Съсиреци при менструация

Понякога може да се случи жената да получи менструални съсиреци в някакъв момент от своя живот. Менструалните съсиреци са гелоподобни образования от коагулирана кръв и тъкан, които се изхвърлят от матката по време на менструацията. Нагледно те наподобяват задушени ягоди или бучки от плодове, които понякога можете да намерите в бурканчето с конфитюр и се различават по цвят от светло до тъмно червено.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Как можем да различим нормалните от патологичните съсиреци при менструация?
Ако съсиреците са много малки и се появяват само случайно, те обикновено не са нещо, от което да се безпокоите. За разлика от съсиреците, които може да се образуват във вените ви, менструалните такива сами по себе си не са опасни. Редовното отделяне на големи съсиреци по време на цикъла ви може да сигнализира за наличие на някакво медицинско състояние, което се нуждае от оценка и диагностика.

Нормални и безопасни съсиреци при менструация:
– Те са малки, колкото дребни стотинки
– Появяват се само понякога, обикновено в началото на менструалния цикъл
– Изглежда ярки или тъмно червени на цвят

Анормалните съсиреци са по-големи по размер и се наблюдават по-често. Посетете вашия лекар, ако имате тежко менструално кървене или имате големи съсиреци. Менструалното кървене се счита за тежко, ако се налага да сменявате вашия тампон или превръзка на всеки два часа или по-малко в продължение на няколко часа. Също така трябва да потърсите лекар, ако сте имали съсиреци и мислите, че може да сте бременна. Те може да са признак на предстоящ спонтанен аборт.

съсиреци при менструация

Каква е причината за появата на съсиреци при менструация?
Повечето жени обновяват лигавицата на матката си на всеки 28 до 35 дни. Тя също се нарича ендометриум. Ендометриумът нараства и се сгъстява в рамките на месеца в отговор на женския полов хормон естроген. Неговата цел е да подпомага оплоденото яйце. Ако не се появи бременност, други хормонални събития сигнализират за лигавицата да се изхвърли. Това се нарича менструация, известна още като менструален цикъл или период. Когато ендометриума започне да се отделя, той се смесва с кръв, слуз и тъкани и в последствие се изхвърля от матката през шийката и вагината.

Когато маточната лигавица е отделена от стените на матката, тя се настанява в долната част на матката, чакайки шийката да се договори и да я изхвърли. За да помогне в разграждането на тази удебелена кръв и тъкани, тялото освобождава антикоагуланти за разреждане на сместа и позволява тя да премине по-свободно. Когато притокът на кръв обаче надминава способността на тялото да произвежда антикоагуланти, се образуват менструални съсиреци. Това е по-често срещано при по-обилни кръвни потоци. За много жени с нормален кръвен поток, по обилното кървене обикновено се среща в началото на менструацията и е краткотрайно. Обикновено менструацията се счита за нормална, ако менструалното кървене трае 4 до 5 дни и произвежда 2 до 3 супени лъжици кръв или по-малко.

Има физически и хормонални фактори, които влияят на менструалния цикъл и могат да създадат по-тежко кървене. Тежките потоци увеличават шансовете за развитие на менструални съсиреци, например:
Маточни препятствия: Състояния, които разширяват или увеличават матката – могат да поставят допълнителен натиск върху стената на матката. Това може да увеличи менструалното кървене и съсиреци. Маточни препятствия могат да бъдат причинени от: фиброми, ендометриоза, аденомиоза, ракови тумори. Фиброидите обикновено са неракови, мускулни тумори, които растат в маточната стена. Освен тежка менструация, те също могат да доведат до: нередовно менструално кървене, болка в гърба, болка по време на секс, изпъкнал корем и проблеми с фертилитета.
Ендометриоза: При ендометриозата маточната лигавица започва да расте извън матката в репродуктивния тракт. По време на менструалния ви цикъл, състоянието може да доведе до: болезнени периоди, гадене, повръщане и диария по време на менструацията ви, дискомфорт по време на секс, безплодие, тазовата болка, абнормно кървене, което може или не може да включва съсирване. Точната причина за ендометриозата не е известна, въпреки че наследствеността, хормоните и преживяна хирургична интервенция в таза се смята, че играят ключова роля.
Аденомиоза: Аденомиозата се проявява, когато маточната лигавица, по неизвестни причини, расте в маточната стена. Това кара матката да се увеличава и сгъстява. В допълнение се получава тежко кървене, а това състояние може да доведе до нарастване на матката за около два до три пъти над нормалния й размер.
Рак: Рядко раковите тумори на матката и маточната шийка могат да доведат до тежко менструално кървене.
Хормонален дисбаланс: За да расте и да се сгъстява правилно, лигавицата на матката разчита на баланса на естроген и прогестерон. Ако има твърде много или твърде малко от единия или другия хормон – може да получите тежко менструално кървене. Някои неща, които могат да причинят хормонален дисбаланс са: перименопауза, менопауза, стрес , значително наддаване или загуба на тегло. Основният симптом на хормонален дисбаланс е нередовна менструация.
Аборт: Половината от всички бременности завършват със спонтанен аборт. Много от тези загуби на бременност се случват преди жена дори да узнае, че е бременна. Когато се изгуби ранна бременност, това може да доведе до тежко кървене, спазми и погрешна представа за появата на съсиреци при менструация, а те да са от самият аборт.

Съсиреците може ли да доведат до някакви сериозни усложнения?
Посетете вашия лекар, ако редовно имате големи съсиреци. Едно от основните усложнения на тежкото менструално кървене е анемията поради железен дефицит. Анемията е състояние, което се случва, когато няма достатъчно желязо в кръвта ви, за да се произвеждат здрави червени кръвни клетки. Симптомите включват:
– Умора
– Слабост
– Бледност
– Недостиг на въздух
– Болки в гърдите

Как се диагностицира причината за менструалните съсиреци?
За да се определи основната причина за вашите съсиреци при менструация, лекарят ви вероятно ще ви попита за някои неща, които влияят на менструацията. Например, той може да попита дали сте имали предишни тазови операции, дали използвате средства за контрол на раждаемостта или дали някога сте били бременни. Той също така ще изследва подробно състоянието на матката ви. Освен това лекарят ви може да назначи кръвни изследвания, за да потърси хормонален дисбаланс. Тестовете за образна диагностика, като ЯМР или ултразвук, могат да се използват за проверка за фиброиди, ендометриоза или други образования.

Как се лекуват появилите се съсиреци при менструация?
Контролирането на тежкото менструално кървене е най-добрият начин за контролиране на менструалните съсиреци:
1. Хормонални контрацептиви и други лекарства: Хормоналните контрацептиви могат да инхибират растежа на маточната лигавица. Устройствата, които освобождават вътре в матката прогестин, може да намалят менструалния кръвен поток с 90 процента, а противозачатъчните хапчета – с 50 процента. Хормоналните контрацептиви също могат да бъдат полезни при забавянето на растежа на фиброидите и други маточни сраствания.
2. Хирургия: Понякога може да ви се направи и операция. Процедурата за дилатация и кюретаж понякога следва спонтанен аборт или раждане, но може да се използва и за определяне на основната причина за тежко менструално кървене или за лечение на различни състояния. Интервенцията включва разширяване на шийката на матката и остъргване на маточната лигавица. Обикновено се прави в амбулаторна обстановка под упойка. Това няма да излекува тежкото кървене, но поне ще ви даде почивка за няколко месеца, докато ендометриума се сгъсти отново. При жените с маточни израстъци като фиброиди, които не реагират добре на лекарства, може да е необходима хирургична интервенция за отстраняване на израстъците. Видът на операцията ще зависи от размера и местоположението на образованията. Ако растежът е прекомерно голям, може да се наложи миомиектомия, което включва извършване на голям разрез в корема за достъп до матката. Ако растежът е малък, е възможно лапароскопска хирургия. Лапароскопията също използва минимален разрез в корема и това значително може да подобри времето за възстановяване. Някои жени могат да изберат отстраняване на матката им, което се нарича хистеректомия. Говорете с вашия лекар за плюсовете и минусите на всички възможности за лечение.

Има ли начини за овладяване на симптомите при появата на съсиреци при менструация?
Тежките менструални цикли могат да повлияят на ежедневния ви живот. Освен физическите проблеми, които могат да причинят – като спазми и умора, те също могат да правят нормални дейности – като физическа активност, плуване, или дори гледане на филм едно истинско голямо предизвикателство. Тези съвети могат да ви помогнат да управлявате симптомите си:
– Взимайте нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен в началото на вашия период през най-тежките ви дни. Освен облекчаване на спазмите, тези медикаменти може да помогнат за намаляване на загубата на кръв с 20 до 50 процента. Ако имате болест на фон Вилебранд, трябва да избягвате тези лекарства.
– Носете тампон и превръзка по време на най-тежките си дни. Можете също така да носите две превръзки заедно. Високо абсорбиращите тампони и дамски превръзки също могат да помогнат за контрола на притока на кръв и появилите се съсиреци при менструация.
– Използвайте водоустойчива подложка или дори кърпа, поставена върху чаршафите ви през нощта.
– Носете тъмни дрехи, за да скриете всякакви евентуални изтичания или инциденти.
– Запознайте се къде има обществени тоалетни.
– Яжте здравословна храна и останете добре хидратирани. Тежкото кървене може да се отрази на физическото ви здраве. Пийте много вода и яжте балансирана диета, която включва богати на желязо храни като например киноа, тофу, месо и тъмно зелени листни зеленчуци.

Източник при изготвяне на публикацията съсиреци при менструация:
1. https://www.acog.org/Patients/FAQs/Heavy-Menstrual-Bleeding
2. https://www.nhs.uk/conditions/heavy-periods/treatment/
3. https://www.cdc.gov/ncbddd/blooddisorders/women/menorrhagia.html
4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/symptoms-causes/syc-20352829

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):