Безплодие и Акупунктура

Може ли да се пребори временно безплодие, чрез акупунктура?
Жените, които се борят с безплодието, изпитват огромна мъка и разочарование при всеки неуспешен опит за забременяване и много често те търсят други възможности за лечение, освен конвенционалните похвати, за преодоляване на проблема им. За съжаление не всички жени могат да си позволят финансовите разходи около безплодието, които могат да варират от стотици левове, изразходвани за медикаменти до десетки хиляди, изразходвани за процедури като вътрематочна инсеминация и ин витро. В търсенето на достъпни и ефективни здравни грижи, алтернативните и холистични подходи печелят все по-широко обсъждане сред широката общественост.

Традиционната китайска медицина например се практикува в продължение на хиляди години и включва техники и практики като Тай Чи, китайски вендузи и акупунктура. Акупунктурата по-специално е най-бързо приеманата практика от широката общественост днес. Тя се цени високо не само за облекчаване на стреса и релаксация, но и като компонент на методите за подобряване на плодовитостта. Изследванията показват, че ако акопунктурата се използва във връзка със западните похвати за лечение на безплодието, тя увеличава шансовете за забременяване с 26%. 4 500 000 двойки в световен мащаб изпитват проблеми с безплодие всяка година и китайският лечебен метод може да бъде точно това, което да им донесе помощ по проблема.

безплодие и акупунктура
при безплодие поставят на жена акупунктура за успешно забременяване

Еволюция и история на акупунктурата:
Основите на акупунктура се смята, че датират от каменната ера, когато инструменти с остри остриета са били използвани за пункция на кожата и изтичане на кръв и лечение на абсцеси. В китайски документ, озаглавен Линг-шу са изброени девет класически игли за акупунктура. Тези класически игли са били първоначално направени от бронз, злато или сребро, но съвременната акупунктура използва само такива от неръждаема стомана. В САЩ лекарите, практикуващи алтернативното лечение, се появяват от началото на 1800 и постепенно методът набира популярност в западния свят. Повишаването на популярността на акупунктурата напоследък е причината изследователите да поемат по-научен поглед към нейния пълен потенциал. Тя подпомага усилията за загуба на тегло, за намаляване на стреса, облекчаване на болката и  увеличаване на шансовете за зачеване.

Научните факти зад безплодието:
Поради деликатния баланс между хипоталамуса, хипофизата и репродуктивни жлези, стресът е в състояние да попречи на една жена да има нормална овулация. Това може да допринесе за безплодие при жените. Забременяването е на пръв поглед лесен, но и доста сложен процес, например стресът може да създаде спазми в двете маточните тръби и матката, които могат да попречат на движението и имплантирането на оплодената яйцеклетка. При мъжете стресът може да промени броя и подвижността на сперматозоидите и да предизвика импотентност. Акупунктурата помага за лечение на безплодие като оказва благотворен ефект над стреса и нивата на кортизол чрез освобождаване на ендорфини в мозъка.

Най-честата причина за безплодието при жените е нарушение на овулацията, при която се освобождава зряла яйцеклетка, обикновено поради хормонален дисбаланс. Без достатъчно прогестерон например плодът не е в състояние да се прикрепи към матката. Високите нива на пролактин, хормонът, който стимулира производството на майчиното мляко, може също да предотврати овулацията. Дисбалансът в репродуктивните хормони може да повлияе отрицателно върху мъжката репродуктивна функция като подвижността и производството на сперматозоидите. Медикаментозните препарати за насърчаване на  плодовитостта често биват предписвани за жени и може да доведат от 20 до 60 процента от жените до бременност, но те също така често включват такива странични ефекти като подуване на корема, задържане на течности, наддаване на тегло и гадене. Някои проучвания показват, че те също могат да причинят рак на гърдата.

Как потенциалът на акупунктурата помага за увеличаване на шанса за зачеване?
Акупунктурата може да увеличи плодовитостта чрез намаляване на стреса, увеличаване на притока на кръв към репродуктивните органи и балансиране на ендокринната система, според няколко проучвания и медицински изследвания. Целта на лечението на безплодието от гледна точка на китайската медицина не е само постигането на забременяване, но и запазването на бременността и раждането на  здраво бебе. Сред много други ползи – акупунктурата може да осигури по-добър приток на кръв към яйчниците и матката, създавайки по-голям шанс за едно оплодено яйце да се захранва и да завърши успешно развитието си до датата на термина. Съвременната акупунктура се състои от нежно вкарване за стимулиране на тънки, еднократни стерилни игли на стратегически точки в близост до повърхността на тялото. Над 2 000 акупунктурни точки на човешкото тяло се свързват с 14 основни пътища, наречени меридиани. Акупунктурата помага да се запази нормалния поток на енергията Чи по тези пътища и да възпрепятства нейното блокиране като по този начин увеличава шансовете на двойката за зачеването.

Лечението на безплодието с акупунктура може да подобри почти всяка причина за тази пречка. Докато 40% от безплодието се дължи на проблеми при жените, други 40 на сто са причинени от проблеми при мъжете като малък брой на сперматозоидите или влошената им подвижност. Причината за безплодието при жените произтича от проблеми като ановулация и ендометриоза. Останалите 20% са причинени от неизвестни фактори.

Един от начините акупунктура да лекува безплодието е чрез намаляване на стреса, който често е ключов фактор за степента на плодовитост на мъжете и жените. Когато хората са подложени на стрес, хормонът кортизол се освобождава в мозъка. Това променя неврохимичния баланс на мозъка като по този начин променя нивата на хормона и нарушава баланса на хипофизата баланс, който е от ключово значение за репродуктивния цикъл. Ако щитовидната жлеза е с хипер или хипофункция, акупунктурата може да помогне за справяне с ефектите върху фертилитета и да се достигне до успешно забременяване.

Въпреки посочените ползи – акупунктурата не може да се справи с проблеми като сраствания на маточните тръби например. Тя е противопоказана и за коремно-тазовата област, която включва следните точки: жлъчен мехур, дебело черво, пикочен мехур, стомах, далак, пикочен мехур, както и всички други точки на долната част на корема.

Китайската медицина може да помогне като донесе подкрепа на жената през този важен и труден момент в живота й, както на физическо, така и на емоционално ниво. Тя може да помогне с проблемите със сутрешното гадене, болки като болки в кръста например, тревожността от подготовката за раждането и безсънието, които спохождат бременността.

Има ли акупунктурата странични ефекти?
Акупунктурата като метод за лечение на безплодието произвежда малко или никакви странични ефекти в сравнение с използването на някои лекарства, например за: ефективно стимулиране на хипоталамуса, балансиране на ендокринната система и нейните хормони, както и третиране на мъжко безплодие. Тя е естествен и изпитан в продължение на хилядолетия алтернативен метод на лечение, използван от източните култури, така че вие  спокойно можете да опитате, защото дори да не постигнете успех, няма да загубите нищо. Единственото, което трябва добре да осъзнаете е, че трябва да потърсите услугите на опитен специалист по акопунктура, който е запознат с всички тънкости на метода и ще го изпълни професионално и напълно безопасно с цел справяне с вашето безплодие и достигане до успешно забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализир