Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 33 седмица и 1 ден. Бебето ви днес:

Бебето ви може да бъде с главата надолу към този етап. Главата е най-тежката част и гравитацията плюс формата на матката ви, благоприятстват тя да бъде надолу. Попитайте вашия лекар на следващото посещение, ако  може да определи позицията на плода за ваше спокойствие.

Преждевременно раждане е много вероятно при бременност с близнаци, така че Вашият лекар ще бъде нащрек и ще ви наблюдава отблизо. Остават още 6 седмици до термина за една пълна бременност, но ако очаквате близнаци, те могат да пристигнат по всяко време. Повечето бременностите са от 38 до 42 седмици, но ако носите близнаци или повече бебета, 37 до 39 седмици са оптимални за износване. Но повече от половината близнаци се раждат преди 37 седмици. Жените, които очакват близнаци, са с по-висок риск от високо кръвно налягане, прееклампсия, плацентарна недостатъчност, гестационен диабет и преждевременно раждане. Много жени продължават да раждат близнаци естествено и много лекари ще ви позволят бременността да продължи да 40 седмици, след което може да се предложи индукция или цезарово сечение.

Ако бебетата са в позиция, различна от “главата надолу”, или плацентата е в неудобно положение, може да се препоръча цезарово сечение. Някои лекари предпочитат да раждат близнаци с цезарово сечение, защото вторият близнак може да се сблъска с трудности по родилния процес, особено ако той не е главата надолу. Недоносените бебета са изложени на по-голям риск от усложнения, отколкото тези, които се появяват в пълен термин. Цезаровото сечение гарантира, че бебетата се доставят бързо, без да се налага да минат часове на потенциално стресиращо раждане. Понякога единият близнак се ражда вагинално, а другият с цезарово сечение. Това често се случва, ако долният близнал е в положение “главата надолу”, а по-горният не е. Ако знаете, че бременността ще бъде предизвикана или сте се уговорили зза цезарово сечение, имате предимството да можете напълно да се подготвите за пристигането на бебетата си.

Всъщност:

Средното тегло на близнаците при раждане е около 2.6 кг. Това е в сравнение с около 3.5 кг за бебета. Не е необичайно да има разлика в теглото на бебетата. Всъщност, едното близнак може да тежи и с килограм повече от другия.

Попитайте лекар:

Ще имате близнаците след няколко седмици. Могат ли да спят в едно и също креватче?

След като споделя същото тясно пространство в матката в продължение на много месеци, изглежда естествено да се позволи на близнаците новородени да спят заедно и, всъщност, изследвания показват, че това може да има някои ползи. Не само, че е установено, че са безопасни за близнаци от приблизително същия размер да спят заедно до три месеца на възраст, но едно проучване установи, че поставянето на новородените близнаци помага за регулиране на телесната им температура и техните цикли на сън.

Те могат да бъдат поставени една до друга или главата до главата. За да сте сигурни, че са в безопасност – не използвайте одеяла, обиколници или възглавници. Уверете се, че матракът е твърд.  Много експерти смятат, че на близнаците трябва да се даде собствено пространство за спане от три месеца нататък, така че да им се даде индивидуално внимание и възможност да развият свои собствени модели на сън.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за пол