Речник

Токсоплазмоза

Обновена: 21-08-2016

Какво е Токсоплазмоза?
Токсоплазмоза е сериозно паразитно заболяване, което протича особено трудно и неприятно.  Това заболяване е причинено от едноклетъчен паразит, като по принцип човекът е временен преносител на заболяването. Като цяло то е изразено най–силно при групата на котките. Но все пак и човекът е преносител и прекарва трудно заразата. Хората се заразяват с инфекцията чрез контакт с заразено месо, изпражнения от заразено животно, а има и вариант бременна жена да предаде заболяването на своето дете чрез плацентата.

Причини за заразяването?
Има няколко основни причини, които водят до заразяване с токсоплазмоза. Всички варианти са еднакво опасни и е нужно да се обърне внимание на всеки.

  1. Заразено месо – това е една от главните причини, защото ако месото е заразено и не се обработи добре цистите на токсоплзмозата преминават в организма. Има случаи в които е достатъчно само да докоснете неволно устата си докато гласите месото за термична обработка и да се пренесе заразата. Най–често срещаните меса заразени с този паразит са агнешкото, свинското и някои видове дивеч.
  2. Допир с изпражнения на котка – да както уточнихме котките са крайният гостоприемник на този паразит и не рядко се случва човек да се зарази от своя домашен любимец. Най–често това се случва при смяна на котешката тоалетна, има и случаи на зараза при допир и погалване, но това е рядкост.
  3. Вродена форма на заболяването – това се случва ако майката е заразена с този паразит по време на бременността,тогава възможността да се зарази и плода е над 90%. Инфекцията се предава на детето чрез плацентата. Ако майката е боледувала преди забременяването няма вариант за предаване на заразата на плода. Ако детето се роди с токсоплазмоза са много опасни първите три месеца, защото има опасност то да претърпи увреждания в централната нервна система.

Токсоплазмоза Какви са симптомите?
Има два основни типа симптоми, които са образувани според зависи от имунитета на заразения с инфекцията.

– Запазен имунитет – това са почти всички хора, или по точно казано онези, които нямат сериозни здравословни проблеми. При тях се наблюдават симптоми характерни за обикновена вирусна инфекция. Състоят се подуване на лимфните възли, но без болка в тях. Също така е различен и периода на боледуване, тук продължителността на заболяването е около месец.

– Нисък имунитет – това са групата хора, които са били подлагани на химиотерапия или трансплантация. В тази група влизат и онези, които имат СПИН. Тези хора имат страда имунна система и при тях едно евентуално заразяване с тази инфекция би била много опасна за тях. В някои случаи са засегнати белите дробове, мозъка или сърцето.

Как се поставя диагнозата Токсоплазмоза?
За поставяне на диагноза и установяване на наличие на тези паразити се ползват редица клинични и лабораторни изследвания. Част от тях са биопсия, спинална пункция, има и един метод чрез, който успява да се изолира ДНК на човек от микроорганизма. Тези изследвания се правят за доказване на присъствие на паразитите в организма.

Лечение и предпазване от Токсоплазмоза?
Лечение при токсоплазмоза има и то е добре проучено и разработено, точно заради това винаги преди предписване на дадено лечение се взема в предвид в какво състояние е имунната ви система, на каква възраст сте и дали евентуално има налична бременност. След като това се уточни се поставя лечение с фолиева киселина в комбинация с антибиотик. Има вариант да се избегнат всички тези неприятни неща, като се спазват някои малки и лесни правила. Те могат да ви спестят много главоболия.
– Подлагайте месото, което консумирате на добра термична обработка
– Ползваните съдове и прибори за подготовката на месото да се измиват добре, а може и да се изваряват.
– Когато имате контакт с котка се постарайте да не пипате устата си, докато не измиете щателно ръцете си.
– Превантивна мярка е да заведете своя домашен любимец да бъде изследван за евентуална зараза. Тези изследвания се правят периодични, така ще сте по–спокойни.

Предизвикване на Раждане

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

елефантиаза

Елефантиаза

Какво е елефантиаза? Елефантиазата, известен също като лимфна филариаза, е много рядко състояние, което се разпространява от ...
Речник
менорагия

Менорагия

Какво е Менорагия? Менорагия е менструално кървене, което трае повече от 7 дни. Също така с този ...
Речник
еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник