Дула

Какво е Дула?
Дула е човек, когото наемате, за да ви преведе през процеса на раждането – нещо като треньор по раждане. Използването на дула у нас не е разпространена практика. Има Асоциация на българските дули, чрез която можете да разберете кои болници допускат раждане с тяхна намеса. Има и Дули на свободна практика, но използването на услугите на такава не ви дава гаранция, както при тези от официалната организация, така че решението е индивидуално. Обикновено тези жени учат в специализирани пренатални класове и се срещат с вас по време на бременността, за да ви дават съвети и хитри трикове. Дори могат да дойдат в дома ви, за да ви кажат какво да правите след раждането. Техните услуги варират в доста широка гама. Много от тях са с професионален медицински стаж и опит.

дула
дула помага на жена по време на раждане

Какво прави една дула?
Можете да приемете дулата като жена, която оказва сериозна и стабилна подкрепа на бременната жена по време на нейното раждане и й помага да се справи доста ефективно с болката. Дулата:
– Разтрива гърба ви
– Помага ви да дишате ефективно
– Прилага аромотерапия
– Прави акупунктура

Повечето жени, които се занимават с такава дейност, са истински отдадени на работата си и влагат много старание в името на своето призвание. Те наистина работят, за да дадат възможност на жените и да им покажат, че могат да имат едно леко и прекрасно раждане, което е страхотно.

Какви са плюсовете и минусите от използването на услугите на дула?
Предимства от използването на дула:
1. Ако раждате и искате да има постоянно човек до вас, е препоръчително, да не кажем задължително да прибегнете до услугите на дула. Реално в такъв момент би било дори фатално да нямате на разположение обучено лице, което да ви подкрепя по време на раждането. Реалността е, че не може лекарите и акушерите, особено, ако сте в държавна болница, да бъдат във вашата стая през цялото време. Често те имат да следят графиците си и трябва и може да имат и други пациентки.

2. Дулата има основни познания за бременността и раждането. Тя би могла да ви помогне да получите основни пренатални познания. Ако дулата е сертифицирана, тя трябва да има някои основни знания, които са правилни (въпреки че няма начин да знаем колко правилни реално са техните знания). Хубаво е да има някой постоянно до вас по време на раждането. Дулата е подкрепа.

3. Понякога дулата е свързана с лекари, така че тя е наясно как вашият лекар обичайно прави нещата и това би могло да ви помогне да сте максимално спокойни, тъй като понякога вашият лекар няма достатъчно време.

4. Дулата може да намали шансовете ви за намеса по време на раждането. Има проучване, което го показват. Дулата използва професионални техники за справяне с болката, много успешно се избягва използването на упойки като например епидуралните. Дулата разполага с чудесни съвети за намиране на удобна позиция или неща, които можете да направите, за да отклоните ума си от болката.

5. Дулата оказва емоционална и физическа подкрепа на родилката. Тя осигурява комфорт, доверие и спокойствие на бременната и прави раждането по-лесно и доколкото е възможно, по-приятно.

Недостатъци от използването на дула:
1.За услугите на дулата трябва да отделите известна сума пари. Услугите на тези жени са в рамките на 400-500 лева средно. Трябва да прецените дали имате тази възможност. Наистина – няма по-важно от комфорта на родилката и нейното благосъстояние, но не всеки има възможност да плати. Особено че обичайно се плаща за екип за раждането, сумата, за което е между 900 и 2000 лева и повече, в зависимост от типа раждане, болницата и т.н.

2. Има вариант да не си допаднете с Дулата, особено ако сте прибързали с избора си и не сте премислили внимателно плана си за раждане. За да изберете дула, която да ви осигури напълно комфортна обстановка по време на раждането и спокойствие и разбиране – е добре да се срещнете с няколко жени. Проведете им интервю, на което бъдете с вашия партньор, още повече, ако той също иска да присъства по време на раждането. Подгответе си списък с въпроси, разберете какъв е професионалният им опит, какви сертификати имат, с колко родилки са работили, може ли да се срещнете с някоя предишна тяхна клиентка, какви техники владее, на какви етапи от раждането помагат, какво им е мнението за медикаментозните обезболяващи, как можете да се свържете с тях щом моментът настъпи, дали помагат и в процеса на адаптация след раждането и в началото на кърменето. Тези интервюта може да ви изглеждат досадни и натоварващи, но реално още по време на тях ще усетите дали имате обща позитивна енергия с дулата и ще можете да вземете максимално добро решение.

Също така ако искате да научите какво прави и какво не прави дулата, може да прочетете Раждане с Дула.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация