Бременност

Бременност и Спорт

Обновена: 09-08-2016

Бременната жена не трябва да изключва спортните занимания. Ако жената е спортувала преди да забременее, тя може да ги продължи и след като вече е бременна в начална бременност, но много умерено и предпазливо. Спортът, свързан с по–голямо напрежение, сътресение и опасност от падане, е забранен през време на бременността.

Може ли да се продължи с даден спорт през бременността?
Всичко зависи от вида спорт, от тренираността на бъдещата майка и от начина, по който го практикува (умерено или стига до крайности), както и от здравословното й състояние.

Бременността ви е напълно нормална, вие сте свикнали да спортувате. В такъв случаи можете да продължите даден спорт, освен ако е забранен за бременни (вижте по–нататък списъка)

Все пак спортувайте умерено, всички крайности могат да бъдат опасни. Под крайности имам предвид пренатоварване, задъхване — бременната жена лесно се изморява. Затова всички упражнения и силни спортове, по–точно състезателните, са забранени. В общи линии колективните спортове: волейбол, баскетбол и др., са противопоказни. Това е лесно обяснимо, защото, когато се играе в група, трудно могат да се ограничат личните усилия. Но дори когато всичко е наред, спрете да спортувате през последните три месеца.

Ако бременността не е напълно нормална, не се препоръчва какъвто и да било спорт.

видове спорт по време на бременност Видове спорт по време на бременност за бременни жени
Да се спрем сега на някои често практикувани спортове и по–точно кои спорт за бременни е удачен и кои от спортовете при бременност не се препоръчва.

Алпинизъм – Екскурзии в планината — да, но не на повече от 1000 — 1200 метра височина: бременната е по–чувствителна към липсата на кислород. Катерене по скали, спортни изкачвания — не. Трябва да се пазите от риска да паднете (към това ще се връщаме често). Противопоказани са планинските излети, ако преходите са по–големи, дълги и с по–голяма денивилация на надморската височина.

Колоездене, мотоспорт – Велосипедът е активен спорт, който натоварва множество мускули и е добър за сърдечния мускул. Но когато говорим за велосипед, имаме предвид два съвършено различни вида спорт: най–напред велосипед за туризъм, за разходка — не го изключваме освен в края на бременността; бъдете внимателна обаче, защото нерядко се губи равновесие и може да паднете. Съществува и велосипедът като всекидневно транспортно средство. При претовареното улично движение той представлява голям риск поради честите произшествия с велосипедисти. Последното важи още повече за мотопедите. Опасността идва не от друсанията, които не могат да предизвикат аборт, а пак от произшествия или падането.

Класически танц, ритмичен танц – Да, съвсем възможно и нормално е да го практикувате.

Езда. – Не, твърде голям е рискът от падане и получаване на травма.

Джудо – Безспорно не е идеалният спорт за бременна жена — силов спорт, рискове от падания. Само жени, които са го практикували и по–рано, могат да продължат поне в началото на бременността, опитвайки се да ограничат рисковете (но дали е възможно?). И безусловно не трябва бременна жена да започне да тренира джудо, ако никога преди това не го е правила.

Голф – Много добър спорт за бременни, защото съчетава играта на чист въздух с ходенето.

Плуване в басейн – Редом с пешеходството това е най–добрият спорт за бременни. Спортистка, която е заставена да се откаже от даден спорт, не съвместим с бременността, ще намери в плуването възможност за физи­ческа активност, която е полезна и приятна. Във водата бременната се чувства по–лека, а тогава и по–лесно се отпуска. От друга страна, плуването е превъзходно упражнение за муску­лите и дишането. По тези причини плуването е добро за бъдещата майка. Дори някои от сеансите, подготвящи раждането, се провеждат в басейни. Бъдещите майки, които са имали възможност да се включат в такава подготовка са почувствали нейното предимство, по–специално удоволствието от упражнения за отпускане и дишане, проведени във вода, а не в зала протичат по–приятно и по–забавно. Плуването е добро, но както и за другите спортове, без крайности, без състезания, без гмуркане по време на цялата бременността.

Кънки – Да, ако карате добре и ако не рискувате да паднете, но риска винаги си остава при този спорт.

Сърфинг – Да, ако сте специалистка, тогава рискът от падане и удар е по–малък. Не — ако сте дебютантка.

Подводно плуване – Моментът не е подходящ.

Гребане – Превъзходен за коремните мускули, но скоро нарасналият корем ще започне да ви пречи и в такъв моменj не е препоръчително.

Ски–спускане и водни ски – Не, все поради риска от падане.

Тенис – Да, но само за удоволствие, не и за тренировка.

Йога – Това е едновременно спорт за бременни жени и прекрасна подготовка за раждането.

Къпане и плуване във морето или басейн. Превъзходен спорт, но с една забележка — да избягвате простуди; освен това не трябва да забравяте, че водата може да бъде замърсена — внимавайте! Забранено е плуването в морето когато има дори и малки вълни. В повечето случай плуването само по себе си не е вредно, ако не се извършват енергични движения. То е опасно поради възможните припадъци и гърчовете на крайниците. Морските и други бани са позволени до 7 месец от бременността, ако бременната жена е свикнала с тях. Трябва да се избягва влизането във водата при наличието на вълни във морето и температура на водата под 20—22°.

Слънчевите бани на морето и плажа за по красив тен са допустими само в ранните часове, в късните следобеди и в немного горещи дни, като се засенчва главата и се закрива коремът на бременната жена.

Леките атлетически и гимнастически упражнения са напълно разрешени и полезни през време на бременността. Те са удачни да за вид спорт при бременност.

Лечебната физкултура при бременност оказва общо благотворно въздействие върху целия организъм. Тя тренира и засилва мускулите, които са пряко заангажирани в раждането. Освен това тя укрепва организма, нервната система и обмяната на веществата в тялото, особено усвояването на калция и фосфора, както и на другите градивни за плода вещества;подобрява дишането и приучва бременната да диша при напрегната коремна стена и с участието на гръдния кош; засилва мускулите на коремната стена и тазовото дъно; подобрява кръвообращението и предотвратява застоя на кръвта в долните крайници; тренира гръбначните мускули и подобрява пазенето на равновесие; увеличава подвижността и разхлабва тазовите стави и гръбначния стълб.

Както виждате, опасността от един спорт при бременност, практикуван лекомислено не с само умората, която за бременната жена настъпва по–бързо, но също и рискът от падане. Всяка бременна е по–малко подвижна и по малко стабилна, затова рискува по–лесно да падне. Дори да не допуснем, че падането може да предизвика аборт или преждевременно раждане, когато говорим за падане, имаме предвид риска от счупване, а по време на бременност костите по–бавно заздравяват. Бъдете внимателни със спорта по време на бременност.

Рубеола и Бременност

Предишна публикация

Нормален Пулс

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

бременност и селен

Селен и бременност

Липсата на селен увеличава риска от нарушение на репродуктивните функции и усложнения във връзка с бременността и ...
Бременност