Прегледана и обновена на 10-11-2020

Вие преминавате през 10 седмица от бременността. Днес сте точно в 9 гестационна седмица и 6 дни или това е 69 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Пъпната връв се разширява там, където влиза в корема на бебето. Тази издатина е необходима, за да се позиционират червата, които се образуват на този етап от развитието на бебето. Костите на главата все още не са напълно оформени. Органните системи на бебето ви са в основна форма, така че в този момент то се променя от ембрион в плод.

Ранният ембрионален период е напълно завършен в края на тази седмица и това е началото на периода на плода. Развитието на ембриона е характеризирано от трите клетъчни линии – всяка, развиваща се в своите собствени видове титуси и органи. Много от промените се случват едновременно –  сърцето, циркулацията и нервната система се развиват първоначално заедно с червата, крайниците и развитието на лицето. През следващата седмица – вашата 11 гестационна седмица от бременността, бъбреците и гениталната система ще имат най-бързото си развитие. Всички органи на вашето бебе трябва да узреят и много от тях като например бели дробове и бъбреци, ще продължат да се развият по време на бременността и след раждането. През тази девета седмица особеностите на бебето стават все по-разпознаваеми. Ушите ще получат крайната си форма, въпреки че са все още ниско разположени. Очите, които започнаха да се развиват от двете страни на лицето, започват да се движат към по-централна позиция, а главата постига повече заоблени контури.

Фокусирайте се върху храненето

Вегетарианската диета може да бъде безопасна и здравословна по време на бременност. Тези, които не консумират млечни продукти, обикновено нямат проблеми с получаването на достатъчно хранителни вещества, въпреки че те трябва да бъдат внимателни и да се ядат разнообразна диета с пълнозърнести храни, боб и бобови растения, плодове и зеленчуци, за да се поддържа правилният микс от аминокиселини, витамини и минерали. Вегетарианците също трябва да се получават достатъчно белтъчини от протеини от вегетариански източници, които обаче са с по-ниско количество от животинските протеини. Приемът на протеини е необходим ежедневно през бременността. В допълнение, вегетарианците трябва да си подсигуряват с добавки всички 23 незаменими аминокиселини, тъй като вегетарианските протеини не са способни да донесат всички накуп (вижте 66 ден от бременността). Прочетете повече в Хранене при Бременност.

Фактите говорят…

Скоро може да се направи ново неинвазивно изследване за хромозомни нарушения. Това може да изисква кръвна проба от бременната жена, за разлика от тестовете, които изискват упойка и проба от вътрешната страна на матката.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?