Прегледана и обновена на 04-11-2020

Вие сте в 5 седмица от бременността и 5 дни или това е точно 40 ден от бременността

Вашето бебе днес

На този етап може да се види приставката за пъпна връв, която се е съединила към ранната плацента. Ембрионът се развива бързо, въпреки че все още е само 4-5 мм дълъг. Гръбначният стълб е на мястото си и очите са се образували. Жълтият сак отляво е по-голям от ембриона, които подхранва.

Какво се случва вътре във вас

Чувствате ли се уморена и тревожна във всяка една минута? Бъдете сигурна, че това е напълно нормална реакция към хормоните на бременността. Това може и да не ви се случи ,  но е добре да бъдете предупредени, че може да станете много емоционални или ирационални по време на бременност и да страдате от промени в настроението. Може да плачете за неща, които преди това не са ви влияели. Това се дължи на комбинация от вашите бързо променящи се хормони и факта, че бременността е важна промяна в живота. Промените в настроението могат да бъдат трудни както за вас, така и за вашия партньор – опитайте се да продължите да общувате помежду си и да обяснявате как се чувствате, без значение колко ирационално може да изглежда това.

Фокус върху здравето

Справяне с умората е много значимо на този етап – Умората е често срещано оплакване при бременност и може да откриете, че в ранните етапи на периода се губи много енергия в резултат на промените, причинени от бременността. Това често продължава през първия триместър, но след около седмица 13 трябва да започнете да се чувствате по-енергични. Когато не си почивате, опитайте се да останете активни. Друга причина за умора е анемията. Когато видите вашия лекар – той ще ви предложи кръвен тест за проверка на нивата на желязо, и ако те са ниски, ще ви бъдат изписани добавки. За да избегнете анемия, яжте храни, богати на желязо като тъмно зелени листни зеленчуци, червено месо, пълнозърнести зърнени храни и бобови растения, пийте и сок от сливи. Витамин С помага на организма ви да абсорбира желязото, затова опитайте да пиете пресен портокалов сок с храната. Ограничете приема на кофеин при бременност, тъй като той инхибира абсорбцията на желязо.

Повече зеленчуци!

Бъдете креативни, за да стимулирате апетита си и да получите основни хранителни вещества:

  • Добавете няколко зеленчуци, когато правите сутрешното си смути (77 ден от бременността)— краставица, целина, чушки и моркови са меки по вкус, както и вкусни и питателни.
  • Опитайте да нарежете тиквички или моркови в супи, сосове и яхнии, или да хвърлете шепа тиква, замразен грах, броколи, аспержи или зелен боб в ризото.
  • Добавете зеленчуци към сос от сирене. Ако ги готвите в соса, той ще поеме всички хранителни вещества, които обикновено ще направят пътя си във водата за готвене.
  • Направете своя собствена пица, оцветете я с хрупкави и цветни зеленчуци.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?