Прегледана и обновена на 09-08-2016

Рубеола и Бременност – интересни факти за заболяването по време на бременност и как да го избегнем

Как да разбера нося вируса на рубеола?
Когато след контакт или капкова инфекция се получи вирусна инфекция у майката, трябва след 2—3 седмици да се очакват кожни изменения под формата на малки розовочервени петна или увеличение на лимфните възли. Тези прояви претърпяват бързо обратно развитие без по–нататъшни усложнения. Но 7—10 дни след заразяването с рубеола могат да бъдат засегнати плацентата и плодът. Последици могат да бъдат дефекти в сърцето или зрението, глухота или психични смущения. Често се стига до аборти или преждевременни раждания. Колкото по–рано е настъпила инфекцията, толкова по–голяма е опасността от увреждане. Рубеолните инфекции преди бременността водят до създаване на имунитет у майката вследствие образуване на антитела, без да оказват отрицателно въздействие върху следващата бременност. Напротив, първа инфекция по време на бременността е тази, която води до увреждане на детето.

рубеола по време на бременност

За профилактика на тези увреждания служи известният факт, че децата между три и десет години боледуват особено често от рубеола. Особено внимание заслужава опасността от заразяване при заболявания от рубеола в детските градини или училищата. От значение е не само фактът, дали е налице директен или индиректен контакт с болен, но и времето на този контакт. Опасност от заразяване за контактните лица е налице около една седмица преди появата на кожните обриви, както и 2—3 седмици след това.

Друга профилактична възможност е предпазната имунизация по време на бременността. Обсъжда се още и доброволното имунизиране на момичетата на възраст 14—16 години.
При контакт с рубеола и силно желание за дете въпросът за пре­късването на бременността може да се реши с определянето на антителата (вземане на кръв в деня на контакта и десет дни след това), с което се доказва инфекцията.
С изключение на редките цитомегаловирусни заболявания опасността от увреждане на плода при другите вирусни заболявания по време на бременността (заушка, грип, хепатит и др.) е относително малка.

Опасности при наличие на рубеола и бременност
Има голяма опасност в първите три месеца на бременността, както за бременната жена, така и за бебето. Майката може да получи някои от горе описаните усложнения, защото хормоните действат по различен начин при бременност и общо взето жените тогава са подложени на по–голям риск, поради намаляване на имунитета на организма. За  бебето е опасно, защото може да получи т.нар. рубеолен синдром, който може да предизвика у бебето слепота, глухота, сърдечно – съдови проблеми, нарушения в централната нервна система и много други. В повечето случай, лекарите съветват, ако бременността е в първите три месеца и майка се разболее от рубеола по време на бременност, то бременността да се прекъсне, точно заради големите усложнения които могат да настъпят в този период.

Не се притеснявайте, ако не сте боледувала от рубеола. Достатъчно е да сте ваксинирана срещу тази коварна болест. Това ще ви даде доживотен имунитет. Ако планувате бременност, то първо направете ваксинации срещу всякакви видове шарки и също така изследвания за щитовидната жлеза. Това също е от съществено значение.

Превенция срещу рубеола преди бременност
За двойките които планират семейство, може да се предложи и двамата партньори да се ваксинират, ако не сте го направили. Трябва да се знае, че човек е напълно имунизиран един месец след ваксинирането.
След като една жена е бременна, вече е твърде късно за нея да бъде ваксинирана срещу рубеола, тъй като ваксината съдържа жив (макар и отслабен) вирус, който може да навреди на бебето. В действителност, жените не трябва да се ваксинират 28 ден преди да забременеят.

Също така, ако сте бременна до 20 гестационна седмица и се разболеете от рубеола, веднага посетете лекуващия ви гинеколог, защото има опасност за малформации на бебето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бременност и Море

Previous article

Бременност и Спорт

Next article