Изследвания при бременност по здравна каса

Какви изследвания при бременност по здравна каса може да си направите?
В Република България – всяка бременна жена, която е здравно осигурена, може да се възползва от програмата ,,Майчино здравеопазване”. Чрез тази програма жените могат да се възползват от безплатни изследвания при бременност и консултации за проследяване на нормална бременност или рискова бременност и за навременно откриване на усложнения при майката и плода. Тя се простира от моментът на диагностициране на бременността до 42 дни след раждането на детето.

изследвания при бременност по здравна каса

Всяка здравноосигурена бременна сама избира акушер-гинекологът, който да й следи бременността, стига той да има договор със здравната каса. Личният ви лекар издава направление с код по програмата и с него и с картон и с лист за проследяване на бременността, става записването при медицинския специалист. На първия преглед се вписва датата на зачеване, която се определя спрямо последният менструален цикъл и датата на очаквания термин. Гинекологът също ще определи рисковите фактори за рискова бременност, ще измери кръвното ви, ръста, теглото и обиколката на корема ви. Това ще се повтаря на всяка консултация, а през 8 и 9 месец по два пъти месечно. Ако бременността не е рискова – ще имате право на 12 прегледа по програмата за майчински грижи – по един за първите седем месеца, по два за последните и един след раждането.

Какви изследвания ви се полагат по здравна каса през бременността?
Задължителни лабораторни тестове в различните периоди на бременността:
– Пълна кръвна картина, кръвна захар, урина – на първия преглед, в пети и осми лунарен месец.
– Определяне на Резус фактор и кръвна група на майката – еднократно, ако не е правено вече по друг повод.
– Васерман, хепатит Б и ако вие желаете за Хив и два прегледа с ехограф – веднъж в началото на консултациите и повторно – между 16 гестационна седмица и 20 седмица на бременността.
Цитонамазка
– Микробиология за патогенни микроорганизми в началото и в деветия месец
– Измерване на сърдечните тонове на плода – по веднъж месечно от пети лунарен месец и по два пъти в девети и десети лунарен.

Как стоят нещата при една рискова бременност?
Ако бременността ви е квалифицирана като рискова – се наблюдава задължително от специалист гинеколог, имате право – освен на изследванията при нормална бременност, също и на:
– Консултации със съответните медицински специалисти, в зависимост от вида на риска и съответните специализирани изследвания по време на бременност. Периодичните изследвания при бременност по здравна каса се определят по преценка на специалиста.
– В България генетичните тестове не се покриват от държавата.

1. При бременни в риск над 35 години:
– Две допълнителни ехографски изследвания при бременност по здравна каса
– Серумен скрининг за алфа-фетопротеин, свободен ЧХГ за оценка на риск от синдрома на Даун и увреда на невралната тръба – 15 гестационна седмица19 гестационна седмица от бременността.

2. Рискова бременност под 20 години:
– Един допълнителен ултразвук и тест за хламидия28 гестационна седмица32 гестационна седмица от бременността

3. Несъвместимост на кръвната група с тази на биологичния баща:
– Допълнителен ултразвук и тест за алоеритроантитела между 9 гестационна седмица и 28 гестационн седмица от бременността.

4. Рискова бременност заради фамилна история на диабет, раждане на много едро бебе или мъртво раждане:
– Допълнителна ехография и изследване за глюкозен толеранс или кръвен захарен профил – от 24 гестационна седмица до 28 гестационна седмица на бременността.

5. Бременност с друг риск, поради външни фактори – тежка работа, излагане на облъчване, медикамент, контакт с инфекциозни заболявания, недохранване, фамилна обремененост: до седми лунарен месец
– Допълнителен ултразвук
– Изследване за токсоплазмоза – при предишни мъртви раждания и аборти
– Серологично изследване за рубеола – при информация за контакт

6. Други дейности, на които имате право, когато сте здравно осигурена бременна:
– Обстоен преглед и снемане на зъбен статус при зъболекар.
– Право на преглед при специалист при всеки възникна здравен проблем до 42 ден след раждането.
– Домашни посещения и манипулации при нужда.

Раждане на детето:
Имате право на направление за постъпване за раждане, което се издава от гинеколога ви. То се издава не по-рано от 30 дни преди датата на термина. Има и начин за постъпване в болница като се мине през Спешно отделение. Раждането се заплаща от здравната каса независимо дали е естествено раждане или със секцио. Типа раждане се определя от медицинските специалисти. Ако бременната обаче сама поиска цезарово сечение – тя трябва да заплати за него. Обикновено , дори платено по каса, раждането ще ви се оскъпи, заради практиката да се плаща за избор на лекар и екип. Проучете тези обстоятелства подробно, още преди деветия месец на бременността – в зависимост от лечебното заведение, на което сте се спрели, за да сте подготвени.

Бременните са освободени потребителски такси за консултациите, но си заплащат таксите за снемане на биологичен материал в лабораториите.

След раждането имате право на контролен преглед за оценка на процеса на възстановяване – следи се матката ви, кървенето, млечните жлези и лактацията и се назначава кръвна картина.

Не чакайте някои да ви каже, а се интересувайте какви изследвания по време на бременност по здравна каса може да ползвате, все пак затова сте работили, плащали сте осигуровки. Разбира се не се ограничавайте само до безплатните изследвания при бременност по здравна каса, а ако е необходимо отидете и си направете допълнителни изследвания.

Източник: Информационна брошура за бъдещи майки от сайта на НЗОК

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

По време на овулация, зрялата яйцеклетка живее от 12 до 24 часа след освобождаването си.