Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат си и се очаква да бъдат  абсолютно „идентични“. Въпреки това терминът  „еднояйчни близнаци “ всъщност описва как се формират близнаците, а не начинът, по който изглеждат.

Какво представляват еднояйчните близнаци?
Еднояйчните близнаци в медицинската литература се описват като монозиготни. Такива близнаци се формират от едно (моно) оплодено яйце (зигота). То се разделя на две части след оплождането, което води до развитието на два отделни ембриона. Тъй като двата ембриона са резултат от комбинацията от яйце и сперматозоид, те имат един и същ генетичен произход и по този начин имат идентично ДНК.

еднояйчните близнаци
две бебета които са еднояйчните близнаци стоят едно до друго

Разнояйчните близнаци са дизиготни и са резултат от две яйцеклетки, оплодени от два отделни сперматозоида. Въпреки че повечето жени освобождават само едно узряло яйце за един цикъл на овулация, понякога се случва да се освободят няколко яйцеклетки. Дизиготичните близнаци споделят около 50 процента от генетичните си черти, точно както и всички други братя и сестри, родени по различно време.

Интересните факти за еднояйчните близнаци включват:

Причините за монозиготното формиране на близнаци са все още неизвестни и неидентифицирани от медицинската наука. Никой не знае защо яйцето се разделя,  технически това е неизправност в нормалния процес на развитие.
Няма наследствена черта, която да направи по-вероятно това да имате еднояйчни близнаци. Раждането на такива близнаци не се движи закономерно в поколенията в семействата. Въпреки че има семейства с висока честота на идентични близнаци, това се дължи на шанс, съвпадение или обикновен късмет.
Еднояйчните близнаци представляват около една трета от всички близнаци. Дизиготните близнаци са два пъти по-чести като монозиготните.
Статистиката за раждаемостта на еднояйчни близнаци остава стабилна през годините, въпреки общото увеличение на близнаци и тризнаци от края на 80-те години. Шансовете за появата на идентични близнаци са около 3 на 1 000 бременности с близнаци, докато раждаемостта за всички близнаци е около 33 на 1 000 бременности.
– Еднояйчните близнаци се случват два пъти по-често при естествено зачеване, отколкото при оплождане ин витро.
Раждаемостта на еднояйчни близнаци не е обвързана със зависимост от раса, географско положение или майчина възраст.
Идентичните близнаци не винаги споделят една обща плацента по време на бременността: Много лекари погрешно ще идентифицират близнаците като разнояйчни, защото те имат две плаценти. Реално броят на плацентите зависи от това кога оплоденото яйце се разделя. Ако това се случи достатъчно рано – двата ембриони ще се имплантират отделно в матката и ще развият отделни сакове. Ако разделянето настъпи по-късно, те могат да споделят една обща плацента.
Много рядък тип е полу-еднояйчни близнаци: Случаят е идентифициран  като нов тип близнаци през 2007 г. Това се случва изключително рядко, когато два сперматозоида оплодят една зряла яйцеклетка, след което тя се разделя. По този начин близнаците споделят едно и също ДНК от майка си, но всеки получава малко по-различна версия на ДНК от баща си.

Как се формира полът на еднояйчните близнаци?
Еднояйчните близнаци са или две момичета или две момчета. Има рядко изключение от това правило, което включва хромозомен дефект. Идентични близнаци все пак са различни един от друг:
Въпреки споделените си гени, еднояйчните близнаци са уникални индивиди. Няма двама души на този свят, които да са напълно еднакви. Те са повлияни от незначителни разлики в околната среда в утробата, както и други фактори, след като  се родят.

Какви са рисковете и медицинските опасения за бременност с еднояйчни близнаци?
Някои видове монозиготни близнаци развиват състояния, които ги поставят в риск по време на бременност. Близнаците, които споделят обща плацента, могат да бъдат изложени на риск от  Синдром на трансфузия на единия близнак, който води до смърт на единия плод и поглъщането му от другия, което може да причини сериозни здравословни проблеми на живия.  Близнаците, които споделят една амниотична торбичка, са изложени на риск от  заплитане и компроментиране на пъпната връв на всеки един.

Как може да се каже дали близнаците са еднояйчни или не?
Това не може непременно да се каже от просто наблюдение на бебетата. Въпреки че много идентични близнаци споделят физическа прилика, дали са такива може да се заключи след кръвни изследвания или специални генетични тестове.

Докато много еднояйчни близнаци изглеждат еднакви – те не са непременно неразличими. Физическите знаци като прическа, бенки или лунички и техните уникални изрази или жестове дават знак как да се разпознават близнаците. Много хора се чудят дали снемането на пръстови отпечатъци може да се използва за разграничаване между двама близнаци, които изглеждат забележително еднакво. Отговорът изненадващо, е да. Пръстовите им отпечатъци ще бъдат подобни, но малките разлики в средата на матката водят до известни различия в тях.

Имат ли специална връзка еднояйчните близнаци?
Много хора вярват, че идентичните близнаци споделят специална връзка, включително способността да четат взаимно мислите си. Някои също мислят, че близнаците развиват свой собствен език един с друг. Термини като идиоглосиа, автономен език или криптохсия описват феномена на езика на близнаците, които вълнува много изследователи и родители през годините.

Трябва ли еднояйчните близнаци да са в един клас в училище?
Всеки родител трябва да претегли плюсовете и минусите и сам да прецени как да действа с децата си, за да се развиват те максимално добре.

Трябва ли еднояйчните близнаци да имат едни и същи приятели?
С подобен генетичен фон, се смята, че много от идентичните близнаци имат едни и същи предпочитания за установяване на взаимоотношения. Всички близнаци трябва да бъдат насърчавани да се формират като самостоятелни индивиди и да им се дава възможност да развиват свои собствени социални и личностни взаимоотношения.

Източник:
1. https://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr67/nvsr67_01.pdf

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии