Прегледана и обновена на 10-11-2020

Вие преминавате през 10 гестационна седмица от бременността. Днес сте точно в 9 седмица и пет дни или това е 68 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Долните крайници сега се държат свити в тазобедрената и коленната става, което води до свито положение на краката. Отделните тела могат да бъдат разграничени. По-нататъшното нарастване на костите ще направи дължината на краката пропорционално с останалата част от тялото. Един от недостатъците на бременността е по-голям риск от инфекции на уринарния тракт, така че трябва да сте наясно с признаците.

Освен така важното развитие на бебето в 68 ден от бременността е важно и да обърнете внимание на себе си като сте на щрек за някакви признаци на инфекция на уринарните пътища. Повишете вашата интимна хигиена. Макар че не са много сериозни, и може да се лекуват лесно, това е усложнение, което не е приятно и може да е много продължително. Ако имате дискомфорт или дори болки при уриниране, усещате ниска коремна болка или дори забелязвате кръв в урината – може да сте развити инфекция на пикочните пътища. Тези инфекции са много чести при жените като цяло, защото уретрата – тръба, която носи урина от пикочния мехур навън), е много близо до ануса и така бактериите не пътуват далеч, за да създадат инфекция. По време на бременност има високи нива на хормона прогестерон, той отпуска тръбите на отделителната система, което прави още по-лесно за бактериите да влизат и да инфектират пикочния мехур или дори бъбреците. Много е важно, ако имате симптоми на инфекция на пикочните пътища, вашият лекар да изследва урината Ви. Заболяванията на пикочните пътища са лесно лечими по време на бременност. Ако имате инфекция, ще Ви бъдат предписани антибиотици, които са безопасни за приема по време на бременност. Инфекцията трябва да се лекува, защото, ако остане, може да причини увреждане на бъбреците Ви. Вижте лекарства при бременност.

Останете във форма

Ако сте били редовни във физическа активност и упражнения преди да забременеете, е важно е да се продължите с някакви леки форма на спорт. Спирането изцяло, само защото сте бременна, би било шок за тялото ви. Има някои противопоказания за активности, но ако имате зелена светлина от вашия лекар, направете следните стъпки, за да гарантирате, че продължавате да се упражнявате безопасно и ефективно и да получавате всички ползи от програмата си, без да се излагате на висок риск:

  • Продължете с дейности, като плуване, разходки, йога при бременност – стига да се чувствате комфортно.
  • Слушайте тялото си много внимателно -потърсете признаци, които ви сигнализират, че трябва да се забавите или да си вземете почивка.
  • Важно е да се осигурите подходяща почивка между сесиите и да пиете вода преди, по време и след всички форми на упражнения.
  • Упражнявайте се на умерено ниво.
  • Избягвайте рискове със спортове, които включват директен контакт и опасност от падане.
  • Носете подходящо облекло: памучните дрехи ще позволят на тялото ви да диша.

Ако сте свикнали да карате велосипед, преминете към стационарен велосипед във фитнес салона по време на бременност. Най-добре е да избягвате дейности, които могат да доведат до падане, като например колоезденето навън. Също препоръчваме да прочетете публикацията спорт при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!