211 ден от бременността

Вие сте в 30  седмица  и 1 ден. Бебето ви днес:

От този момент на бременността вашето бебе ще се прозява толкова често, колкото през първите няколко седмици след раждането. Точно защо бебетата се прозяват преди да се родят  не е еизвестно, но ако видитекак бебето ви прозяна на ехографа, това прави доста голяма вероятността да ви накара да се прозявате.

Струва си  да помислите къде ще спи бебето ви, преди да го доведете от болницата. Препоръчва се бебето ви да спи в бебешко креватче в спалнята ви през първите шест месеца. Така то ще бъде близо, когато започне да плаче през нощта и може да го обгрижвате лесно. Това е особено полезно, ако кърмите. Не забравяйте, че бебетата не са непременно тихи: те могат да се размърдат, да грухтят и да се движат наоколо и тези шумове може да нарушат съня на вас или на вашия партньор. Ако партньорът Ви трябва да отиде на работа на следващия ден, това допълнително нарушение може да му повлияе. Това ще ви засегне също, но може да имате шанс да „наваксате“  съня или поне да си починете, когато бебето ви подремва. Трябва да направите най-доброто за трима ви, дори и това да означава, че вашият партньор ще прекара няколко нощи в свободната стая. Някои нови родители откриват, че са толкова изтощени от живота с новородено, че спят, независимо дали бебето им е по-шумно или не.

Ако бебето е в стаята си, може да се притеснявате, че може да не го чуете да плаче, но ще го направите, ако използвате бебефон.  Вашите гърди ще се променят в подготовката за кърмене, независимо дали възнамерявате да кърмите или не. Тъй като гърдите ви ще се чувстват пълни и тежки от този етап, важно е да носите сутиен, който правилно да ги поддържа.

Трябва ли да спите с бебето?

Може да сложите бебето си в леглото сс вас и все пак може да се притеснявате, че може да се преобърнете върху него. Поради тази причини много асоциации по педиатрия не препоръчват съвместното спане с новороденото. Това може да бъде особено опасно, ако един от вас пуши или използва алкохол ил