Прегледана и обновена на 15-05-2019

Безопасно ли е да ядете ягоди при бременност?!
Желанието да опитат от всички храни по време на бременност е голяма за повечето жени. Ако вие също сте така и имате внезапно желание да вкусите нещо неустоимо сладко например, но не трябва да увеличавате приема на захар и въглехидрати, то приема на плодове при бременност може да се окаже добър вариант. Точно ягодите са един от спасителите които да си похапнете при бременност и да не се притеснявате от захарта. Въпреки, че повечето плодовете са безопасни, то всяка бременна жена ще се запита – наистина ли е безопасно да се ядат ягоди при бременност, дали приема на голямо количество ягоди не засяга плода по някакъв начин?

ягоди и бременност

Независимо дали пресни или замразени, ягодите са световно известни със своите ползи за здравето на всеки човек. Тези сочни плодове съдържат много хранителни вещества, които работят с организма ви за вашето здраве. Ползите за здравето от приемането на свежи ягоди са:
–  Ягодите са един от богатите естествени източници на витамин С, който е силен антиоксидант, същевременно подпомага забавяне на стареенето и предпазва организма от свободните радикали. Вижте всички Храни богати на Витамин С.
– Точно това съдържание на витамин С в ягодите приети при бременност помага за защитата на организма срещу много болести.
– Установено е, че ягодите могат да подобрят здравето на очите
– Последните световни проучвания са установили, че яденето на ягоди помага на организма да се предпази от рак. Всичко това се случва благодарение на тяхното високо съдържание на антиоксиданти, които неутрализират действието на свободните радикали върху клетките.
– Приемането на ягоди помага за намаляване на вероятността от инсулт, чрез редуциране на нивата на лошия холестерол в организма.

Полезни ли са Ягодите по време на Бременност?
По–просто казано, ягодите може и трябва да се консумират при бременност. Макар, че тези страхотно вкусни плодове имат ползи за здравето като цяло, то по време на бременност са доста ценни за развитието на организма.
– Едно проучване показва, че консумацията на ягоди при бременност може да има положително въздействие върху способността на детето да се научи да чете по–бързо.
– Ягодите съдържат големи количества фолиева киселина, която е от съществено значение по време на бременност, особено когато става въпрос за защита на бебето срещу дефекти на невралната тръба.
– Голямото количество фолиева киселина прието чрез ягодите в храната на бременната жена може да помогне за намаляване на риска от преждевременно раждане.
– Установено е, че много голям процент от бременните жени не приемат адекватно количество фолиева киселина през своята бременност. Затова по време на сезонна на ягодите те могат чрез прием на тези така сочни плодове да си добавят нужното количество фолиева киселина.

Лесни начини да включите ягодите в своя хранителен режим:
– Един от най–добрите начини да се включат ягодите в менюто е просто да ги консумирате сурови, като по този начин ще се запазят така важните антиоксиданти, фибри и естествения ягодов вкус.
– Вие също може да опитате да си направите ягодов шейк или млечен шейк, или защо не просто да добавите няколко ягоди към сутрешната купа със зърнена закуска.
– Добра идея е да се замразят ягоди във форми за лед и да се насладите в горещите дни.
– Също може да добавите ягоди към вашата салата – добавете ягоди, киноа, зелена салата, дресинг и ще получите страхотна салата.
– Добавете към кофичка кисело мляко ягоди, пасирайте с миксера и ще получите страхотно плодово кисело мл