Здраве

Нормален Пулс

Обновена: 09-08-2016

Колко е нормалният пулс ….

Какво е пулс?
Всеки човек има пулс, въпросът е какво представлява и от какво зависи, колко ускорен или забавен е той и какво се разбира под – Нормален пулс при различните хора. Като начало трябва да се разясни, че сърцето изтласква кръв и при всеки тласък то се свива и отпуска. Това накратко е сърдечния ритъм, при всеки той е индивидуален и се променя в зависимост от много външни намеси, които ни влияят. Всеки един удар на сърцето изтласква определено количество кръв, а съответно един удар е равен на една сърдечна пулсация.

нормален пулс при деца, мъже, жени, спортисти и възрастни хора Какъв трябва да е нормалния пулс при различните групи хора?
Има различни фактори, които влияят на това, колко тласъка прави сърцето за една минута и в зависимост от тях хората се разделят на различни категории. Най– главния е възрастта, но освен нея значение имат и полът, физическото състояние, емоциите, дехидратация, телесната температура и други. Когато сме подложени на силни преживявания без значение положителни или отрицателни ние нямаме нормален пулс, а той се покачва. Той се ускорява и когато тялото ни е изложено на висока телесна температура, защото тогава сърцето прави повече тласъци на кръв към кожата, за да понижи телесната температура. Приети са 5 основни категории, при които е поставена нормална граница за сърдечен ритъм, колкото по–големи са хората, толкова се намалява честотата на пулсът:

1. Нормален пулс при Деца:
– При бебета нормалният пулс е между 120 – 140 удара в минута.
– При децата до 6 годишна възраст нормалният пулс е около 90–110 удара в минута.
– При тези на възраст до 14 години границата е 80–90 удара, а по–големите минават във границите на възрастните.

2. Нормален пулс при Жени – При нежния пол се установява, че са с около 10 удара по–ускорени от на мъжете или средната граница е 70–80 тласъка на сърцето.

3. Нормален пулс при Мъже – При  тях средната граница на пулса е около 60–70 удара, той е малко по– забавен, от колкото при жените. И все пак всеки е различен при различни изследвания се установява, че той може да се променя и да бъде от 40 удара до 110.

4. Нормален пулс при Възрастни хора – В тази възрастова група пулсът е около 60 до 80 удара в минута в спокойно състояние.

5. Нормален пулс при Спортисти – Поради факта, че техните тела се подлагат на постоянно физическо натоварване и сърцата им стават по–силни. Така при спортуващите хора се наблюдава малко по–бавен пулс, което не означава, че са болни, просто техните сърца успяват да изтласкат повече кръв с един тласък, от колкото обикновения неспортуващ човек.

Как да си измерим пулса сами?
За да знаем дали имаме нормален пулс в точно определено време, трябва да знаем как да си измерим пулса. Това също е важна част от нашето физическо състояние, защото понякога само от пулса може да се установи някаква нередност със сърцето. За да измерите сами пулса си е желателно да сте  в седнало положение и спокойни, за да не се отрази това на точното измерване. Има три места, от които може да изберете – сънната артерия, китката, слепоочието. Няма значение кой вариант ще изберете, най–добре е да пробвате и трите, за да установите къде се усеща най–добре. При избор на китката с палец и показалец я прихванете от горната и долната страна и бройте ударите в продължение на минута. При жените е правилно да се мери на дясната ръка, а при мъжете на лявата. Ако считате че нямате нормален пулс за вашето положение – възраст, пол, дейност, ще трябва да потърсите лекарска помощ.

Бременност и Спорт

Предишна публикация

Как се Къпе Новородено

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

множествена склероза

Множествена склероза

Какво е Множествена склероза? Множествената склероза е сериозно заболяване на мозъка и гръбначния мозък, т.е на централната ...
Здраве
подагра

Подагра

Какво е подагра? Подаграта е термин използван при различни състояния, които са причинени от натрупване на пикочна ...
Здраве
херпангина

Херпангина

Какво е херпангина? Херпангината представлява малки мехури или наричани също язви пo гърлото и горната част на ...
Здраве