Рязане на пъпната връв

Какво представлява пъпната връв, рязане на пъпната връв, грижи за нея след това и падане на пъпната връв?
Всяко раждане протича по много различен начин, но едно нещо е сигурно, а именно, че  след като бебето се роди на бял свят докторът извършва процедурата рязане на пъпната връв, която разделя чисто на физическо ниво майката от бебето. От тук занапред бебето ще се храни чрез своите дробове и уста и тази гъвкава „тръба“, съдържаща артерия и два кръвоносни съда, които доставят на бебето кръв и хранителни вещества в матката, вече няма да са необходими. Веднъж излязло бебето, тази тръба се отрязва и на коремчето на бебето остава малка част от нея, която изисква грижа, докато изсъхне и падне изцяло в първите седмици след неговото раждане. Ако това ви звучи малко стряскащо, не се притеснявайте въобще. Всичко ще протече естествено, ако следвате инструкциите на специалистите.

рязане на пъпната връв
след раждането и рязането на пъпната връв трябва да се полагат грижи за нея

Какво представлява пъпната връв и какви са нейните функции?
Пъпната връв играе ключова роля през бременността за развиващия се плод. Тя осигурява хранителни вещества и окислява кръвта на бебето. Пъпната връв е толкова значима, че все повече родители избират да съхранят кръвта от пъпната връв на бебето си за възможно лечение чрез стволови клетки в бъдеще. Дължината на пъпната връв е около 50-55 см. Има спирална форма – като на стар телефонен кабел. Пъпната връв съдържа две пъпна артерии и една пъпна вена. Образуването й започва между 4 гестационна седмица и 8 гестационна седмица на бременността. След раждането на детето, лекарите ще я прережат, оставяйки постоянен белег – пъпа. По време на престоя на бебето в матката, пъпната връв представлява основен и единствен източник на храна, кръв и кислород за плода. Сред основните функции на пъпната връв за развитието на плода, бихме могли да очертаем следното:
– Хранене: Пъпната връв носи храна, предоставена от плацентата на майката към плода.
– Дишане: Пъпната връв транспортира богата на кислород кръв към плода.
– Екскреция: Въглеродният двуокис, отделян от дишането, както и отпадъците от храненето, се извеждат чрез пъпната връв.
– Високо съдържание на стволови клетки. Ембрионалните стволови клетки са недиференцирани клетки, което означава, че могат да се конвертират във всякакъв вид клетки. Те могат да станат кожни клетки, нервната тъкан, или да се конвертират в клетки, които съставляват сърцето, бъбреците и др. Ако се съхранят, стволови клетки могат да бъдат използвани за лечение на заболявания като детстка левкемия, наранявания на гръбначния мозък или сърдечни проблеми.
– Предаване на антитела: към края на бременността, майката изпраща антитела, образувани в тялото й на плода. Тези антитела допринасят за образуването на имунната система на бебето.
– Предотвратяването на други патологии: анализът на клетките на пъпната връв на недоносени бебета може да помогне за диагностициране на сериозни белодробни промени като бронхопулмонална дисплазия.

Както можете сами да заключите от прочетеното по-горе – пъпната връв не е само основна част от създаването на нов живот, а също така предоставя начин за спасяване на човешки живот.

Рязане на пъпната връв след раждането и как протича възстановяването на пъпа на бебето?
Колко скоро ще се отреже пъпната връх на бебето ще зависи до голяма степен от вашия лекар или акушерка. Най-общо е налице тенденция към изчакване за най-малко 30 до 60 секунди преди да се направи разрязването. В световен мащаб започва да се оформя мнението на специалистите гинеколози, че срязването на пъпната връв трябва да се забави дори още повече, защото е било установено, че това спомага за увеличаване на нивата на хемоглобина при раждането и подобряване на количеството на желязо в кръвта през първите няколко месеца от живота. Пъпната връв ще бъде стисната преди да я отрежат, за да се помогне за запечатване на отворените кръвоносни съдове. Това обикновено се прави с пластмасова скоба за пъпна връв, въпреки че може да бъде направено и с метална скоба или някакъв кабел или дори лента при по-екстремни ситуации. След като се направи стягането –  се използват специални ножици за изрязване на връвта в близост до корема на бебето, като се оставят няколко сантиметра да висят, които в крайна сметка ще изсъхнат и ще отпаднат.

Грижа за пъпната връв
Част от ежедневните грижи за новородените включва старателното почистване на пъпната пъна. Практическото време за това е по време на смяната на памперса. Ще са ви нужни памук или памучни тампони и спирт от 70 или 95 градуса, в зависимост от това какво вие и педиатъра на детето предпочитате или това, което той вече има в кабинета си. Някои лекари и акушерки препоръчват да се започне със спирт и след няколко дни да се мине на комбинация с кислородна вода, защото спиртът не е достатъчен за пресушаване на раната. Нека педиатърът ви определи.

Най-ефективният инструмент за почистване на пъпната връв е памучен тампон, тъй като чрез него може лесно да се тампонира мястото, където дъното на пъпната връв е прикрепено към корема на вашето бебе и трябва прецизно да се почиства всеки път. За оптимален достъп, внимателно натиснете върху кожата около пъпчето, за да се разкрие колкото се може повече тъкан. Трябва незабавно да се обадите на лекаря на вашето бебе или педиатъра, ако усетите зловонна миризма, идваща от областта на пъпната връв, ако има зачервяване около остатъка или ако бебето ви става много неспокойно и плачливо, докато го почиствате. Ако предпочитате, можете да използвате памук на топка вместо тампон. Предимството на това е, че топката поглъща много повече от спирта или кислородната вода, след което леко ще притиснете около пъна. Ако сте притеснени, че ще изтече твърде много от памука и можете да засегнете нежната кожа на коремчето на бебето – употребявайте тампон, това може да бъде по-добър вариант. И разбира се – винаги можете да използвате и двете: памук на топка първо за капково почистване около раната и тампон на второ място за почистване около ръбовете и попиване на излишната течност и внимателно снемане на мръсотията и остатъците. Мръсотията, която потенциално може да се от събере около пъпчето при почистване, особено с памучен тампон, може да бъде тревожна. Не се паникьосвайте. За всичко търсете лекарят на малчугана.

Дори когато пъпната рана на детето зараства добре, тя все още може да оставя някакви следи върху дрехите на бебето. Точно преди пъпната връв да падне, ще забележите, че тя става много суха. Тя действително ще започне да се разсъхва почти веднага след срязването й. Всеки ден тя ще прави по малко отдръпване от центъра на пъпа. Не я издърпайте. При една обик