210 ден от бременността

Вие сте в седмица 30. Бебето ви днес:

Вашето бебе всъщност прекарва по-голямата част от времето си в състояние на сън, а не пълна будност: изглежда, че по време на бременност то трябва да прекарва по-голямата част от времето си заспало.

Вероятно все още няма да искате да спрете да работите, но може да се наложи да направите някои корекции, ако се чувствате много уморени. По-късно през третото тримесечие може да започнете да се чувствате по-изтощени от обикновено. Напрежението върху тялото може да започне да се показва-може да се окаже, че се чувствате неудобно и лесно се уморявате. Неща, които никога преди това не са ви притеснявали като да стоите дълги периоди от време прави или да ходите много, може да станат все по-трудни. Например – вашето пътуване до и от работа може да ви уморява много повече, отколкото преди. Ако това е така, разберете дали можете да промените часовете си, за да избегнете пътуването  в най-натоварените часове на деня и ако се окаже, че пътувате по време на пиковите часове, не се срамувайте да попитате някой да се откаже от мястото си във влака или метрото във ваша полза.

Ако има стая, в която можете да си починете на работа, може да имате възможност да вземете кратка дрямка в средата на деня или в ранния следобед, което може да помогне за облекчаване на умората поне малко.

Може да искате да обсъдите с вашия работодател начините да направите работата си по-малко натоварваща физически, или да помолите за помощ, например ако трябва да носите тежки файлове или работата ви включва ходене на дълги разстояния. С няколко корекции трябва да можете да продължите до началото на отпуска по майчинство, но преди всичко, да слушате тялото си: ако сте уморени, почивайте, ако краката и кръста ви болят, седнете за малко.

Използване на вана или басейн за раждане

Раждането във вода не само може да облекчи голяма част от болката, дискомфорта и стреса от раждането, но и да предизвика релаксация и да намали кръвното налягане. Изследванията показват,