Бременност и Спорт

Бременната жена не трябва да изключва спортните занимания. Ако жената е спортувала преди да забременее, тя може да ги продължи и след като вече е бременна в начална бременност, но много умерено и предпазливо. Спортът, свързан с по–голямо напрежение, сътресение и опасност от падане, е забранен през време на бременността.

Може ли да се продължи с даден спорт през бременността?
Всичко зависи от вида спорт, от тренираността на бъдещата майка и от начина, по който го практикува (умерено или стига до крайности), както и от здравословното й състояние.

Бременността ви е напълно нормална, вие сте свикнали да спортувате. В такъв случаи можете да продължите даден спорт, освен ако е забранен за бременни (вижте по–нататък списъка)

Все пак спортувайте умерено, всички крайности могат да бъдат опасни. Под крайности имам предвид пренатоварване, задъхване — бременната жена лесно се изморява. Затова всички упражнения и силни спортове, по–точно състезателните, са забранени. В общи линии колективните спортове: волейбол, баскетбол и др., са противопоказни. Това е лесно обяснимо, защото, когато се играе в група, трудно могат да се ограничат личните усилия. Но дори когато всичко е наред, спрете да спортувате през последните три месеца.

Ако бременността не е напълно нормална, не се препоръчва какъвто и да било спорт.