Прегледана и обновена на 10-11-2020

Вие преминавате през десета седмица от бременността. Днес сте точно в девета гестационна седмица и три дни или това е 66 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Развитието на вашето бебе в 66 ден от бременността продължава. Раменете, лактите и китките са сгънати, оставяйки ръцете пред лицето. Твърде рано е да се запознаете с тях, но на този етап те ще започнат да служат за няколко движения на плода. Не е нужно да пазарувате дрехи за бременни все още, но може би е време да закупите няколко по-големи сутиени.

Ако в нормалното ви чашка се чувствате малко неудобно, време е да се приспособите, ако вече не сте го направили. Носенето на добър и поддържащ сутиен по време на бременност е от съществено значение за предотвратяване на болки и увисване на гърдите. Когато почувствате нужда от нова, се измерва правилно, за да се гарантира, че сте с правилния размер. Въпреки че гърдите ви могат да растат много бързо по това време, трябва да знаете се, че до края на първия триместър това се стабилизира. Ще имате много по-големи гърди, след третото тримесечие и след раждането на бебето. Носенето на обикновени и стегнати сутиени по време на бременност не се препоръчва, защото те могат да наранят развиващите се гърди и може дори да имате проблеми с производството на мляко. Сутиени без банели с широки поддържащи презрамки, такива сутиени, са добри при бременност. Търсете сутиени за бременни, които се регулират и които се откачат отпред, за да са удобни и след раждането. Има някои много красиви стилове на разположение.

Фокусиране върху храненето

Ако сте вегетарианка и сте  бременна , може да се наложи да работите малко по-усилено от повечето жени, за да получите правилните хранителните добавки. Трябва да се уверите, че сте влезли адекватно количество с B12 и тъй като там няма естествени източници на витамин В12, тя трябва да бъдат получена от обогатени храни като:

  • Екстракти от дрожди
  • Зеленчуков запас
  • Вегетариански бургери
  • Растителни протеини

Също така се нуждаете от цинк, важен елемент при бременност – необходим за растежа на плода и за енергия и подкрепа на имунната система. Цинкът може да бъде намерен в следните храни:

  • Боб
  • и други Бобови растения
  • Ядки
  • Семената – тиквените семена са изключително богати източници.

Подобно на повечето вегани, вие вероятно вече ядете много от тези храни.

Фактите говорят…

По това време на бременността у някои, макар и малко бременни жени, се поражда неистов копнеж да поглъщат нехранителни продукти. Това  означава да сте жадни за консумация например на пастата за зъби, вещества като почва, креда, лепило, глина и т.н. Състоянието може да е знак, че бременната жена е с дефицит на определени вещества и е добре да потърсите медицинска помощ и съвет. Приемането на желязо или витамини може да помогне.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

65 ден от бременността

Previous article

67 ден от бременността

Next article