместър от бременността:
Извършването на това изследване не е достъпно навсякъде и много лекари не са акредитирани или подходящо обучени да ги изпълняват, ако сте от малко населено място, ще трябва да проверите кой е най–близкия ви голям град, където да го направите – това са време и допълнителни разходи.

Какво трябва да предприемете за да си направите ранен биохимичен скрининг?
Трябва да изискате да ви се предоставят сведения за всички места, където можете да направите скрининга, както и оферта, когато за  първи път се  срещнете с лекаря по време на бременност, за да планирате времето си. Трябва да имате възможност да задавате толкова  въпроси, колкото искате, докато не сте напълно на  ясно в ума си какви точно са изследванията.

Повече информация за биохимичния скрининг можете да намерите в предишен наш материал озаглавен Биохимичен скрининг, също може да прочетете и статията синдром на Даун.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Инвитро на Естествен Цикъл

Previous article

Диета след Раждане

Next article