Прегледана и обновена на 05-06-2015

Какво се случва по време на бременност и плаж с организма на жената? Как да се предпазим и да си направим един наистина здравословен слънчев ден на плажа или басейна при бременност.

Лятото най-сетне настъпи и морето и плажът изглежда започват да ни дърпат към себе си като магнит! Топлината на слънцето! Чистият въздух! Пясъкът между пръстите на краката! Прекрасната морска вода в супер горещия ден! Релаксиращият шум на вълните! И оправдание с почивката да не се прави нищо освен да се чете някой безсмислен розов  роман! Но ако сега точно сте бременна има много неща, с които трябва да започнете да се съобразявате, за да бъдете наистина в добро здравословно състояние и кондиция на плажа.

бременност и плаж

Слънцезащитният фактор не е единственото нещо по време на бременност и плаж, за което трябва да се тревожите за да не забравите, макар че трябва да бъдете обилно намазани най-малко с 30 фактор през цялото време, защото бременните жени всъщност изгорят много по-лесно! Макар че няма доказателство, че ултравиолетовите лъчи могат да проникнат толкова дълбоко в кожата ви и да навредят на вашето бебе, те могат да повлияят негативно на количеството фолиева киселина в организма ви, която е жизнено важна, докато сте бременна. Фолиевата киселина, която е позната още като витамин B9, се открива в храни като зелено листните зеленчуци, портокалите и черния боб. Тялото на бременната също се нуждае от фолиева киселина и за да произведе нормални кръвни клетки и за предотвратяване на анемия. Фолиевата киселина е от съществено значение за производството на ДНК и нейната функционалност. Тя е изключително важна в подкрепа на бързото нарастване на плацентата и плода. Така че ако искате да придобиете тен на плажа е особено важно да се уверете, че приемате ежедневното необходимо количества от вашата пренатално добавка на витамин B9. Според стандартите по време на цялата бременност, бременните жени трябва да пият по 400 микрограма фолиева киселина на ден в тяхната хранителна диета самостоятелно или в смес с пренатална мултивитамини за бременни. Повече може да научите в статията Фолиева Киселина.

Също така, ако сте бременна и смятате да ходите на плаж –  имайте предвид, че увеличаването на производството на меланин, смесено с излагането на силно слънце може да доведе след себе си до появата на т.нар “маска на бременността“. Този странен маска-ефект около очите, който изглежда като че сте сложили слънчеви очила е  доста неприятен, така че се уверете, че вашето време на слънце е ограничено и че на главата си винаги имате нещо, което да блокира силните и може би вредни слънчевите лъчи през по-голямата част от деня.

През лятото и особено на плажа – бременните жени са склонни да изгарят много лесно, така че бъдете внимателни към опасността от прегряване и дехидратация – и двете са много опасни за вашето неродено бебе. Пийте много течности- поне осем чаши  всеки ден или поне два литра. Водата е страхотно, но вие може да мислите, че ако я заместите с мляко или спортни напитки, те ще компенсират течностите, които сте загубили, докато изпотяване. Запомнете, че водата не можете да замените с нищо, пийте я в чист вид, за да сте сигурни, че сте добре хидратирани.

Ако седите на брега на плажа трябва непременно да си правите паузи за почивка на сянка. Това може да се случи на всеки 20 минути, или си донесе замразена бутилка, с която да пазите кожата си влажна и хладна, колкото е възможно. Ако се дехидратирате, вие всъщност ограничавате така важният кислород и хранителните вещества за вашето бебе, което би могло да постави неговото правилно развитие в опасност. Така че пийте повече течности по време на бременност и плаж.

На плажа или на басейн, влизайте често във водата. Това от своя страна не само ще ви помогне да се охлаждате от топлите дни през лятото, но и ще ви помогне да се почувствате облекчени като водата поеме част от вашето допълнително тегло, което причинява болки в таза, краката и кръста.

Нашият съвет е да се консултирате винаги с вашият наблюдаващ гинеколог, когато  планирате морска почивка на плажа или такава на басейн, за да може той да прецизира мерките, които да предприемете, предвид конкретното ви здравословно състояние, степента на напредналост на бременността ви и всички съпътстващи фактори. Така ще бъдете спокойни за доброто състояние на вас и бебето ви и ще се насладите пълноценно на почивката и прекрасните летни емоции при бременност и плаж или басейн. Нашият екип ви пожелава щастливо лято, лека бременност и бързи и безболезнено раждане!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Лечение на Бяло Течение

Previous article

Намаляване Продължителността на Цикъла

Next article