Прегледана и обновена на 06-02-2017

Чувствате понякога задух, а сте бременна? Чудите се дали появилия се задух при бременност е нормално състояние през този етап от вашия живот?
Категорично – да, много жени изпитват задух при бременност, особено с напредването на бременността. При бременност всяка жена има нужда от повече кислород и тялото се адаптира, за да отговори на тази нужда по няколко начина. Увеличават се нивата на някои хормони, особено прогестерон, което пряко засяга белите дробове и стимулира дихателния център в мозъка. И докато броят на вдишвания, които правите за 1 минута всъщност не се променя по време на бременността, размерът на въздуха, който вдишвате и издишвате с всеки дъх се увеличава значително. В по–късен етап на бременността, когато нарастващата матката прави огромен натиск върху диафрагмата, дишането може да стане по–затруднено – особено, ако носите бебето си високо или имате прекалено много околоплодна течност.

Какво може да направите за облекчаване на чувството на задух при бременност?
Това чувство обикновено е безобидно и нормално. Но е добра идея да правите нещата малко по–бавно и да не се насилвате да се напрягате в това състояние. Дръжте раменете си назад, особено, когато седите, за да дадете на дробовете си колкото се може повече място за разширяване. Когато сте в леглото през нощта, подпирането с няколко допълнителни възглавници може да ви даде известно облекчение. След като родите дишането ви скоро ще се върне към нормалния ритъм и вие ще се чувствате, както сте били преди да забременеете.

задух при брменност

Може ли задух при бременност да е симптом за друг сериозен проблем?
Да. Например ако получите респираторно заболяване като пневмония или астма, то може да бъде по–сериозно, когато сте бременна. Също така заради промени в съсирването на кръвопотока при бременността, вие сте в по–голям риск за белодробна емболия (кръвен съсирек, който отива в белите дробове). Това е рядко, но сериозно усложнение. Недостигът на въздух, който идва внезапно или става тежък може да е един от признаците на сериозен медицински проблем. Потърсете медицинска помощ незабавно. Трябва също така да получите медицинска консултация веднага, ако появилият се задух при бременност е придружен от някое от следните симптоми:
– Влошаване на астма
– Учестено дишане
– Ускорен пулс, сърцебиене или отпадналост
– Гръдна болка или болка, когато вдишвате
– Син оттенък около устните, пръстите на ръцете или краката
– Чувство на страх, че не получавате достатъчно кислород
– Една постоянна кашлица и температура или втрисане или кашлица с кръв
– Задух при бременност, когато сте в легнало положение или през нощта

Ако имате задух при бременност и чувствате умора, това може да бъде знак, че нивата на желязо в кръвта ви са ниски и вие може да страдате от анемия. Ако сте анемични, тялото ви трябва да работи усилено, за да осигури достатъчно кислород за вас и вашето бебе. Попитайте вашия лекар за кръвен тест, ако не сте правили такъв скоро. Ако имате астма говорете за вашето състояние с вашия лекар. Рисковете за вас и вашето бебе от неконтролираната астма са много по–големи от рисковете от прием на медикаменти за астма по време на бременността.

Появата на задух при бременност може ли да навреди на бебето ми?
Ако нямате други тревожни симптоми, чувството на задух е напълно нормално при бременност и няма как то да навреди на бебето ви. Дори, ако имате задух, но се стараете да бъдете спокойни и да дишате дълбоко и ефективно – вашето бебе може да получи достатъчно окислена кръв, от която то се нуждае за правилното си развитие.

Случва ли се често бременните жени да имат задух при бременност?
Задух при бременност е много често явление. Около три четвърти от бременните жени са изпитвали задух в някакъв момент. Можете да започнете да се чувствате задъхани в първия триместър или втория триместър, и това усещане може да бъде страшно и плашещо в началото. Ако сте натрупали много телесно тегло през бременността или очаквате близнаци, можете да се чувствате особено задъхани.

Както разбрахте появата на задух при бременност не е причина за притеснения, ако все пак се тревожите, можете да ваша сигурност да се консултирате с лекаря за състоянието ви и да предприемете необходимите мерки, за да се чувствате уверени в безопасността на бъдещата ви рожба.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Ягоди и Бременност

Previous article

Презерватив – Предимства и Недостатъци

Next article