Прегледана и обновена на 06-02-2017

Чувствате понякога задух, а сте бременна? Чудите се дали появилия се задух при бременност е нормално състояние през този етап от вашия живот?
Категорично – да, много жени изпитват задух при бременност, особено с напредването на бременността. При бременност всяка жена има нужда от повече кислород и тялото се адаптира, за да отговори на тази нужда по няколко начина. Увеличават се нивата на някои хормони, особено прогестерон, което пряко засяга белите дробове и стимулира дихателния център в мозъка. И докато броят на вдишвания, които правите за 1 минута всъщност не се променя по време на бременността, размерът на въздуха, който вдишвате и издишвате с всеки дъх се увеличава значително. В по–късен етап на бременността, когато нарастващата матката прави огромен натиск върху диафрагмата, дишането може да стане по–затруднено – особено, ако носите бебето си високо или имате прекалено много околоплодна течност.

Какво може да направите за облекчаване на чувството на задух при бременност?
Това чувство обикновено е безобидно и нормално. Но е добра идея да правите нещата малко по–бавно и да не се насилвате да се напрягате в това състояние. Дръжте раменете си назад, особено, когато седите, за да дадете на дробовете си колкото се може повече място за разширяване. Когато сте в леглото през нощта, подпирането с няколко допълнителни възглавници може да ви даде известно облекчение. След като родите дишането ви скоро ще се върне към нормалния ритъм и вие ще се чувствате, както сте били преди да забременеете.

задух при брменност

Може ли задух при бременност да е симптом за друг сериозен проблем?
Да. Например ако получите респираторно заболяване като пневмония или астма, то може да бъде по–сериозно, когато сте бременна. Също така заради промени в съсирването на кръвопотока при бременността, вие сте в по–голям риск за белодробна емболия (кръвен съсирек, който отива в белите дробове). Това е рядко, но сериозно усложнение. Недостигът на въздух, който идва внезапно или става тежък може да е един от признаците на сериозен медицински проблем. Потърсете медицинска помощ незабавно. Трябва също така да получите медицинска консултация веднага, ако появилият се задух при бременност е придружен от някое от следните симптоми:
– Влошаване на астма
– Учестено дишане
– Ускорен пулс, сърцебиене или отпадналост
– Гръдна болка или болка, когато вдишвате
– Син оттенък около устните, пръстите на ръцете или краката
– Чувство на страх, че не получавате достатъчно кислород
– Една постоянна кашлица и температура или втрисане или кашлица с кръв
– Задух при бременност, когато сте в легнало положение или през нощта

Ако имате задух при бременност и чувствате умора, това може да бъде знак, че нивата на желязо