Прегледана и обновена на 28-10-2020

Накратко вие сте във втора гестационна седмица и пет дни.

Какво се случва вътре във вас?

Вашият ембрион е в стадий бластоцист, пет дни след оплождането. Той се излюпва от черупката, която първоначално е обграждала неоплоденото яйце. На този етап бластоцистът се е преместил в матката и се подготвя за имплантирането. Докато чакате потвърждение, може да искате да помислите как ще се чувствате, ако има два оплодени ембриони, които чакат да се имплантират!

бластоцист се излюпва от черупката си

Заченали ли сте, а може би сте забременяла с близнаци?

Неидентичните дизиготни близнаци са резултат от две отделни яйцеклетки, които се оплождат от отделни сперматозоиди. Те могат да се появят в резултат на  ин витро (see p.37) – ако два ембриона са поставени в матката. Идентичните или монозиготични близнаци се появяват, когато едно яйце се опложда от сперматозоид и се разделя на два ембриона. Това разделяне може да се случи на всеки етап до девет дни след оплождането и времето му е от решаващо значение за начина, по който се формира и амниотичната торбичка. Ако зиготата се разделя през първите три дни (see p.57) , се развиват два отделни амниотични сака. Ако разделянето се случи на етап бластоцист – или четири до девет дни след оплождането, ембрионите ще делят обща плацента, но ще имат отделни амниотични торбички. Когато разцепването се случи след деветия ден, те ще споделят една плацента и един сак. Разнояйчните  близнаци, които идват от две отделни оплождания, зависят много от семейната история. В медицинската литература са свидетелствани случаи, при които близнаците прескочат поколение, което не е съвсем вярно. Всъщност, близнаците са много вероятни при вас, ако имате близък роднина с близнаци. Семейната история е най-подходяща за забременяване с разнояйчни близнаци, когато те са от страна на майката. Това има смисъл, защото този вид близнаците разчита на жена, която изпуска две яйцеклетки в един цикъл (14 ден от бременността), които могат да бъдат оплодени. Въпреки това, поради причини, които не са ясни, фамилната анамнеза за близнаци от бащината страна също може да бъде важна.

Синдром на изгубения близнак?

Двойните зачевания може да са по-комунални, отколкото изглеждат. Без да знаят, някои жени преживяват спонтанен аборт с единия близнак още в ранна бременност. Понякога е възможно да има симптоми на спонтанен аборт, но объркващо, бременността, която се случва до термина, завършва с раждането на нормално бебе. Никой не е сигурен колко често това се случва това или защо. Някои експерти смятат, че 15% от всички раждания могат да започнат като бременност с близнаци. Загубата им може да бъде начин на природата да се справя с несъвършенствата. Всъщност шансовете за зачеване на еднояйчни близнаци са около 3.5 от 1000 случаи на бременност. Някои изследователи  смятат, че шансовете за близнаци след лечение за подобряване на плодовитостта е 1 към 38.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

18 ден от бременността

Previous article

20 ден от бременността

Next article