Прегледана и обновена на 04-11-2020

Вие сте в 5 седмица от бременността и 5 дни или това е точно 40 ден от бременността

Вашето бебе днес

На този етап може да се види приставката за пъпна връв, която се е съединила към ранната плацента. Ембрионът се развива бързо, въпреки че все още е само 4-5 мм дълъг. Гръбначният стълб е на мястото си и очите са се образували. Жълтият сак отляво е по-голям от ембриона, които подхранва.

Какво се случва вътре във вас

Чувствате ли се уморена и тревожна във всяка една минута? Бъдете сигурна, че това е напълно нормална реакция към хормоните на бременността. Това може и да не ви се случи ,  но е добре да бъдете предупредени, че може да станете много емоционални или ирационални по време на бременност и да страдате от промени в настроението. Може да плачете за неща, които преди това не са ви влияели. Това се дължи на комбинация от вашите бързо променящи се хормони и факта, че бременността е важна промяна в живота. Промените в настроението могат да бъдат трудни както за вас, така и за вашия партньор – опитайте се да продължите да общувате помежду си и да обяснявате как се чувствате, без значение колко ирационално може да изглежда това.

Фокус върху здравето

Справяне с умората е много значимо на този етап – Умората е често срещано оплакване при бременност и може да откриете, че в ранните етапи на периода се губи много енергия в резултат на промените, причинени от бременността. Това често продължава през първия триместър, но след около седмица 13 трябва да започнете да се чувствате по-енергични. Когато не си почивате, опитайте се да останете активни. Друга причина за умора е анемията. Когато видите вашия лекар – той ще ви предложи кръвен тест за проверка на нивата на желязо, и ако те са ниски, ще ви бъдат изписани добавки. За да избегнете анемия, яжте храни, богати на желязо като тъмно зелени листни зеленчуци, червено месо, пълнозърнести зърнени храни и бобови растения, пийте и сок от сливи. Витамин С помага на организма ви да абсорбира желязото, затова опитайте да пиете пресен портокалов сок с храната. Ограничете приема на кофеин при бременност, тъй като той инхибира абсорбцията на желязо.

Повече зеленчуци!

Бъдете креативни, за да стимулирате апетита си и да получите основни хранителни вещества:

  • Добавете няколко зеленчуци, когато правите сутрешното си смути (77 ден от бременността)— краставица, целина, чушки и моркови са меки по вкус, както и вкусни и питателни.
  • Опитайте да нарежете тиквички или моркови в супи, сосове и яхнии, или да хвърлете шепа тиква, замразен грах, броколи, аспержи или зелен боб в ризото.
  • Добавете зеленчуци към сос от сирене. Ако ги готвите в соса, той ще поеме всички хранителни вещества, които обикновено ще направят пътя си във водата за готвене.
  • Направете своя собствена пица, оцветете я с хрупкави и цветни зеленчуци.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

39 ден от бременността

Previous article

41 ден от бременността

Next article