Прегледана и обновена на 06-08-2017

Какво трябва да знаем ако имаме анемия при бременност?
Анемията е медицинско състояние, при което няма налични достатъчно на брой здрави червени кръвни клетки, които от своя страна да пренасят кислород до тъканите в тялото. Когато тъканите не получават достатъчно количество кислород биват засегнати много органи и функции. Сама по себе си появата на анемия при бременност се счита за проблем, към който вие трябва да се отнесете особено отговорно, защото тя е свързана с риск от раждане на бебе с ниско тегло, от преждевременно раждане и майчина смъртност. Бременните жени са изложени на висок риск от развитие на анемия, поради по–голямото количество кръв, което тялото произвежда, за да предостави нужните хранителни вещества за бебето. Анемията по време на бременност може да е леко състояние и да се излекува лесно, ако бъде хваната в началото. Обаче тя може да стане опасна, както за майката, така и за бебето, ако не се лекува своевременно.

Какви са различните видове анемия при бременност?
Има над 400 различни вида анемия, но някои са по–разпространени по време на бременност. Най–характерните видове са:
Желязо дефицитната анемия при бременност
Това е най–често срещаният тип анемия при бременност. Приблизително 15% до 25% от всички бременни изпитват недостиг на така важния за човешкия организъм минерал – желязо. Желязото е важен минерал, който участва в състава на червените кръвни клетки и служи за пренасянето на кислорода от белите дробове към останалите части на тялото, както и помага на мускулите за съхраняването и използването на кислорода. Когато се произвежда твърде малко желязо, тялото може да бъде уморено и да развие понижена резистентност към инфекции.
Фолиева киселина–дефицитната анемия при бременност
Фолиевата киселина е вид водоразтворим витамин, който може да помогне за предотвратяването на дефекти на невралната тръба при бременност. Фолиевата киселина най–често се дава под форма на хранителна добавка, която  бременните жени задължително трябва да взимат, но също може да се намери и в някои храни като зърнените култури, листните зеленчуци, бананите, пъпешите и бобовите растения. Диета, в която липсва фолиева киселина, може да доведе до намаляването на броя на червените кръвни клетки в тялото, поради което се развива дефицит.
Витамин B12–недоимъчна анемия при бременност
Витамин B–12 също е изключително необходим витамин за организма, за да може той да произвежда червени кръвни клетки. Въпреки че някои жени може да консумират достатъчно B–12, е възможно тялото им да не може да обработи витамина и това да доведе дефицит. Ако сте бременна, е добре да си направите изследване за нивата на този витамин в организма ви.

анемия при бременност

Какви са причините за анемия при бременност?
Основната причина за анемията наистина се свежда до това колко червени кръвни клетки се произвеждат в тялото ви и колко здрави са те. Причините, поради които червените кръвни клетки могат да бъдат засегнати и това да доведе до анемия са следните:
Липсата на желязо в храната, в резултат вие не ядете достатъчно богати на желязо храни или организма ви е неспособен да абсорбира желязото от това, което се консумира.
Самата бременност – защото през бременността обемът на кръв се увеличава и желязото в организма ви може да не е достатъчно, за да задоволи нуждите на тялото ви и на бебето.
Тежко кървене поради менструация (виж