Прегледана и обновена на 10-11-2020

Вие преминавате през 10 гестационна седмица от бременността. Днес сте точно в 9 седмица и 1 ден или това е 64 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Повечето от примитивните органи се формират: ръцете и краката са видими, ретината на окото и носа са готови. Черният дроб е уголемен.

Благосъстоянието на вашето бебе ще бъде основната ви грижа, но бъдете сигурни, че, както и да се чувствате, то ще си получи храната и нужните вещества. Колкото и да сте наясно със здравето и благосъстоянието си в този момент, бъдете спокойни и уверени, защото дори и да се чувствате неразположени през този първи триместър, вашето бебе ще вземе това, от което има нужда от вас: имате вътрешни резерви от различни минерали и вещества, като и от желязо и също организмът ви е настроен максимално да абсорбира хранителните вещества от това, което ядете. Въпреки това, ако сте загрижени за количеството на витамини и минерали, които консумирате чрез вашата диета, в името на собственото ви здраве – можете да вземете добавка пренатални витамини. Не забравяйте, че все още трябва да приемате допълнително фолиева киселина и да ядете богати на фолиева киселина храни (1 ден на бременността). Няма причина за безпокойство, ако не сте натрупали тегло през първия триместър, или дори ако сте загубили малко тегло. По-голямата част от наддаване на тегло се осъществява през втория и третия триместър. (вижте 50 ден от бременността) Ако повръщате много и се борите да запазите храната в стомаха си надолу (вижте 79 ден от бременността), не се колебайте да видите с вашия гинеколог за помощ.

Партньорът ви съпреживява състоянието ви

Той също е “бременен” и може да разбере какво преживявате? Според скорошно проучване, някои бащи развиват фалшива бременност и дори коремче, за да съчувстват на половинките си. Състоянието е известно като синдром на Коуваде, симптомите, изпитани от бъдещите бащи варират от сутрешно гадене до болки в гърба, промени в настроението и неистов хранителни глад. Смята се, че Куваде се случва, защото мъжете са толкова дълбоко въвлечени в бременността на жените си, че съпреживяват всичките им емоции. Докато други смятат, че може да бъде ревност, дължаща се на това, че вие получавате цялото внимание или вследствие на вина, че той е отговорен за вашето състояние и следователно за вашите симптоми.

Фокусирайте се върху тялото си

Промените в гърдите, които ще се забележите, са причинени ти едно увеличение на кръвоснабдяването и нарасналите нива в хормоните на бременността, особено през първите 12 седмици. Преди да се потвърди бременността, може да сте усетили изтръпване (особено в зоната на зърната, тъй като кръвоснабдяването се е увеличило драстично.

– Още 6-8 седмици, вашите гърди ще станат по-големи и по-чувствителни и може да забележите, че те са започнали да изглеждат различно откъм повърхност, с отчетливи вени. В около 8 г.с12 гестационна седмица, зърната потъмняват и може да стане по-изравнени.

– Още в 16-та седмица на бременността може да забележите изтичане на коластра, това е първото мляко, от гърдите ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

63 ден от бременността

Previous article

65 ден от бременността

Next article