Нормален Пулс

Колко е нормалният пулс ….

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е пулс?
Всеки човек има пулс, въпросът е какво представлява и от какво зависи, колко ускорен или забавен е той и какво се разбира под – Нормален пулс при различните хора. Като начало трябва да се разясни, че сърцето изтласква кръв и при всеки тласък то се свива и отпуска. Това накратко е сърдечния ритъм, при всеки той е индивидуален и се променя в зависимост от много външни намеси, които ни влияят. Всеки един удар на сърцето изтласква определено количество кръв, а съответно един удар е равен на една сърдечна пулсация.

нормален пулс при деца, мъже, жени, спортисти и възрастни хора

Какъв трябва да е нормалния пулс при различните групи хора?
Има различни фактори, които влияят на това, колко тласъка прави сърцето за една минута и в зависимост от тях хората се разделят на различни категории. Най– главния е възрастта, но освен нея значение имат и полът, физическото състояние, емоциите, дехидратация, телесната температура и други. Когато сме подложени на силни преживявания без значение положителни или отрицателни ние нямаме нормален пулс, а той се покачва. Той се ускорява и когато тялото ни е изложено на висока телесна температура, защото тогава сърцето прави повече тласъци на кръв към кожата, за да понижи телесната температура. Приети са 5 основни категории, при които е поставена нормална граница за сърдечен ритъм, колкото по–големи са хората, толкова се намалява честотата на пулсът:

1. Нормален пулс при Деца:
– При бебета нормалният пулс е между 120 – 140 удара в минута.
– При децата до 6 годишна възраст нормалният пулс е около 90–110 удара в минута.
– При тези на възраст до 14 години границата е 80–90 удара, а по–големите минават във границите на възрастните.

2. Нормален пулс при Жени – При нежния пол се установява, че са с около 10 удара по–ускорени от на мъжете или средната граница е 70–80 тласъка на сърцето.

3. Нормален пулс при Мъже – При  тях средната граница на пулса е около 60–70 удара, той е малко по– забавен, от колкото при жените. И все пак всеки е различен при различни изследвания се установява, че той може да се променя и да бъде от 40 удара до 110.

4. Нормален пулс при Възрастни хора – В тази възрастова група пулсът е около 60 до 80 удара в минута в спокойно състояние.

5. Нормален пулс при Спортисти – Поради факта, че техните тела се подлагат на постоянно физическо натоварване и сърцата им стават по–силни. Така при спортуващите хора се наблюдава малко по–бавен пулс, което не означава, че са болни, просто техните сърца успяват да изтласкат повече кръв с един тласък, от колкото обикновения неспортуващ човек.

Как да си измерим пулса сами?
За да знаем дали имаме нормален пулс в точно определено време, трябва да знаем как да си измерим пулса. Това също е важна част от нашето физическо състояние, защото понякога само от пулса може да се установи някаква нередност със сърцето. За да измерите сами пулса си е желателно да сте  в седнало положение и спокойни, за да не се отрази това на точното измерване. Има три места, от които може да изберете – сънната артерия, китката, слепоочието. Няма значение кой вариант ще изберете, най–добре е да пробвате и трите, за да установите къде се усеща най–добре. При избор на китката с палец и показалец я прихванете от горната и долната страна и бройте ударите в продължение на минута. При жените е правилно да се мери на дясната ръка, а при мъжете на лявата. Ако считате че нямате нормален пулс за вашето положение – възраст, пол, дейност, ще трябва да потърсите лекарска помощ.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация