Прегледана и обновена на 05-11-2020

Вие сте в пета седмица и шест дни.

Вашето бебе днес

Развитието на горната част на тялото обикновено предхожда долната част – образното изображение на плода би показало издутина, съдържаща сърцето и черния дроб, и най-ранния признак за развитие на горните крайници във вид на пъпки. Може да забележите значително увеличение на размера на гърдите ви, дори в този ранен етап на бременността. Това е първата видима промяна на  част от тялото на бременната жена. Гърдите ви може да се увеличат по размер доста бързо, те стават по-големи и изключително чувствителни. Те могат да станат и много чувствителни при докосване. Дори може да имате болки в гърдите през бременността. Зърната ви ще се променят също, ареолите – по-тъмната кожа около зърната ви, може би ще станат по-тъмни на цвят и зърната може да се промени. Когато гърдите ви нарастват на размер, може да забележите, че се появяват сини вени. Всички тези промени в гърдите се дължат на хормоналния баланс на естрогена.

Фокусирайте се върху безопасността

Детоксикирате се, след като знаете, че сте бременна, естествено е да искате да запазите бебето си в безопасност, така че внимавайте, когато се прочиствате. Изследванията показват, че може да има връзка между бременни жени, използващи ароматизатори и изсушители за въздух и бебета, развиващи астма. Освен това, търговските препарати за почистване на фурна съдържат токсични химикали, които експертите смятат, че могат да повредят на неродените бебета.

  • Не използвайте “токсични” продукти.
  • Дръжте помещенията добре проветриви.
  • Стойте настрана от дима.
  • Слагайте ръкавици при работа с препарати .
  • Направете дома си бляскав и чист с безвредни материали на база на бикарбонат сода, дестилиран бял оцет, лимони и етерични масла.

Помолете някой друг да почиства котешката тоалетна или ако това не е възможно, носете гумени ръкавици и след това  си мийте активно ръцете. Изпражненията на котките могат да съдържат паразити, които могат да причинят токсоплазмоза. (вижте 52 ден от бременността)

Прочетете етикетите на почистващите продукти внимателно, за да се уверите, че те не са токсични, и винаги носете гумени ръкавици. Бременността може да е добър момент да поискате от партньора си да почиства банята!

Попитайте лекаря си

Как мога да облекчите болезнеността в гърдите ви? Носенето на поддържащ сутиен може да помогне да се справите, както с усещането за тежест, така  и с болезнеността в гърдите, които са често срещани при бременност. Ако гърдите Ви са много чувствителни през нощта, опитайте да носите сутиена си през нощта, докато спите, което може да ви помогне. Опитайте се да избегнете спане по корем, ако това причинява дискомфорт. Може да откриете, че обтриването с крем, съдържащ алое вера, действа изключително успокояващо.

Фактите говорят…

Всъщност всяка гърда ще се увеличи средно с 5 cm и от може да качите от 0.4 кг до 1.4 кг по време на бременност само в гърдите. Ето защо е важно да се носят специални сутиени, дори в началото на бременността.