Прегледана и обновена на 08-05-2020

Често бременните жени се питат – “В коя гестационна седмица съм?”
Разбирането на това в коя гестационна седмица сте бременна, е просто въпрос на броене на база последната ви реализирана менструация. Ако месечните ви периоди са нередовни, най-вероятно ще трябва да бъдете прегледани с ултразвук, за да получите ясна представа за това колко сте напреднали в бременността си. Всъщност най-надеждният метод е да отидете на лекар, макар че дори и тогава не е на 100% сигурно. Въпреки това – повечето жени могат да преброят седмиците сами или да използват онлайн калкулатор, за да се ориентират правилно.

в коя гестационна седмица съм

В коя гестационна седмица съм? – Методи за установяване на гестационната седмица:
1. Посещение на лекар: Първото нещо, което лекарят ще направи, е да се увери, че наистина сте бременна. Гинекологът ще вземе ви разпита за медицинската ви история, включително информация за вашия цикъл и ще направи някои изследвания като урина и кръв, за да се увери, че сте здрави. Той също така ще искат да знаят, ако взимате някакви лекарства. Също така ще бъдете прегледани физически, включително ще ви се вземе проба за цитонамазка. Очаква ви и проверка на кръвното налягане и претегляне. За да се определи в коя гестационна седмица сте, лекарят ще провери размера на матката ви, обикновено ще приложи ултразвук, където ще се види големината на плода и ще се направи прогноза за термина ви.

2. Изчисляване от вашия период: Спомнете си първия ден на последния ви цикъл. Повечето лекари ще изчислят от колко седмици сте бременна на база последния месечен период. За да започнете изчисленията си, кажете кога за последно сте имали менструация. Ще започнете с първия ден от последния си период. Това изчисление обаче работи само ако имате доста редовна менструация, което означава, че периодът ви идва на всеки 28-29 дни. Пребройте седмиците. Може да разберете и датата си на термина. Тя ще бъде след 40 седмици бременност. Не забравяйте, че датите на термина не са точна наука. Бебето ви ще дойде, когато то пожелае!

3. Използване на онлайн калкулатор: Намерете подходящ онлайн калкулатор. Това е прост начин да се определи от колко седмици сте бременна. В Интернет има много сайтове, които предлагат такива калкулатори, така че разгледайте и се възползвайте. Ще ви е необходима основна информация като например кога е била последната ви менструация. Ще въведете първия ден от последния си месечен период, също така ще трябва да знаете като цяло колко време е цикълът ви. Средният е 28 дни, но може да варира от жена до жена. Ако цикълът ви е неправилен, няма да можете да прецените толкова лесно в коя гестационна седмица сте посредством този метод. След като сте въвели информацията си, всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху бутон за край или готово. Калкулаторът ще ви осигури приблизителни оценка на гестационната възраст на плода, т.е от колко седмици се бременна сте и вашата дата на термина. Имайте предвид, че това са само приблизителни оценки и денят на раждането може да не съвпадне. Ето един онлайн Калкулатор при Бременност на английски език

Как да броите правилно гестационните си седмици?
За да разберете това, може да помогне да се замислите за възрастта на вече роден човек. Например, когато бебето е на една година, то завършва първата си година от живота. Това означава, че детето ще бъде на една година, докато втората година от живота му тече. По същия начин, когато завършите първата си седмица от бременността, вие сте бременна от една седмица. Ето защо:
– през първата седмица сте бременна в нула седмици
– през втората седмица сте бременна в първа седмица
– през третата седмица сте бременна във втора седмица
– през четвъртата седмица сте бременна в трета седмица

Какво означава тримесечие?
“Тримесечие” означава период от “три месеца”. Тъй като повечето бременности са дълги около девет календарни месеца, всяка бременност е разделена на три триместъра. Първи триместър от бременността трае от самото начало на бременността ви до 13 гестационна седмица плюс шест дни. Заедно с вълнението от откритието, че във вас има нов живот – може да се почувствате много изтощени и отвратени. Втори триместър от бременността трае от 14 гестационна седмица до 27 гестационна седмица и шест дни. През това тримесечие вероятно ще се почувствате много по-добре. Трети триместър от бременността трае от 28 гестационна седмица до раждането. Ще ви е необходима допълнителна енергия, за да подпомогнете растежа на плода и умората вероятно ще се върне с пълна сила.

Колко е продължителността на една бременност?
Всичко зависи от това как броите. Повечето хора определят датата на раждане чрез преброяване на 40 седмици от първия ден на техните последен менструален цикъл. Периодът на бременността е или девет календарни месеца всеки един от по 30 или 31 дни, или 10 лунни месеца всеки един по 28 дни.

Колко точна е датата на термина ви?
Дата на термина или по-разговорно това е датата на раждането е само прогнозна. Само около пет процента от всички бебетата в световен мащаб се раждат на датата на термина. Повечето деца се появяват на бял свят между 37 гестационна седмица и 42 гестационна седмица от бременността.

За ваше улеснение сме изброили всички седмици в една обобщена публикация, а именно Гестационна Седмица.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Еднояйчни близнаци

Previous article

Изтичане на околоплодна течност преди датата на термина

Next article