Изследвания преди Бременност

Какви прегледи и изследвания преди бременност трябва да си направя? Даването на най–добрия старт в живота на вашето бебе означава да се погрижите първо за собственото си здраве още преди да забременеете. Вашето общо физическо състояние и всяко лекарство, което приемате, може да повлияят на шансовете ви за здравословна бременност. Необходимо е  да направите корекции в начина си на живот като започнете да ядете балансирана храна, правите повече физически упражнения и спрете консумацията на алкохол и ограничите тютюнопушенето!

Трябва ли да посетя моя лекуващ лекар преди да започна да правя опити за забременяване?
изследвания преди бременност

Отговорът е категорично Да. Проверката на здравословното ви състояние може да направи вашия личен лекар, гинеколога ви, на когото имате доверие или друг сигурен специалист. Някои частни клиники също предлагат точно определени пакети преди забременяване, чрез които се тества общото здравословно състояние на жените, желаещи да си направят изследвания преди бременност. Ако страдате от някакво специфично медицинско състояние като епилепсия, астма или диабет, тогава консултацията с лекар е задължителна. Може да се наложи да направите някои промени в лечението си, преди да зачене. Това е така, защото някои видове медикаменти са вредни за плода. Например не е безопасно да се вземат някои лекарства за тежко акне, когато сте бременна. Ако се назначат промени в обичайното ви лечение, то знайте че може да се наложи да дадете време на тялото ви да се приспособи. Организирайте среща с вашия лекар най–малко три месеца преди да заченете. Ако имате медицински проблем е важно той да ги контролира, колкото е възможно по–ефективно преди да забременеете.

Какво да очаквам на предварителните прегледи и изследвания преди бременност?
Вашият преглед е възможност да говорите за всякакви здравословни проблеми или притеснения, които имате в този момент. Вашият лекар вероятно ще ви попита за:

  • Вашето общо здраве и начин на живот
  • Вашите хранителни навици
  • Проблеми с вашия месечен цикъл
  • Спортувате ли?
  • Дали работата ви включва боравене с опасни вещества
  • Вашето общо благосъстояние например, дали страдате от депресия, или сте страдали в миналото.
  • Ако сте с наднормено тегло е твърде вероятно вашият лекар да ви препоръча да се опитате да отслабнете. Загубата на тегло може да увеличи значително шансовете ви за зачеване и ще означава, че ще имате здравословно начало на бременността.
  • Ако сте с поднормено тегло, говорете с вашия лекар за здравословни начини за увеличаване на теглото ви. Вие най–вероятно имате нередовен менструален цикъл, ако сте с ниско телесно тегло.
  • Вашият лекар също така ще искате да знае дали имате проблеми като: диабет, астма, високо кръвно налягане. Трябва да го уведомите и за всички генетични аномалии във вашето семейство, кажете на вашия лекар, ако имате фамилна история на синдрома на Даун, сърповидно–клетъчна анемия, таласемия или кистозна фиброза, така че той да  може да ви предостави допълнителни съвети.
  • Вашият лекар също може да пита за предишни аборти или извънматочна бременност. Може да ви е трудно да се върнете към болезнени спомени, но имайте предвид, че ако той знае – ще ви подсигури адекватни грижи при бъдещи гинекологични прегледи.

Какви медицински изследвания преди бременност трябва да си направя?
Видът и количеството на медицинските изследвания преди забременяване зависят от вашето общо здравословно състояние. Вашият лекар може да предложи някоя от следните тестове:
Кръвни и уринарни изследвания преди бременност
Ако вашият лекар се опасява, че може да сте анемична, ще ви посъветва задължително да направите кръвен тест. В зависимост от медицинска история също така може да направите тест за генетични заболявания като сърповидно–клетъчна анемия, таласемия и т.н. Ако не сте сигурна, че сте имунизирана срещу рубеола, ще ви бъдат предложени кръвни тестове за проверка за сигурност. Ако трябва да бъдете ваксинирани с жива вирусна ваксина, като рубеола, трябва да изчакате един месец след ваксинация преди да се опитвате да заченете. Това е предпазна мярка, тъй като се смята, че тялото ви се нуждае от време, за да се отърси от инжектирания вирус.

Добре е да изследвате кръвната си захар, за да изключите развитието на гестационен диабет през бременността. Задължително е да разберете кръвната си група, за да знаете какъв Резус фактор сте и ако сте отрицателен – да се вземат адекватните мерки, които да подготвят протичане на нормална бременност. Уринарните изследвания преди бременност ще покажат наличието на белтък в урината и могат да индикират инфекции на пикочните пътища и прееклампсия.

Тест за полово предавани болести преди бременност
Ако сте заинтересовани, можете да попитате вашия лекар за тестове за полово предавани инфекции, включително хепатит Б, хламидия, сифилис, генитален херпес (при съмнения за прекарана инфекция) и ХИВ. Това са важни кръвни изследвания преди бременност, защото лечението на полово предаваните болести може да ви гарантира успешно забременяване.

Микробиологичното изследване на влагалищен секрет е наложително преди бременност, за да се предотврати риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане или причиняване на инфекции на плода и новороденото.

Цитонамазка и тест за човешки папиломен вирус
Цитонамазка е препоръчително да се прави от всяка жена веднъж годишно, независимо дали планува бременност. Добре е, преди забременяване, да си направите и тестове за Човешкия папиломен вирус, виновник за рака на маточната шийка. За повече информация си запишете преглед при гинеколог. Вижте подробно какво е Цитонамазка.

Зъболекар преди забременяване!
Ние препоръчваме да си направите и консултация със зъболекар преди бременност, който да определи състоянието на вашите зъби и да ви насочи към лечение, защото бъдещата бременност ще окаже негативно влияние върху тях. Не се страхувайте един преглед при зъболекар, не означава че вие имате проблеми с зъбите. Все пак вие си решавате дали да отстраните проблемите при следващ преглед при стоматолог или да ги оставите във времето.

Всяка жена, която е взела решение да има дете трябва да вземе мерки за подобряване на начина си на живот и да направи предварителна проверка на здравословното си състояние, за да е сигурна, че когато настъпи момента на бременност – тя ще износи здраво и силно бебе. Категорично ви съветваме да не отлагане, а веднага да се консултирате и да си направите нужните изследвания преди бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии