Прегледана и обновена на 06-08-2017

Какво трябва да знаем ако имаме анемия при бременност?
Анемията е медицинско състояние, при което няма налични достатъчно на брой здрави червени кръвни клетки, които от своя страна да пренасят кислород до тъканите в тялото. Когато тъканите не получават достатъчно количество кислород биват засегнати много органи и функции. Сама по себе си появата на анемия при бременност се счита за проблем, към който вие трябва да се отнесете особено отговорно, защото тя е свързана с риск от раждане на бебе с ниско тегло, от преждевременно раждане и майчина смъртност. Бременните жени са изложени на висок риск от развитие на анемия, поради по–голямото количество кръв, което тялото произвежда, за да предостави нужните хранителни вещества за бебето. Анемията по време на бременност може да е леко състояние и да се излекува лесно, ако бъде хваната в началото. Обаче тя може да стане опасна, както за майката, така и за бебето, ако не се лекува своевременно.

Какви са различните видове анемия при бременност?
Има над 400 различни вида анемия, но някои са по–разпространени по време на бременност. Най–характерните видове са:
Желязо дефицитната анемия при бременност
Това е най–често срещаният тип анемия при бременност. Приблизително 15% до 25% от всички бременни изпитват недостиг на така важния за човешкия организъм минерал – желязо. Желязото е важен минерал, който участва в състава на червените кръвни клетки и служи за пренасянето на кислорода от белите дробове към останалите части на тялото, както и помага на мускулите за съхраняването и използването на кислорода. Когато се произвежда твърде малко желязо, тялото може да бъде уморено и да развие понижена резистентност към инфекции.
Фолиева киселина–дефицитната анемия при бременност
Фолиевата киселина е вид водоразтворим витамин, който може да помогне за предотвратяването на дефекти на невралната тръба при бременност. Фолиевата киселина най–често се дава под форма на хранителна добавка, която  бременните жени задължително трябва да взимат, но също може да се намери и в някои храни като зърнените култури, листните зеленчуци, бананите, пъпешите и бобовите растения. Диета, в която липсва фолиева киселина, може да доведе до намаляването на броя на червените кръвни клетки в тялото, поради което се развива дефицит.
Витамин B12–недоимъчна анемия при бременност
Витамин B–12 също е изключително необходим витамин за организма, за да може той да произвежда червени кръвни клетки. Въпреки че някои жени може да консумират достатъчно B–12, е възможно тялото им да не може да обработи витамина и това да доведе дефицит. Ако сте бременна, е добре да си направите изследване за нивата на този витамин в организма ви.

анемия при бременност

Какви са причините за анемия при бременност?
Основната причина за анемията наистина се свежда до това колко червени кръвни клетки се произвеждат в тялото ви и колко здрави са те. Причините, поради които червените кръвни клетки могат да бъдат засегнати и това да доведе до анемия са следните:
Липсата на желязо в храната, в резултат вие не ядете достатъчно богати на желязо храни или организма ви е неспособен да абсорбира желязото от това, което се консумира.
Самата бременност – защото през бременността обемът на кръв се увеличава и желязото в организма ви може да не е достатъчно, за да задоволи нуждите на тялото ви и на бебето.
Тежко кървене поради менструация (виж Цветна Бременност), язва или полип.

Какви са видовете симптоми на анемия при бременност?
Симптомите на анемия при бременност в повечето случай са много леки и често могат да останат незабелязани. Въпреки това бременността напредва в своя ход, симптомите ще се влошат. Също така е важно да се отбележи, че някои симптоми могат да имат друга причина освен анемия, така че е най–добре да разговаряте с доктор и да решите какво е най–добре да предприемете. Някои често срещаните симптоми на анемия са:
– Слабост или умора
Световъртеж
– Недостиг на въздух
– Бърз или неравномерен сърдечен пулс
– Болка в гърдите
– Бледа кожа, устни и ноктите
– Студени ръце и крака
– Затруднена концентрация

Какво е лечението на анемия при бременност?
Анемията при бременност може да бъде лекувана лесно чрез добавяне на желязо или витамини към вашето ежедневно меню. Обикновено това е всичко, което е необходимо за отстраняване на последиците от анемията. Въпреки това – в много редки случаи, на жените с тежка анемия, може да се наложи дори преливане на кръв. Говорете с вашия личен лекар за това кои добавки са необходими за вас още на ниво превенция.

Как да предотвратим появата на анемия при бременност?
Предотвратяването на анемията при бременност е сравнително лесно. То се заключава в една проста промяна или дори само леко допълнение към вашата диета. Медицинските специалисти препоръчват бременната жена чрез храната да приема 30 mg желязо всеки ден. Примери за храни, богати на желязо са:
– Постни червени меса и домашни птици
– Яйца
– Зелено листни зелени зеленчуци като броколи, зеле и спанак
– Ядки и семена
– Боб, леща и тофу
Храни Богати на Желязо

Ако не обичате храните, източници на желязо, се препоръчва приемът на хранителни добавки по време на бременността. Храните с повече витамин С може да помогнат на организма да абсорбира по–голямо количество желязо, така че е полезно да се включат и такива в ежедневния ви хранителен план. Храни, богати на витамин С, са:
– Цитрусовите плодове
– Ягоди
– Портокали
– Киви
– Домати
– Камби
Храни Богати на Витамин С

След раждането – кръвният обем и плазмените нива се очаква да се върнат към нормалното си състояние. Това обаче не става веднага, така че трябва да се консултирате с лекаря си относно вашата анемия при бременност и да вземете бързи мерки, за да бъдете в добро здравословно състояние и да можете пълноценно да се грижите за новия член на семейството ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Сурогатна Майка

Previous article

Как да Отслабна в Корема

Next article