Прегледана и обновена на 15-05-2019

Безопасно ли е да ядете ягоди при бременност?!
Желанието да опитат от всички храни по време на бременност е голяма за повечето жени. Ако вие също сте така и имате внезапно желание да вкусите нещо неустоимо сладко например, но не трябва да увеличавате приема на захар и въглехидрати, то приема на плодове при бременност може да се окаже добър вариант. Точно ягодите са един от спасителите които да си похапнете при бременност и да не се притеснявате от захарта. Въпреки, че повечето плодовете са безопасни, то всяка бременна жена ще се запита – наистина ли е безопасно да се ядат ягоди при бременност, дали приема на голямо количество ягоди не засяга плода по някакъв начин?

ягоди и бременност

Независимо дали пресни или замразени, ягодите са световно известни със своите ползи за здравето на всеки човек. Тези сочни плодове съдържат много хранителни вещества, които работят с организма ви за вашето здраве. Ползите за здравето от приемането на свежи ягоди са:
–  Ягодите са един от богатите естествени източници на витамин С, който е силен антиоксидант, същевременно подпомага забавяне на стареенето и предпазва организма от свободните радикали. Вижте всички Храни богати на Витамин С.
– Точно това съдържание на витамин С в ягодите приети при бременност помага за защитата на организма срещу много болести.
– Установено е, че ягодите могат да подобрят здравето на очите
– Последните световни проучвания са установили, че яденето на ягоди помага на организма да се предпази от рак. Всичко това се случва благодарение на тяхното високо съдържание на антиоксиданти, които неутрализират действието на свободните радикали върху клетките.
– Приемането на ягоди помага за намаляване на вероятността от инсулт, чрез редуциране на нивата на лошия холестерол в организма.

Полезни ли са Ягодите по време на Бременност?
По–просто казано, ягодите може и трябва да се консумират при бременност. Макар, че тези страхотно вкусни плодове имат ползи за здравето като цяло, то по време на бременност са доста ценни за развитието на организма.
– Едно проучване показва, че консумацията на ягоди при бременност може да има положително въздействие върху способността на детето да се научи да чете по–бързо.
– Ягодите съдържат големи количества фолиева киселина, която е от съществено значение по време на бременност, особено когато става въпрос за защита на бебето срещу дефекти на невралната тръба.
– Голямото количество фолиева киселина прието чрез ягодите в храната на бременната жена може да помогне за намаляване на риска от преждевременно раждане.
– Установено е, че много голям процент от бременните жени не приемат адекватно количество фолиева киселина през своята бременност. Затова по време на сезонна на ягодите те могат чрез прием на тези така сочни плодове да си добавят нужното количество фолиева киселина.

Лесни начини да включите ягодите в своя хранителен режим:
– Един от най–добрите начини да се включат ягодите в менюто е просто да ги консумирате сурови, като по този начин ще се запазят така важните антиоксиданти, фибри и естествения ягодов вкус.
– Вие също може да опитате да си направите ягодов шейк или млечен шейк, или защо не просто да добавите няколко ягоди към сутрешната купа със зърнена закуска.
– Добра идея е да се замразят ягоди във форми за лед и да се насладите в горещите дни.
– Също може да добавите ягоди към вашата салата – добавете ягоди, киноа, зелена салата, дресинг и ще получите страхотна салата.
– Добавете към кофичка кисело мляко ягоди, пасирайте с миксера и ще получите страхотно плодово кисело мляко – защо да купувате готово такова, като няма да знаете какво точно има в него, а в повечето случай ягодите в бурканчето са много малко.
– Експериментирайте с най–здравословните храни, за да получи вашето тяло всички нужни витамини и минерали през бременността.

Рискове свързани с консумацията на ягоди по време на бременност
Въпреки че ягодите обикновено са безопасни, има няколко сценария, при които консумацията на ягоди може да се счита за рискована за бременната жена и плода които носи. Ако някои от вашето семейство е диагностициран с алергия към ягодите, има вероятност и вие да имате такива. Всяка алергия по време на бременност може да засегне и детето.
Яденето на сурови ягоди излага тялото ви на различни бактерии, включително E.coli и куп други паразити. Тези инфекции могат да достигнат бебето през плацентата и да му навредят. Изборът на търговски сокове от ягоди, които не са пастьоризирани, може да увеличи шансовете ви за заразяване с болести, дължащи се на присъстващите в него микроби. Като превантивни мерки е да накисвате ягодите във вода, миете ягодите старателно, а и не само тях а всички плодове и зеленчуци с истински оцет и хлебна сода. Може да потърсите по био магазините препарати за измиване на плодове и зеленчуци. По този начин ягодите със сигурност ще са по здравословни.

Хранителна стойност на ягодите – 100 грама
– Калории – 32
– Въглехидрати – 7,68 грама
– Мазнини – 0,30 грама
– Протеин – 0,67 грама
– Витамин C – 58,80 милиграма
– Желязо – 0.41 милиграма
– Калий – 153 милиграма
– Калций – 16 милиграма
– Магнезий – 13 милиграма
– Вода – 82 грама

Надяваме се, че тази статия ви помогна да разберете повече за ползите от приемането на ягоди при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Варицела

Previous article

Задух при Бременност

Next article