Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 30  седмица  и 1 ден. Бебето ви днес:

От този момент на бременността вашето бебе ще се прозява толкова често, колкото през първите няколко седмици след раждането. Точно защо бебетата се прозяват преди да се родят  не е еизвестно, но ако видитекак бебето ви прозяна на ехографа, това прави доста голяма вероятността да ви накара да се прозявате.

Струва си  да помислите къде ще спи бебето ви, преди да го доведете от болницата. Препоръчва се бебето ви да спи в бебешко креватче в спалнята ви през първите шест месеца. Така то ще бъде близо, когато започне да плаче през нощта и може да го обгрижвате лесно. Това е особено полезно, ако кърмите. Не забравяйте, че бебетата не са непременно тихи: те могат да се размърдат, да грухтят и да се движат наоколо и тези шумове може да нарушат съня на вас или на вашия партньор. Ако партньорът Ви трябва да отиде на работа на следващия ден, това допълнително нарушение може да му повлияе. Това ще ви засегне също, но може да имате шанс да “наваксате”  съня или поне да си починете, когато бебето ви подремва. Трябва да направите най-доброто за трима ви, дори и това да означава, че вашият партньор ще прекара няколко нощи в свободната стая. Някои нови родители откриват, че са толкова изтощени от живота с новородено, че спят, независимо дали бебето им е по-шумно или не.

Ако бебето е в стаята си, може да се притеснявате, че може да не го чуете да плаче, но ще го направите, ако използвате бебефон.  Вашите гърди ще се променят в подготовката за кърмене, независимо дали възнамерявате да кърмите или не. Тъй като гърдите ви ще се чувстват пълни и тежки от този етап, важно е да носите сутиен, който правилно да ги поддържа.

Трябва ли да спите с бебето?

Може да сложите бебето си в леглото сс вас и все пак може да се притеснявате, че може да се преобърнете върху него. Поради тази причини много асоциации по педиатрия не препоръчват съвместното спане с новороденото. Това може да бъде особено опасно, ако един от вас пуши или използва алкохол или наркотици, които затрудняват събуждането, или ако спите с бебето на водно легло, диван или стол. Най-безопасното място за бебето е в кошара или креватче до леглото ви.

Фокусирай се върху тялото ви:

Промени в гърдите

През третото тримесечие, Вашите гърди ще започнат да се подготвят за изхранването на вашето бебе и може да изпитате някакъв дискомфорт и промени, които не сте очаквали. Гърдите ви ще станат по-пълни, и всъщност може да се чувстват много тежки; вашите ареоли (областта около зърната) ще станат по-тъмнаи и може да почувствате бучки и подутини в гърдите си, когато първото мляко, коластрата, започне да се произвежда. Това може да доведе до незначително изтичане от зърната ви. Малките жлези на повърхността на вашите ареоли също ще станат повдигнати неравности. Може да имате потъмнели вени по протежение на гърдите, поради повишеното им кръвоснабдяване. Гърдите ви могат да се чувстват по-чувствителни от обикновено, особено ако се докоснат.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!